"Krvava utakmica"

I četvrti uzastopni susret večitih rivala u regionalnom takmičenju nije bio prikladan za osobe sa manjkom šećera, tolerancije i nerava.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Nedelja, 31.03.2019.

11:50

Foto: StarSport

Kompletne takmičarske sezone beogradskih velikana dobiće svoj epilog u subotu, u drugom ovosezonskom derbiju koji direktno utiče na borbu za trofej.

Seriju je do maksimalnog broja duela doveo Partizan pobedom u hali “Aleksandar Nikolić” pred tribinama prepunim ljubitelja “crno-bele” boje.

Ako je verovati nepisanim pravilima igre između obruča, moglo se očekivati da će posle poenterskog spektakla u prvom susretu uslediti “krvava utakmica”, kako je meč na najprecizniji način opisao trener osvajača ovogodišnjeg Kupa Radivoja Koraća, Andrea Trinkijeri.

Vredi napomenuti da je njegov kolega Milan Tomić morao da izađe iz komforne zone stečene tokom impresivnih predstava u regularnom delu prvenstva.

Drugi put u ključnom periodu ostao je bez “pola tima”, u prvom slučaju se povredio Mohamed Faje, tada takozvani lepak ekipe, a sada igrač koji bi se mogao opisati kao NOS Tomićevog sastava – Džo Reglend.

Stvaranje uslova za povratak fokusa posle fizički i emotivno najtežeg derbija sezone je bio osnovni zadatak stručnog štaba Partizana.

I iz te činjenice mogao da se izvede zaključak da će pobednik druge epizode serije koja traje od 1945. biti poznat tek posle jedne teške, tvrde i prave domaćinske borbe.
Foto: StarSport
Napetosti na obema stranama i generalna atmosfera koja se ne može nazvati najoptimalnijom za normalno funkcionisanje doveli su do najneefikasnijeg prvog perioda u ovosezonskim derbijima – 13:9 za domaći tim.

U odsustvu Reglenda Tomić je morao da se pozabavi kreativnim radom i našteluje da loptom u početnoj fazi napada ume da se pozabavi više igrača, pošto je samo Filip Čović ostao na raspolaganju za poziciju plejmejkera.

Na kraju jeste Zvezda imala veći broj asistiranih poena od Partizana (17:14), prednjačio je omaleni organizator igre sa sedam, a pomogli su mu Stratos Perperoglu, Dejan Davidovac, Faje i Kej Si Rivers sa po dva uspešna dodavanja.

“Crveno-beli” su u prvoj utakmici uspeli da isprate ritam koji je uspostavio Reglend i posle njegovog napuštanja parketa zbog povrede, ovoga puta nisu ni pokušali da ga ustanove.

To je slučaj i sa Partizanom, čiji igrači su ušli u duel i sa njima samima, pošto nisu uspevali da na jednostavan način stignu do obruča protivnika.

Stanje na semaforu nije moglo da opusti nerve nijednoj strani do pred sam finiš poluvremena, na parketu se zaista, ne samo fizički, pojavio Rade Zagorac i ubacio trojku za nešto mirniji odlazak na odmor i na trenutak najavio da će i posle četvrte povrede u sezoni uspeti da pronađe pravi ritam.

Sličnu pomisao je u prvoj deonici zavredeo i Faje posle preciznog šuta van linije za tri poena, ali su obojica ostavila svoje navijače u razmatranju jer su svojim ekipama doprineli sa po svega četiri poena.
Foto: StarSport
Ubrzala je Zvezda ritam u drugom poluvremenu, raniji bljeskovi Alekseja Nikolića (dve uzastopne trojke) se nisu preneli na njegove saigrače u nastavku, osim Vanje Marinkovića, Novice Veličkovića (u skladu sa zdravstvenim stanjem) i Aleksa Renfroa koji su nalazili najbolja rešenja za Tomićeve zagonetke, gotovo tokom cele utakmice.

Zvezda je takvog igrača imala u Perperogluu, ubacio je 16 poena za svega 20 minuta na parketu, dok nije isključen zbog dve dosuđene nesportske greške, a vredi napomenuti i da je promašio pet slobodnih bacanja.

Statistika govori i da su Maik Cirbes i Džok Lendejl drugi najefikasniji igrači u svojim timovima (11 i 10 poena), ali nijedna od ekipa nije uspela da dođe do kvalitetne igre pod obručima.

Iznenađujuće je da je Majkl Odžo, doskora nerešiva enigma za odbranu Partizana, upisao svega tri poena, od čega su dva zarađena posle teškog fejd-avej šuta, nekarakterističnog za najsnažnijeg centra lige.

Na drugoj strani, nijedan od Partizanovih Jankovića nije predstavljao ofanzivnu pretnju, Nikola je imao dva skoka u napadu i nula poena za manje od 360 sekundi u igri, Stefan je izgledao veoma loše na terenu, Đorđe Gagić ima limitiranu minutažu, pa je u dobrom delu drugog poluvremena na četvorci igrao Rade Zagorac, uz Lendejla kao “teškog” centra.

Iako je bilo povika sa tribina sa pitanjem zašto su Lendejl i Markus Pejdž u petorci u momentima kada se metri na terenu osvajaju kao u američkom fudbalu, čekanje se isplatilo Trinkijeriju – tandem rukija je praktično rešio meč u poslednjoj deonici.
Foto: StarSport
Iz minusa od jednog poena, uz promašen šut za dva Riversa, Partizan je poslednjih deset minuta započeo primljenim košem Cirbesa, na šta je odgovorio Marinković, u maniru koji ga krasi tokom čitave polufinalne serije.

Zvezda nije uspevala da se odlepi na razliku veću od pet poena, a posle dva tajm-aut poziva Trinkijerija, Partizan je stigao do prednosti, uglavnom preko Marinkovića, da bi nešto kasnije na scenu stupili Lendejl i Pejdž.

Australijanac je grešio, ostajao u blokovima, ali je u poslednje 24 sekunde zabeležio dva kapitalna ofanzivna skoka i omogućio Pejdžu da posle prvog preciznog šuta za tri poena u utakmici, a to se ne dešava tako često u poslednjih nekoliko meseci, naročito ne u momentima kada se “lomi”, ubaci još dva bacanja i postavi razliku na tri poena.

Na taj način je serija vraćena na početak. Početak sa ozbiljnom istorijom.

Treneri i igrači oba tima su bili jasni u izjavama i pre drugog meča – nema nepoznatog, protivnici se jako dobro poznaju i imaju izražene motive da nastave takmičenje u ABA ligi.

Tim Zvezde želi da nastavi put ka povratku u Evroligi i da dokaže ono što uprava i stručni štab žele da dokažu jedni drugima, navijačima, javnosti i “javnosti”, a Partizan da napravi korak više u odnosu na večitog rivala, za kojim juri čitave sezone i sada je stigao do šanse za konačni obračun.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: