Pet crvenih svetala – krećemo!

Nova sezona Formule 1 je iza ugla, miris benzina i spaljenih guma se već oseća u nozdrvama onih najzagriženijih fanova, pa se nedeljna trka željno iščekuje.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Sreda, 13.03.2019.

13:36

Pet crvenih svetala – krećemo!
Photo by Will Taylor-Medhurst/Getty Images

Formula jedan nam je spremila nekoliko promena za novu sezonu, prednje krilo je promenjeno pa će aerodinamika nešto bolje „leći“ vozačima u 2019. godini, a takođe je zadnje krilo duže, što daje veći otpor pa će DRS dati ubrzanje koje može popraviti vreme do 7 sekundi prema nekim merenjima, pa će samim tim obilaženje biti lakše, a odbrana pozicije sve teža.

Takođe ćemo videti jednu interesantnu promenu u sistemu bodovanja, pošto će F1 dodeliti jedan bod za vozača koji bude vozio najbrži krug trke.

Titulu brani Luis Hamilton, vozač Mercedesa, a prema mišljenju velikog broja fanova Formule 1 on će i ove sezone biti favorit za osvajanje šampionske titule, a glavni konkurent biće mu Sebastijan Fetel i njegov Ferari.

Hamilton ima pet titula svetskog šampiona i juriće rekord Mihaela Šumahera koji je sedam puta bio prvak, a u tome će mu pomagati Toto Volf i ostatak ekipe Mercedesa koji su napravili faktički nepogrešiv automobil.

Njegov timski kolega, finski vozač Valteri Botas baš i nema najsjajniju situaciju u ekipi Mercedesa. Ima jednogodišnji ugovor sa Mercedesom i mesto u timu mu je veoma neizvesno.

Postoje glasine da se čekaju njegove greške kako bi se Esteban Okon vratio u F1 (ima potpisan ugovor rezervnog vozača Mercedesa), a i dobro je poznat odnos Okona i Volfa.

Okon je u Formulu 1 došao iz Mercedesove akademije, a njegov put ka najbržem karavanu uopšte nije bio lak, pošto je kao sin auto mehaničara imao dosta odricanja tokom života da bi bio na mestu na kom je sada. Mnogi veruju da će Okon ove sezone voziti u F1, samo je pitanje da li će to biti u ekipi Rejsing Pointa, Mercedesa ili možda čak Vilijamsa. Što se tiče glavnog konkuretna Mercedesa, Ferarija, njih će predstavljati Sebastijan Fetel i Šarl Lekler. Lekler je prošle sezone vozio za ekipu Zaubera, a svojevremeno je briljirao u Formuli 2 i veruje se da će imati veoma dobru 2019. godinu.

Poznato je da je Lekler u Zauberu maksimalno koristio svaku kapljicu benzina u poslednje tri trke prošle sezone bio je odmah iza Mercedesa, Ferarija i Red Bula, pa će Matija Binoto, čovek koji je zamenio Mauricija Arivabenu na mestu predsednika, imati jednog perspektivnog vozača i jednog spremnog da se bori za šampionsku titulu.

Ono što je manje poznato, jeste da je Lekler svog oca na samrti malo slagao rekavši mu kako je obezbedio ugovor u Formuli 1, dok to još uvek nije bilo tako, a i obećao je ocu da će jednog dana voziti za neku od vodećih ekipa i da će se boriti za šampionsku titulu.

Samo nedelju dana nakon očeve smrti, Lekler je slavio u Azerbejdžanu na trci Formule 2 u Bakuu, a na pobedničkom postolju su mu oči bile pune suza. Nije prošao dan da nije pomislio na svog oca, ali i takođe jednog od uzora, Žila Bijankija. Bijanki je poginuo na trci Formule 1, a Lekler se, kao tadašnji tinedžer, faktički dečak pojavio na sahrani, ali ni dan danas Bijankija nije zaboravio.

Ferari je na testiranjima bio fantastičan, svakim danom su bili najbrži čak i kad se to prenosilo na realna vremena, za razliku od Meklarena, ali o tome ćemo nešto kasnije. Sebastijan Fetel će morati da napadne šampionsku titulu, nakon prošlogodišnjeg ispuštanja trofeja zbog one velike greške koju je napravio u Nemačkoj.

Čak je i Ros Bron prokomentarisao smirenost Ferarija rekavši kako se napokon može videti šampionska vožnja od „Skuderije“. Treći tim koji bi mogao da se „potuče“ za titulu šampiona je svakako Red Bul. Red Bul je okončao saradnu sa Renoom i od ove sezone će njihove motore raditi Honda.

Imali su neka neočekivana otkazivanja pa se Kristijan Horner, direktor ekipe, odlučio za drugu kompaniju sa kojom bi mogli da sarađuju.

Njihov glavni vozač je holanđanin, Maks Ferstapen, momak poznat po svojoj agresivnosti i odlučnosti da pobedi. Ukoliko se ispotavi da su greške na automobilima otklonjene i Maks ne bude morao da povlači bolid, može se očekivati da se umeša u borbu za šampionsku titulu, makar na neko vreme.

Njegov timski kolega biće Pjer Gasli. Gasli je imao neke incidente na stazi u Španiji i pitanje je koliko će moći da postigne u novom bolidu, pošto je imao nekih izletanja koja baš i nisu oduševila čelnike Red Bula.

Gasli je promovisan u „prvi tim“ pošto je proteklu sezonu proveo u redovima Red Bulovog mlađeg brata, ekipi Toro Rosa. Gasli je neko ko ima izuzetno brze krugove i veruje se da će moći da bude dovoljno ambiciozan da izazove Ferstapena i natera ga da pruži najbolje od sebe, što će navijači Red Bula sa oduševljenjem dočekati. Već polako prelazimo na sredinu tabele i kako se to popularno kaže „najbolje od ostatka“. Kimi Raikonen je jedan od favorita za osvajanje ove utešne nagrade.

Naime, Kimi je nakon basnoslovnog ugovora u Ferariju potpisao ugovor koji će mu doneti sedište u Formuli 1 ali i neuporedivo manje novca. Ledeni je prošle godine u nekoliko situacija podsetio na mlađeg sebe, ali to jednostavno nije realan prikaz.

Njegov Alfa Romeo je jedna od retkih ekipa koja nema sedište u Engleskoj, već u Švajcarskoj, a i novitet je Ferarijev ovogodišnji agregat. Kimi će definitivno biti prvi vozač Alfa Romea, ispred Antonija Đovinacija.

Đovinaci je faktički ruki, iako mu ovo nije prva sezona u F1, ovo mu je prva sezona gde je stalni vozač. On je 2017. godine završio 12. u Melburnu kada je vozio za Zauber, a drugu trku u karijeri nije ni završio pošto je u Kini morao da povuče bolid.

Đovinaci je kao dečak bio veliki fan Ferarija, oduvek je sanjao da vozi za tu ekipu i sada mu se taj san delimično ispunio.
Još jedan od „vrućih“ kandidata za najboljeg od ostatka je australijski vozač i prošlogodišnji član Red Bula, Danijel Rikardo. Rikardo je nakon ne baš idealne situacije napustio ekipu Red Bula i prešao u redove Renoa, odluka kojom je šokirao F1 javnost.

Njegova možda i najbolja trka u karijeri je bila na njegovoj omiljenoj stazi, Monaku, kada je imao tehnički problem i menjač nije mogao da registruje veću brzinu od šeste.

Za petama mu je preko deset krugova bio Sebastijan Fetel, ali je Rikardo na kraju uspeo da osvoji titulu uz „malu pomoć“ Meklarena koji je pri izlasku iz boksa bio između Rikarda i Fetela.

Ovaj Rikardov uspeh neodoljivo podseća na čuveni trijumf Ajrtona Sene u Brazilu, kada mu je otkazao menjač i on je faktički pola trke vozio neispravan bolid i na kraju ipak slavio na domaćoj trci.

Na otvaranju prošle sezone na Albert Parku, Rikardo je završio trku kao četvrti iza Mercedesa i Ferarija, dok je u Mađarskoj, Ostinu i Austriji takođe imao problema, što fizičkih (kada ga je na Hungaroringu udario Botas), što mehaničkih, kada je na „domaćim stazama“ morao da povuče bolid.

Ukupno na osam trka Rikardo je bio primoran da povuče bolid, ali je svakako za sezonu uspeo da osvoji 170 poena. Reno će se maksimalno potruditi da mu priušti motor kvalitetniji od onog koji je imao u prošloj ekipi, a neka predviđanja kažu da će Rikardo uspeti da donese Renou podijum nakon osam godina.
Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Rikardov timski kolega, Niko Hulkenberg ima jednu negativnu činjenicu u svom CV-u. Naime, Hulkenberg je u karijeri vozio na 158 trka, a na podijumu nije bio nikada!

Hulkenberg je jednom u karijeri imao pol poziciju i to je bilo daleke 2010. godine kada je Niko vozio za ekipu Vilijamsa, na trci za Veliku nagradu Brazila, kada je po kiši iza sebe ostavio Sebastijana Fetela. Da li će Hulkenberg 2019. godine ispisati istoriju?
Photo by Mark Thompson/Getty Images
Američka ekpa Hasa, čiji je jedan od spoznora gigant mašinske industrije, spreman je da napravi iskorak u najbržem karavanu sveta. Roman Grožan i Kevin Magnusen i dalje će braniti boje Hasa, a od Magnusena se ove sezone dosta očekuje.

Roman Grožan je neko ko je osetio ogroman pritisak od strane svoje ekipe zbog nekonstantnosti. Niko nije sumnjao u njegove kvalitete, a čak je Grožan tražio profesionalnu pomoć kako bi se potpuno fokusirao da popravi svoje rezultate.

Njegov timski kolega Kevin Magnusen, ima prilično dobar odnos sa Grožanom što je vrlo važno za svaku ekipu i zdravo rivalstvo često dovede do maksimalnog iskorišćenja bolida. Magnusen je za sezonu dosta napredovao, pošto je 2017. završio kao 14. vozač, a 2018. kao 9 i osvojio je 55 bodova, pa će sigurno gledati da ponovi vožnju iz perioda Meklarena, kada je Magnusen jedini put karijeri završio na podijumu.

Has bi mogao da pokupi dosta poena, šasija VF-19 se pokazala vrlo moćno, a prošle godine su bili peti u trci konstruktora, tako da se od njih može dosta očekivati.

Plan je da se prevashodno prestigne ekipa Renoa koja će im biti glavni rival u 2019. godini kako na stazi tako i van nje. Na startu prošle sezone, Has je imao četvrtu i petu poziciju, ali su greške iz boksa koštale ekipu vrlo skupo, pošto su i Magnusen i Grožan bili primorani da povuku svoje bolide.

Ginter Štajner, prvi čovek ekipe imaće pune ruke posla, a čisto da podsetimo koliko je Roman Grožan bio brz pre desetak dana pokazaćemo vam ovu sliku. Fors Indija, ili Rejsing Point od ove sezone biće vrlo interesantna za praćenje na početku nove sezone. Lorens Strol je preuzeo ekipu, što je značilo da njegov sin Lans napušta redove Vilijamsa i prelazi u Rejsing Point, gde će mu glavni konkurent biti Serhio Perez.

Perez se za mesto u ekipi borio sa Estebanom Okonom, na kraju je uspeo i da se izbori, a pamtimo i onaj čuveni incident u Singapuru kada je Perez naterao Okona da se zakuca u zaštitnu ogradu.

Testiranje nije prošlo idealno, Rejsing Point ne izgleda baš najbolje, pa se očekuje da imaju malo težu sezonu od onih na koje smo navikli.
Photo by Mark Thompson/Getty Images
Meklaren je ekipa za koju je Perez svojevremeno vozio, a sada će ih predstavljati sin nekadašnjeg svetskog prvaka, Karlos Sajnc i jedan veoma talentovani vozač koji dolazi iz Formule 2, Lando Noris.

Meklaren je na prvi pogled imao fantastično testiranje, ali to su uglavnom bila vremena na maltene praznom rezervoaru, dok su na „duže staze“ bili nešto slabiji od očekivanog.

Definitivno im ne cvetaju ruže, ali u svojim redovima imaju Sajnca koji je u Renou bio prilično dobar i u nekim momentima u potpunosti bacio Hulkenberga u drugi plan, a s druge strane Sajnc od svog oca nekadašnjeg šampiona sigurno trpi bar nekakav pritisak.

Njegov timski kolega, Lando Noris, imao je briljantno vreme tokom kvalifikacija, a dolazi kao veoma talentovan vozač. Noris je neko ko itekako ume da vozi, zna da napravi neverovatan pritisak kada se „zalepi“ za vozača ispred njega i da ga pri minimalnoj greški obiđe, međutim Formula 1 i Formula 2 su totalno različite priče.
Photo by Charles Coates/Getty Images
Red Bulov mlađi brat je već jednom spomenut, a Toro Roso će u 2019. godini voziti Danil Kvijat i Aleksander Albon. Albon takođe dolazi iz Formule 2 kao i Lando Noris i Džordž Rasel, a Albon je tokom testiranja imao neke prilično zapažene krugove.

Albon je vozio vrlo iskusno i vrlo brzo i ukoliko uspe da prenese takve krugove tokom trka možemo dobiti fantastičnog vozača u budućnosti.

Kvijat se vraća u Formulu 1 na mala vrata, pošto će ove sezone zarađivati manje novca nego što je to bio slučaj u njegovom prethodnom mandatu. Kvijat je poznat kao malo agresivniji vozač, nešto kao Maks Ferstapen pa zbog toga svojevremeno i nije bio omiljen, ali nije Kvijat slučajno jedini ruski vozač u Formuli 1. Za kraj nam je ostala jedna nekada velika ekipa, ekipa za koju su svi želeli da voze. Vilijams. Imena poput Airtona Sene, Huana Pabla Montoje, Kekea Rozberga, Alana Prosta, Dejmona Hila, Najdžela Mensela, Žaka Vilneva i mnogi drugi...

Mnogi smatraju da će Vilijams biti poslednji u trci konstruktora, pošto situacija u ekipi nije baš sjajna otkako je Frenk Vilijams morao da odstupi i vođenje ekipe preuzela njegova ćerka, Kler.

Kler je ipak napravila „totalni rebilding“ košarkaškim rečnikom rečeno, pošto je poptuno promenila sastav mehaničara, inžinjera i ostalih članova tima, pa smo videli neka tehnička poboljšanja ekipe Vilijamsa iako su prilično kasnili na testiranja u Barseloni. Veliku stvar su učinili time što su Kubici dali mesto u Formuli 1, jer je njegov povratak na stazu zaista herojski potez. Njegov timski kolega je svetski šampion iz Formule 2, Džordž Rasel.

Rasel je neko ko je izuzetno agresivan vozač i neko ko u trci ne odustaje nikada, pa smo često videli da Rasel u želji da nekoga obiđe prekasno krene da koči i trku nastavi preko šikane.

Ukoliko uspe da ukroti tu svoju agresivnost i u potpunosti se „skapira“ sa Vilijamsovim bolidom, Formula 1 je dobila sjajan duo za budućnost i to bi moglo biti nešto što bi široka baza fanova Vilijamsa dočekala raširenih ruku.
Photo by Vladimir Rys/Getty Images
Ovo bi mogla da bude jedna od interesantnijih sezona za praćenje u proteklih nekoliko godina.

Čak je i predsednik Mercedesa, Toto Vofl to nagovestio tokom jednog intervjua, kada je pohvalio kolegu Matiju Binota i njegov Ferari, ali takođe ne smemo izostaviti ni Red Bul koji bi mogao da se umeša u borbu za titulu.

Za svoje mesto pod suncem će se boriti i Has, Reno i Alfa Romeo i njihove šanse za osvajanje bodova, pa čak i podijuma uopšte nisu male.

Najmanje šanse za neki uspeh definitivno pripadaju Meklarenu, Toro Rosu i Vilijamsu, kao i Rejsing Pointu, naravno, uz svo dužno poštovanje ljudima koji tamo rade, pošto raditi u Formuli 1 nije nimalo lak posao. Nama navijačima je najlakše, mi samo uživamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: