Trka "Kroz Srbiju" startuje iz Republike Srpske

Ovogodišnja, 59. medjunarodna biciklistička trka Kroz Srbiju voziće se od 28. jula do 2. avgusta.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2019.

17:33

Trka
foto: Vladimir Kuvalja

Po konfiguraciji staze, ali i po kvalitetu ekipa i samih biciklista nema sumje da nas očekuje najkvalitetnije izdanje trke u poslednjih 10 godina.

Najinteresantnije je to što će trka prvi put startovati iz Republike Srpske, to jest iz Istočnog Sarajeva. Više od 150 vozača iz 20 svetskih zemalja prvog takmičarakog dana voziće kružnu etapu u Istočnom Sarajevu, dok će drugog dana voženje pred takmičarima biti etapa koja će preko Jahorine i Višegrada bizi vožena sve do Priboja.

Karavan sa 400 učesnika u trci bez zaustavljanja će preći granični prelaz izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine i trka je po tome jedinstvena u celom svetu, a drugi takmičarski dan završiće se u Polimlju, to jest Priboju koji će drugi put biti domaćin etape na trci Kroz Srbiju.

Pre samo tri godine, etapa je imala cilj u prelepoj Pribojskoj banji, dok će ovoga puta Pribojci dočekati bicikliste u samom centru grada.

Trka će se trećeg dana voziti preko Zlatibora, dok će se poslednja voziti drugog jula kada će Mionica biti domaćin starta etape, dok će cilj trke biti u Požarevcu.

Drugu godinu za redom Mionica će biti domaćin trke, a karavan će proći kroz Beograd i stići će u Braničevo i Požarevac koji je godinama jedan od najboljih domaćina na trci Kroz Srbiju.

Prema rečima direktora trke Vladimira Kuvalje, bilo je teško opredeliti se za rutu na ovogodišnjoj trci jer zainteresovanost gradova za domaćinstvo etapa je bilo ogromno.
foto: Vladimir Kuvalja
Staza će biti izuzetno zahtevna i prilagodjena i vozačima koji su kvalitetni na brdu i koji će se boriti za plavu majicu, ali i sprinterima koji će se nadmetati za bodove na prolazima i boriti za zelenu majicu.

Na trci Kroz Srbiju nastupiće i naša biciklistička reprezentacija, a interesentno je videti da li će se Danilović, Stefanović, Kalaba i ostali srpaki vozači naći u borbi za žutu majicu pobednika u generalnom plasmanu.

Poslednju titulu na trci Kroz Srbiju našoj zemlji doneo je Ivan Stević 2012. godine.

Trka kroz Srbiju do sada je vozena sredinom juna, ali je u dogovoru sa čelnicima Svetske biciklističke federacije odlučeno da se start trke pomeri za kraj jula kako bi trka bila vozena uoči Evropskog prvenstva koje je predvidjeno za avgust, ali i zbog velikog broja stranih medija koji će pratiti ovogodišnje izdanje trke.

Na turističkom planu, promovisaće se olimpijska lepotica Jahorina, potom prelepi krajevi Uvca i Lima u Priboju, naš turistički biser Zlatibor i turistički potencijali Mionice i Požarevca - gradova koji uz Priboj postaju centri srpskog biciklizma.

Najinteresantnije je i to što će ovogodišnja trka Kroz Srbiju koja je zapravo i najkvalitetnije biciklističko takmičenje u Jugoistočnoj Evrpi, biti i kvalifikaciona za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine što privlači neke od najboljih svetskih timova u našu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: