Odlazak velikana – Fleša i Sviša

Na kraju svake takmičarske godine košarka ostaje bez velikih igrača zbog kojih su mnogi od vas zavoleli igru pod obručima.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2019.

09:00

Odlazak velikana – Fleša i Sviša
Photo by Streeter Lecka/Getty Images

Ove sezone situacija je takva da su nas napustila dva unikatna superstara, koja su, svaki na svoj način, obeležila dosadašnji deo 21. veka.

Obojica su se iste večeri oprostila od NBA lige u kojoj su ostavili neizbrisiv trag – da, reč je o Dvejnu Vejdu i Dirku Novickom.

Jedan je otišao na spektakularan način, tako što je još na početku sezone najavio da ću mu ovo biti “poslednji ples“, dok je drugi, onako tiho, u pretposlednjoj utakmici u sezoni objavio da će “okačiti patike o klin“.

Daleko od toga da Dirkov oproštaj od Dalasa nije bio fantastičan, pošto su na terenu uz njega bili Čarl Barklija, Leri Bird i druge legende, ali sâm proces dosta se razlikuje od onog Vejdovog.
EPA/LARRY W. SMITH CORBIS
Vejd, jedan od najboljih bekova u istoriji lige, od starta sezone razmenjivao je dresove sa drugim zvezdama, stalno se pričalo – “Vejdova poslednja utakmica u Medison Skver Gardenu, poslednja u TD Gardenu, poslednja u Stejpls Centru...“ – i s tim nemamo nikakav problem.

Jednostavno je – neko izabere put poput Kobija Brajanta, a neko poput Tima Dankana. Svima je jasno da je “Fleš“ izabrao prvi, a “Sviš“ drugi put.

Pored toga što su se oprostili od košarke istog dana, njih dvojicu veže i veliko rivalstvo, pošto su dva puta igrali jedan protiv drugog u velikom finalu.

Godine 2006. mladi Dvejn Vejd, zajedno sa iskusnim Šekilom O’Nilom, predvodio je Hit do šampionskog prstena, a upravo je u finalu pobedio Dirka Novickog i Dalas Maverikse. Franšiza iz Teksasa pobedila je u prva dva meča i bila je pred prvom NBA titulom, ali je onda stvari u svoje ruke preuzeo “Fleš“, koji je u naredne četiri utakmice odigrao vanserijski i bukvalno sâm doneo Hitu titulu šampiona.

Vejd je u trećem meču postigao 42, u četvrtom 36, potom u petom 43, dok je u poslednjem završio sa učinkom od 36 poena, deset skokova, pet asistencija i četiri ukradene lopte.

Tokom ove finalne serije stvorilo se rivalstvo između dvojice košarkaša, koji su herojski vodili svoje ekipe. Pobednik je mogao da bude samo jedan i to je 2006. godine bio Dvejn Vejd.

Da su sudije u uticale na ovo finale, to će vam svako potvrditi, pogotovo u petoj utakmici kada je Novicki napravio kontroverzan faul nad Vejdom. “Fleš“ je na ovom susretu čak 25 puta išao na liniju za slobodna bacanja, a Hit je slavio rezultatom 101:100.

Dalas je možda i nezasluženo izgubio ovu borbu, ali "da nije bilo 2006, ne bi bilo ni 2011", izjavio je jednom za "Bličer riport" Novicki.

Šta je bilo 2011?

EPA/JOHN G. MABANGLO CORBIS
Supertimovi oduvek su postojali, međutim onaj koji je stvorio Majami Hit podigao je možda i najveću prašinu do tada.

Razlog je jasan – Lebron Džejms je u specijalnom programu saopštio da napušta Klivlend i da “svoj talenat prenosi u Majami“.

Pored Vejda i Džejmsa došla je i treća zvezda Kris Boš, i sve je bilo spremno za pohod na titulu. Hit je delovao nezaustavljivo i u velikom finalu bili su favoriti – pogodite protiv koga.

Novicki je bio jedina zvezda Dalas Maveriksa i bio je veoma motivisan da se revanšira Dvejnu Vejdu za poraz "od pre pet godina". Da sve bude još bolje za Dirka, dobio je još veću motivaciju time što su ga Dvejn i Lebron isprovocirali.

O čemu se radi?

Photo by Stephen Dunn/Getty Images
Novicki je četvrtu utakmicu finala igrao pod visokom temperaturom i u takvom stanju uspeo je da donese pobedu Maveriksima i izjednači u seriji na 2-2. Nemac je meč završio sa 21 poenom i 11 skokova, uz temperaturu 38,5.

Pred peti okršaj Vejd i Džejms su išli na trening, i u kako su ih kamere pratile, odlučili su se na “dečiji potez“. Obojica su se namerno zakašljala kao da im nije dobro, a sve zbog četvrtog meča koji je Dirk igrao bolestan.

Dečiji potez“, prokomentarisao je tada Novicki. Legendarni Nemac sutradan na meču postigao je 29 poena u pobedi i Mavsi su bili pred prvom titulom u istoriji. Na provokaciju odgovorio je najbolje što je mogao i to još jednom pokazuje o kakvom se karakteru i igraču radi.

Vejd i Džejms su naravno rekli kako to njihovo kašljanje nema nikakve veze sa Novickim, ali... Sada nije ni važno.

Dalas je pobedio u finalu te godine, a "Sviš" je proglašen za MVP, baš kao što je i “Fleš“ bio 2006. godine. U međusobnim okršajima u finalima je 1-1, a zanimljivo do marta ove godine bilo je 11-11 i u ligaškom delu, ali kako je Majami slavio, Vejd sada vodi sa 12-11 u duelima tokom sezone.
Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Njihovo rivalstvo nije ono tipično kao što su imali Medžik i Bird, Džordan i Tomas, Čemberlen i Rasel, već je nekako drugačije i realno nije mogao bolji scenario da se zamisli od tog u kojem se obojica istog dana penzionišu.

Veoma sam zahvalan. Ako pogledate, ja imam 37 godina i 16 sam u ligi. Dirku je ovo 21. sezona i nešto je stariji od mene. Zahvalan sam i cenim to što sam imao nekoga kao njega u ovom mom putovanju da me gura“, rekao je Vejd i dodao:

Obojica smo gurali jedan drugoga, nebitno da li se radi od 2006. godini kada smo mi pobedili ili 2011. kada su oni“. Reči hvale za Vejda imao je i Novicki.

Dugo godina smo imali veliko rivalstvo. On je sjajan igrač i kao što sam rekao, bilo je nekih loših trenutaka u našoj vezi, izgovorenih reči koje se nisu svidele ni jednom ni drugom. Ali, na kraju dana, obojica smo takmičari i uglavnom ne voliš svoju konkurenciju, ali svi smo u ovome i svi smo porodica. Srećan sam zbog njega, imao je neverovatnu karijeru“, kazao je Novicki.

Bilo kako bilo, obojica odlaze kao jedni od najvećih košarkaša na svojim pozicijama.

Novicki koji je revolucioniran – visok 210, savršen šut, korak unazad, pravi poenter – odnosno Vejd koji je bek starog kova i kakvih je danas u ligi veoma malo.

Jednog dana će biti u Kući slavnih, a kako su oprostili iste sezone, nema sumnje da će biti i u istoj generaciji za ulazak među "besmrtne". Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: