Ko će čuvati Nikolu Jokića?

U utorak ujutru počinje polufinalna serija Zapada NBA plej-ofa između Denver Nagetsa i Portland Trejl-blejzersa.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 29.04.2019.

11:20

Ko će čuvati Nikolu Jokića?
Photo by Ronald Cortes/Getty Images)

Nagetsi u meč ulaze dva dana nakon što su u sedmoj utakmici slomili San Antonio Sparse, dok su Blejzersi potpuno sveži jer su zahvaljujući impresivnoj seriji sa Oklahoma Siti Tanderom imali šest dana odmora.

Međutim, tim iz Oregona sa dosta briga stiže u Kolorado, jer bi se mogli bukvalno bez centra suprotstaviti drugom najboljem timu konferencije, koji su pobedili samo jednom u poslednjih osam susreta. Tu pobedu jesu ostvarili u poslednjem međusobnom okršaju početkom meseca, ali su Nagetsi u toj utakmici odmarali svoj udarni trio Džamal Marej, Pol Milsap, Nikola Jokić.

Ključno ime tu je pre svih Jokić, kandidat za MVP-ja lige koji je dominirao u seriji sa Sparsima gde je prosečno beležio 23,1 poena uz 12,1 skokova i 9,1 asistencija.

Dakle, Srbin je u svojoj debitantskoj plej-of seriji imao skoro tripl-dabl prosek, a koliko je bio impresivan pokazuje činjenice da je u duelu sa Lamarkusom Oldridžom u dva meča imao tripl-dabl.

Ujednoj utakmici je postigao 43 poena, što je rekordan učinak nekog igrača Denvera u doigravanju. Nadmašio je i Karmela Entonija.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Ukratko, Jokić je protiv Sparsa delovao moćno kao Šekil O'Nil svojevremeno u dresu Los Anđeles Lejkersa.

Nema sumnje da zbog toga posebno strepe u Portlandu jer iako je Demijen Lilard spektakularan, skoro je sam počistio Tander koji su predvodila dvojica MVP kandidata Rasel Vestbruk i Pol Džordž, nemaju igrača koji može da parira Jokiću.

Blejzersi su krajem regularnog dela sezone ostali bez Jusufa Nurkića, momka koji bi mogao da napravi dosta problema Srbinu, sjajno ga je zamenio protiv OKC Enes Kanter, ali se povredio i Turčin.

On i dalje nije zvanično otpisan sa spiska igrača za prvi meč u Denveru, ali nije zvučao optimistično na pitanje da li će igrati.

"Jedva spavam, malo je bolje, ali ne mnogo", rekao je Kanter koji je u svom jedinom direktnom duelu sa Jokićem nadmašio Srbina u poenima sa 24:22, početkom aprila.

Međutim, kada je bilo potrebnije Denveru, Jokić je postigao 40 poena uz 10 skokova i 8 asistencija protiv Portlanda u januaru. Bez Kantera u ekipi, Blejzersi će morati da se oslone na Mejersa Leonarda i Zeka Kolinsa, a to ne zvuči obećavajuće za goste.

"Jokić je jedan od onih igrača za koje ne znaš šta da radiš. Jer šta god da im zatvoriš, oni odgovore s nečim drugim. Ključna stvar za nas biće da mu otežamo stvari i ne dozvolimo mu dobar pregled igre i lake pasove", rekao je trener Portlanda Teri Stots.

Zbog ove situacije, još veći teret će nasti na leđa Demijena Lilarda, ako je moguće više od onoga što je izneo protiv Tandera.

Lilard je dominirao u pet mečeva sa prosekom od 33 poena uz 6 asistencija i 4,4 skokova, ali kada se pogleda ko će mu sada biti direktan rival, nije nemoguće da ove cifre porastu.

Džamal Marej jeste jedan od stubova Denverove igre, ali znatno je slabiji u odbrani nego što je koristan u napadu.

To je bila jedna od najvećih slabosti Nagetsa u seriji sa Sparsima, jer su Teksašani rezultatski balans održavali preko svojih bekova Demara Derozana, Bena Forbsa i Derika Vajta koji je šokirao Kolorado u drugom meču seriji sa 36 poena. Stoga će odbrana Nagetsa umnogome da zavisi od Gerija Herisa, koji je u kljičnim momentima bio sjajan protiv Vajta, posebno u odlučujućem meču u kojem ga je limitirao na samo četiri poena.

Lilard ove sezone ima prosek od 21,3 poena, 7 asistencija i 3,8 skokova, ali su Nagetsi često znali da mu oduzmu loptu.

Jasno je da će pored Jokićevog učinka drugi ključni faktor za Denver u ovoj seriji biti limitiranje Lilarda.

"Spremni smo za njih cele godine. Dobro smo ih analizirali. Lilard je u naletu trenutno, pa će za nas biti ključno da ga umirimo"
, rekao je Milsap.

Veliki uticaj na rezultat serije biće Denverov šut za tri poena. Već smo nekoliko puta naglasili koliko su Nagetsi moćni u reketu, ali je loš šut produžio seriju sa Sparsima.

U poslednja dva meča su pogodili samo četiri trojke iz 22 pokušaja, ali bi veliki adut protiv Portlanda mogao da bude pritisak.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Tačnije, izostanak istog, jer je tim Majkla Melouna bio pod žestokom presijom da se dokaže u svom prvom plej-ofu posle šest godina i to protiv ekipe koju vodi trener sa najviše pobeda u istoriji lige Gregom Popovičem.

Nakon što su prebrodili taj izazov, sa mnogo manje opterećenja će ući u okršaj sa Portlandom, koji im "leži" ove sezone, ali i poslednjih godina.

Blejzersi nisu pobedili u Koloradu od januara 2016, a videli smo u poslednjim sekundima sedmog meča sa San Antonijom koliko je "Pepsi centar" značajan za Nagetse.

Budite noćas od 4.30 uz B92.net i pratite prvi duel Denvera i Portlanda u polufinalu Zapada NBA plej-ofa.

Raspored serije Denver – Portland:
30. 4. Nagets – Blejzers (4.30)
2. 5. Nagets – Blejzers (3.00)
4. 5. Blejzers – Nagets (4.30)
6. 5. Blejzers – Nagets (1.00)
8. 5. Nagets – Blejzers *
10. 5. Blejzers – Nagets *
13. 5. Nagets – Blejzers *
* Ako bude potrebno

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: