Ulog je ogroman – Evroliga

Takimičarska godina regionalne košarkaške lige ulazi u završnicu i ispred nas su najvažnije, a ujedno i najzanimljivije utakmice sezone.

Izvor: B92

Subota, 23.03.2019.

09:00

Ulog je ogroman – Evroliga
Foto: ABA league/ Buducnost VOLI

Ligaški deo bio je veoma zanimljiv do neke sredine, kada su se četiri prvoplasirane ekipe odvojile i kada je već bilo poznato ko će igrati u plej-ofu.

Pitanje je bilo samo kako će izgledati poredak od drugog do četvrtog mesta, pošto je Crvena zvezda od starta sezone bila ubedljiva i čvrsto držala “pol poziciju“.

Partizan, koji je tokom sezone pretrpeo promene, nije uspeo da u drugom delu godine obezbedi prednost domaćeg terena i na kraju je završio na četvrtom mestu.

To znači da nam doigravanje u regionalnom takmičenju donosi duel “večitih“ Crvene zvezde i Partizana, kao i Cedevite i Budućnosti.

Tokom sezone, a i sada, kada pitate većinu ljudi koji prate košarku – “šta mislite ko će osvojiti titulu?“ – velika verovatnoća da će vam reći da ne znaju šta da očekuju i da je sve moguće.

Takav odgovor sasvim je realan, pošto su sve četiri ekipe sličnog kvaliteta, svako svakoga može da pobedi i na kraju će odlučivati najsitniji detalji. Po plasmanu reklo bi se da je Zvezda favorit jer je pretrpela samo jedan poraz, međutim pitaće se i druge ekipe.

Krenimo redom.

“Večiti“ na crti

Foto: Starsport
Utakmica koja privlači najviše pažnje u Srbiji, ali u regionu, je susret Crvene zvezde i Partizana. “Večiti“ ove sezone odigrali su već tri susreta i u dva je slavila Zvezda, dok su u jednom crno-beli izašli kao pobednici.

Taj jedan je do sada i najznačiniji jer je bio u finalu Kupa Radivoja Koraća. Sada već kultno finale između dva najveća srpska kluba bilo je veoma burno i izazvalo je još burniju reakciju javnosti posle finala.

Partizan je pobedio bacanjima Džoka Lendejla, nakon što je Bili Beron napravio faul nad Australijancem na 0,2 sekunde do kraja susreta. Faul je bio čist i tu polemike nije bilo, međutim Zvezda je zamerila mnogo toga arbitrima, a sve je kulminiralo na vanrednoj konferenciji za medije koju je održao Nebojša Čović u hotelu u kojem su odseli košarkaši.

Prašina je podignuta, bilo je mnogo komentara, što na društvenim mrežama, što na portalima, a na kraju je sve splaslo tek posle nekoliko dana. Baš zbog tog duela treba očekivati veliki pritisak na sudije u ovom polufinalu jer je ulog veliki. Mnogo veći nego u finalu Kupa.

Ulog je plasman u finale i borba za Evroligu, a svi znamo šta elitno evropsko košarkaški takmičenje donosi klubovima sa ovih prostora. Partizan dugi niz godina čeka da se takmiči sa najboljim timovima Evrope, dok je Zvezda jednu sezonu van najboljih 16 i svakako želi da se tamo vrati.

Partizan u padu forme, Zvezda je diže

Foto: Starsport
Crno-beli se nalaze u malom padu forme iz prostor razloga – povrede. U najnezgodnijem trenutku nekolicina košarkaša je doživela manje povrede, ali opet dovoljno velike da izbace košarkaša iz ritma.

Aleks Renfro je povredio zglob u poslednjem derbiju i na prethodna dva duela nije bio na nivou partija iz februara, što se videlo i u rezultatu protiv FMP. Crno-beli odigrali su veoma lošu utakmicu u Železniku i nisu baš na pravi način najavili borbu za ABA ligu.

Vanja Marinković propustio je poslednja dva duela, Zagorac je van forme već duže vreme, Markus Pejdž je nekonstantan, dok se Aleksej Nikolić tek skoro vratio iz povrede. Dobra vest za Trinkijerija je ta što će Partizan biti kompletan, ali je forma tih igrača upitna.

Da su ekipe u formi kao što su bile sredinom februara, teško bi moglo da se nasluti ko će u finale, ali zbog svih ovih “sitnih“ stvari prednost je na strani crveno-belih.
Foto: Starsport
Zvezda se u 2019. godini generalno nalazi u nešto slabijoj formi, pošto nije uspela da obezbedi plasman u četvrtfinale Evrokupa, a potom je izgubila i finale Kupa. Međutim, od tog poraza u Nišu ekipa Milana Tomića je podigla nivo forme i ostvarila tri pobede zaredom.

Jedna od njih bila je u “večitom derbiju“ i ona bi mogla da bude od velika važnosti u ovoj seriji, jer, zamislite da Zvezda u meč s Partizanom ulazi posle dva direktna poraza i to sve u kratkom periodu?

Ovako je situacija dosta lakša, a i pojedini igrači hvataju ritam. Tu pre svega mislimo na Kej Si Riversa, koji je imao neslavan debi, ali je potom bio dvocfiren u pobedama nad Zadrom i Megom.

Partizan mnogo zavisi od Aleksa Renfroa i njegove saradnje sa centrima, i ukoliko to ne bude funkcionisalo na pravi način, biće im veoma teško da se suprostave Zvezdi.

Cedevita u blagoj prednosti nad šampionom

Foto: Starsport
Možda je većini ovo nerealno, pogotovo zbog toga što prednost domaćeg terena Cedeviti ne znači mnogo, međutim ekipa iz Zagreba je, barem po nama, blagi favorit protiv Budućnosti.

Cedevita mnogo zavisi od bekovskog para Džejkob Pulen/Džastin Kobs i ukoliko oni budu na nivou, ekipa iz Zagreba mogla bi i do titule. Mnogi potcenjuju “sokiće“ jer svake sezone podbace u ovoj fazi, ali ove bi mogla da bude drugačija situacija.

Na klupi im se nalazi trener koji zna kako se osvaja ABA liga – Slaven Rimac – koji zna kako da sa autsajderom napravi čudo. To je uradio u Beogradu sa Cibonom i pokušaće sada sa Cedevitom.

Kod ove ekipe tačno se zna “ko kosi, a ko vodu nosi“ i to je veoma važno u plej-of utakmicama. Rimac igra sa malo igrača u rotaciji, očekujte sedam do osam i to može da bude produktivno.
Foto: Starsport
Pulen i Kobs imaju najviše lopte u rukama, Stipanović radi posao pod košem, Kuk može da bude “x“ faktor, kao i Edo Murić, koji ima iskustvo igranja ovakvih utakmica s Partizanom.

Na papiru ovaj sastav je možda i slabiji nego na početku sezone, međutim dosta je bolja hemija, svako zna svoju ulogu i imaju Džejkoba Pulena koji je NBA talenat.

Možda smo i previše potcenili Budućnost, i verovatno smo jedni od retkih. Sastav Jasmina Repeše veoma je talentovan, ali za razliku od Cedevite nemaju tačno iskristalisanu sliku.

Lider ekipe trebalo bi da bude Noris Kol, međutim mnogo je tu košarkaša koji mogu da doprinesu i nekada to nije dobro za ovakve plej-of utakmice. Lideri iz prethodne sezone imaju dosta manje uloge, gde pre svega mislimo na Nemanju Gordića.
Foto: Starsport
Na papiru ovo je najbolji tim u ABA ligi, mnogo je tu vrhunskih strelaca i znalaca, ali ne funkcioniše to baš na najbolji način i zbog toga su velika enigma pred ovu seriju.

Veliku ulogu mogao bi da igra i umor. Budućnost je ove nedelje odigrala dve evroligaške utakmice, prvu u utorak, drugu u četvrtak, a već u ponedeljak ih očekuje susret sa Cedevitom.

Ukoliko samo pogledate papir i na osnovu toga kažete “Budućnost ide dalje“, nećete pogrešiti. Ali, ako malo zagrebete videćete da je tu mnogo nepoznanica i da njihova igra može da ode “i na ovu i na onu stranu“.

Za kraj, ostavite nam u komentaru vaše mišljenje o polufinalnim mečevima.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: