Dončićeva "diktatura" je došla do kraja

Luka Dončić, slovenački košarkaš, tokom svoje prve NBA sezone igra fenomenalno – ali da li bolje od svih ostalih rukija?

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 02.03.2019.

11:00

Dončićeva
EPA-EFE/JOHN G MABANGLO

Dončić je ponovo proglašen najboljim rukijem meseca, ovoga puta februara, a svi su o nagradi za najboljem rukija sezone prestali da razmišljaju pre nekoliko meseci i dodelili je Slovencu.

On to i zaslužuje, pošto tokom cele sezone igra fantastično – od predivnih poteza koji uključuju zakucavanja, step-bekove, asistencije... Do šuteva za pobedu i divljenja cele lige dečku za kojeg do pre par meseci skoro cela Amerika nije ni čula.

Dončićeve partije su sve bolje i bolje i onog famoznog ruki "zida" za njega nema, a to govori i nagrada za februarskog MVP-ja uz učinak od 24 poena, 9,4 skoka i 7,4 asistencije po utakmici.

Odlično, čak fenomenalno, ali da li i najbolje ove godine? Od Treja Janga se očekivalo da ima poduži period adaptacije, a mnogi su mislili da od njega "nema ništa". Razlog? Sitna građa, lepršav stil igre koji često ne prolazi u NBA i koji se zasniva na pogađanju dalekometnih trojki i pokušavanju izvođenja atraktivnih poteza.

Upravo je Jang bio ključan razlog u Dončićevoj karijeri, jer je Dalas u zamenu za prava na trećeg pika prošlogodišnjeg drafta, pika kojim su birali Luku, poslao svog petog pika Atlanti, kojim su Hoksi birali, pogodli ste, Janga.

I za razliku od Dončića, koji je krenuo da "pali" masu ne samo u Dalasu već u celim SAD od samog početka svoje NBA karijere, Jang je krenuo nešto tiše. Sitan u građi, sitan na velikoj sceni... Trej je, korak po korak, mic po mic, igrao sve bolje i bolje, da bi sada jednostavno "eksplodirao".

A to ne kažem samo ja, već potvrđuju i brojke – 23,3 poena, 4,3 skoka i 9,3 asistencije po meču u februaru. Jang je krunisao fantastične partije u februaru svojevrsnim "martovskim ludilom", pa je u meču protiv Čikaga, koji je otišao u četiri produžetka, 49 poena, osam skokova i 16 asistencija.

On je postao prvi ruki koji je u istoriji lige imao 45 ili više poena i 15 ili više asistencija na jednom meču, ali je tokom svojih partija uradio jednu stvar sa kojom se izjednačio sa Dončićem – učinio je zaboravljene Hokse ponovo, koliko-toliko, bitnim. Možda ne bitnim u smislu plej-ofa i takmičenja za prsten, ali bitnim u smisli medijske propraćenosti.

Omaleni Trej je u oko javnosti zapao prošle godine, na koledžu, kada je svojim trojkama sa skoro pola terena i elegantnim asistencijama dobijao sve više i više pregleda na društvenim mrežama i privukao pažnju skautima. Tada, ipak, mnogi nisu očekivali da će on uopšte uspeti da prenese svoju igru na NBA terene, a maltene niko nije očekivao da će se to desiti ovoliko brzo.

A, izgleda, nespremnost najjače lige sveta na nove talente je izgleda postala svakodnevnica. Barem tako kažu Luka i Trej. Ovaj tekst nikako ne sme biti nipodaštavanje Dončićevog uspeha u ligi. Luka je na "neprofesionalnom nivou", što podrazumeva sve sem NBA za Amerikance, dominirao, isto kao i Trej. Evroliga je bila njegova, pre toga i Evrobasket, ali ipak ni njegovi najverniji navijači nisu očekivali ovakvu sezonu.

Rekordi su padali kao od šale. Najviše trojki na jednom meču za rukija (sedam), drugi najmlađi igrač u istoriji sa tripl-dablom i najmlađi sa tri "komada" u jednoj sezoni, kao i prvi ruki sa četiri uzastopna meča od 25+ poena još od Karmela Entonija.

Luka i Trej su pravo osveženje za košarku generalno, samim tim i NBA, i kada ne bismo morali da ih upoređujemo i samo im se divili to bi bilo idealno. Ali, kao što ljudska priroda nalaže...

Dončić ove sezone – 20,9 poena, 7,3 skoka, 5,7 asistencija, 1 ukradena lopta i 3,4 izgubljene uz 43 odsto šuta iz igre. (Mavsi 27 pobeda, 34 poraza)

Jang ove sezone – 18,3 poena, 3,4 skoka, 7,8 asistencija, 0,8 ukradenih lopti i 4 izgubljene uz 41 odsto šuta iz igre. (Hoksi 21 pobeda, 42 poraza)

Statistika kaže jedno, srce možda drugo, a svako ima svog favorita. Ipak, na kraju jedan mora biti najbolji i ako možemo zaključiti da Dončić u ovom trenutku ima prednost, nikako ne možemo znati da li će je zadržati...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: