Počinje najveći spektakl na dva točka

Testiranja su završena i sve smo bliži spektakularnom otvaranju nove, 71. po redu MotoGP sezone.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Ponedeljak, 04.03.2019.

19:03

Počinje najveći spektakl na dva točka
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images

Kao što smo već navikli, prva trka u sezoni će se održati u Kataru, na popularnom „Loseilu“, a prvi trening je zakazan za petak, dok ćemo u četvrtak imati slikanje i pres konferenciju u Dohi.

Tokom testiranja u Kataru, po prvi put smo videli jedan novi sistem kažnjavanja – takozvani „dugački krug“, to će biti posebna ruta kojom će vozači ići kako bi odradili kaznu od nekoliko sekundi.

Katar nam je potvrdio još jednu stvar – genijalnost Điđija Dal’Inje. On je ovoga puta „instalirao“ novi tip zadnjeg kraja motora, koji će biti u obliku paralelograma. Veliki broj njegovih ideja je došlo iz Formule 1, a videćemo kakve su Dukatijeve šanse u novoj sezoni.

Naime, zadnji kraj u obliku paralelograma nije nešto potpuno novo. To je prvi put viđeno u tridesetim godinama, a postalo prilično popularno u sedamdesetim, kao i u jednom delu osamdesetih godina. To je bio rani period dvotaktnih motora, koji su imali više konjskih snaga i doneli potpuno nov dizajn šasija.

Mišelin se vratio u MotoGP, zamenivši Bridžstoun gume i zbog ovog podatka, vozači će morati malo da „modifikuju“ svoj način vožnje, tj moraće više da koriste zadnju kočnicu zbog specifikacija pneumatika.

Paralelogram je prvi isprobao Alvaro Bautista, a zatim i Džek Miler, koji je zanimljivo postavio najbrže vreme tokom jedne sesije, ali o tome ćemo malo kasnije.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
Jamaha je na testiranjima bila najbolja, dok je Dukati bio pri dnu. I sam Doviciozo je govorio o tome koliko je zadovoljan što napokon mogu da isprobaju mnoge stvari, a ne baš poželjno postavljeno vreme okarakterisao je kao manje važnim jer su u pitanju samo testovi.

Obično kada je Dovi ovako opušten, ostali trebaju biti zabrinuti.

Fabrička Jamaha, kao i Petronas Jamaha, imaju četiri pozicije među top 7, ostala tri su pripala Suzukiju, a preostala dva Repsol Hondi.

Kad već govorimo o Jamahi, ova godina je puna predznaka za njih. Ovo će biti 46. godina Jamahe u MotoGP kao fabrički tim, a svi znamo ko nosi broj 46. Valentino Rosi. Rosiju će ovo biti 20. sezona u kraljevskoj klasi i poznato je da želi da se bori za šampionsku titulu dokle god ima snage da sedne na motocikl.

Testiranja su prošla dobro, možda ipak bolje za timskog kolegu, Maverika Vinjalesa (koji je bio najbrži) ali ako se po jutru dan poznaje biće ovo jako dobra sezona za Jamahu.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
Fabio Kvartararo je neko ko se ovde posebno istakao. Kvartararo će voziti za Petronas, a na testovima je bio drugi, odmah iza Maverika Vinjalesa što je među fanovima motociklizma upalilo lampicu i definitivno će ga malo bliže ispratiti.

Karijeru Kvartarara su poredili sa Jonasom Folgerom, koji se kao i Kvartararo mučio u Moto2, a bolje snašao u „kraljevskoj klasi“, mada je fokus ipak bio

Njegov timski kolega u Petronasu, biće italijan, Franko Morbideli.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
Aktuelni svetski šampion u MotoGP je španski vozač, Mark Markes. Za Marka se dugo nije znalo hoće li biti zdrav za početak sezone, a i on je sam potvrdio da će voziti u Kataru uprkos činjenici da neće biti na 100%.

Naime, Markes je operisao rame pre nekoliko meseci, pa je imao limitirane krugove tokom testiranja, a i poseban način balansiranja na motociklu.
Njegov timski kolega u novoj sezoni, biće Horhe Lorenco.

Nekadašnji svetski šampion i vozač Jamahe i Duaktija, imao je veoma dobra vremena tokom testiranja i navijači Honde optimistično čekaju početak nove sezone.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
Kad smo kod novih kolega, Dukati je promovisao Danila Petrućija u Desmosedići GP19 i on će zajedno sa Andreom Doviciozom pokušati da donese šampionsku titulu svom timu. Već smo govorili o njima, pa ćemo samo citirati Dovija i reći da je „tajna u sitnim detaljima“.

Pramak Dukati će u 2019. godini predstavljati Džek Miler i Frančesko Banjaja. Ono što je zanimljivo je da će Banjaja imati prošlogodišnji Desmosedići, dok je Džek Miler imati ovogodišnji.

Miler je sve zasenio još u Moto3 kategoriji i stidljivo su krenule priče o nasledniku Kejsija Stonera. Džek Miler je veoma brzo prevalio put od šampiona Sveta u Moto 3 do vozača kraljevske klase, a prošle sezone je pokazao nekoliko izvanrednih vožnji, poput one u Argentini i ukoliko Miler nastavi sa takvim performansima, dobiće šansu da i sam postane „vanzemaljac“.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Image
Suzuki nam predstavlja Aleksa Rinsa i Đoana Mira za novu sezonu. Mir je u prošlosti vozio za Mark VDS u Moto2, kao i za Leopard Rejsing u Moto3, kada je i osvojio šampionsku titulu.

Sada će se predstaviti publici širom Sveta u kraljevskoj klasi, a možda se pokaže baš kao i Maverik Vinjales koji je preko Suzukija došao do fabričke Jamahe.

Njegov kolega, Aleks Rins, voziće treću sezonu u GP kategoriji i gledaće da napravi iskorak u odnosu na prošlu sezonu, kada se pet puta peo na podijum – treće mesto u Argentini, drugo u Holandiji, treće u Japanu i drugo u Maleziji i Valensiji.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
Fabrički KTM će ove sezone imati novi dvojac u MotoGP – a to su francuski vozač Žoan Zarko kao i Španac, Pol Espargaro. Espargaro se protekle dve godine „tukao“ sa Bredlijem Smitom i očigledno izašao kao pobednik, pošto se ovaj preselio u Moto E, a na njegovo mesto došao malopre pomenuti Žoan Zarko.

Francuz je godinama vozio Teh 3 Jamahu i pokazao da je zaista talentovan vozač. Duel Zarka i Espargara će takođe biti pomno praćen, pošto mnogi smatraju da bi Zarko morao da bude vozač Jamahe, Honde ili Dukatija u bliskoj budućnosti.

Zarko se na testiranjima mučio sa KTM-om, pa se očekuje da na početku sezone bolje krugove vozi Pol Espargaro.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
LCR Honda je bazirana u Monaku, ali će u MotoGP imati predstavnika iz Japana, kao i predstavnika iz Engleske. To su Kal Kračlou i Takaki Nakagami.

Kračlou je prošle sezone imao tri podijuma, uključujući i onaj spektakularni trijumf u Argentini, a neslavno je prošao u Herezu, Sahsenringu i Aragonu, kada je morao da povuče motor sa staze.

Njegov kolega biće debitant u MotoGP karavanu, ali svakako nije bez iskustva. Dvadesetsedmogodišnji Takagami vozio je punih šest godina u Moto 2, a svojevremeno se takmičio i u Moto 3.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
Aprilija želi u potpunosti da se vrati na MotoGP kalendar i zato u svojim redovima ima Andreu Janonea i Aleša Espargara. Janone je jedan od vozača na koje treba obratiti pažnju u predstojećoj sezoni, on nikako nije imao sreće ni u Dukatiju ni u Suzukiju, a svakako je vozač velikog kvaliteta.

Popularni „Manijak“ je svojevremeno smatran za sledećeg „vanzemaljca“, a Dukati je nakon one kontraverzne sezone odlučio da ga zameni Horheom Lorencom.

Borba za prvog vozača Aprilije će biti prilično tesna, opšte je poznato da je Espargaro veliki radnik, pa će obojica morati da prikažu najbolje krugove kada god se nađu na stazi. Janone je već najavio da ne očekuje previše od prve trke u Kataru.
Foto: Getty images
Na prošlogodišnjem Dukatiju biće i Avintija Rejsing, a njih će u kraljevskoj klasi predstavljati Tito Rabat i Karel Abraham. Rabat je 2014. godine bio svetski šampion u Moto dvojci, a prošle sezone je osvojio 35 poena za Avintiju.

Češki vozač, Karel Abraham nije nikada u karijeri bio šampion, ali je zato vozio u nekoliko različitih šampionata i sa sobom nosi ogromno iskustvo. Nerealno je od Avintije očekivati neke značajnije rezultate, ali će sigurno moći s vremena na vreme da se umešaju u borbu za bodove.

Teh 3 je nakon dvadesetogodišnje saradnje sa Jamahom prešao na KTM-ove motore i voziće ih Hafiz Šarin i Migel Oliveira.

Sjarin je prošle sezone bio član Teh 3 Jamahe, ali nije imao previše uspeha na tom motociklu, ali je Maležanin pun optimizma pred start nove sezone. Migel Oliveira je rodom iz Portugala i on će debitovati ove sezone u kraljevskoj klasi.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
MotoGP će nakon 13 godina startovati bez Danija Pedrose. Nekadašnji vozač Repsol Honde i konkurent za osvajanje šampionske titule odlučio je da završi karijeru krajem prošle sezone.

U nedelju, 10. marta će u Kataru i zvanično početi 71. po redu sezona u MotoGP karavanu.

Titulu će braniti Mark Markes, a kao glavni konkurenti se kao i obično ističu Jamaha i Dukati. Mnogi se nadaju da će Valentino Rosi uspeti da osvoji svoju desetu šampionsku titulu u 40. godini života, dok se opet neki sanjari nadaju da Dukati može da ima novog šampiona, nakon odlaska Kejsija Stonera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: