Večita borba za trofeje

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu u finalu Kupa Radivoja Koraća, a ta maestralna košarkaška predstava biće samo uvertira za naredne borbe za trofeje u nastavku sezone.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Ponedeljak, 18.02.2019.

14:16

Večita borba za trofeje
Foto:Starsport

Kup je počeo u četvrtak, otvoren je utakmicom FMP-a i Svetog Đorđa, a istog dana su košarkaši Partizana igrali sa ekipom Novog Pazara, dok je Zvezda u petak imala duel sa Dinamikom, a Mega sa Borcem.

Crno-beli su očekivano lako izašli na kraj sa Pazarcima, dok su crveno-beli imali dosta muke sa ekipom Dinamika. Već u narednom kolu smo videli nešto ubedljiviji trijumf Zvezde, kada je pala Mega Bemaks.

Mega nije bila naivan protivnik, prilično je namučila crveno-bele, baš kao što je Partizan namučila ekipa FMP-a.

Kada je na red došlo finale, uzbuđenje u čitavoj sportskoj javnosti Srbije je bilo prilično visoko. Trener Zvezde, Milan Tomić, pokušao je malo da skine pritisak sa svojih igrača pred finalni meč sa večitim rivalom, dok je Trinkijeri iskusno prebacio breme favorita Tomiću i njegovim igračima. Prošle sezone, imali smo sličnu situaciju. Košarkaši Zvezde su počeli sezonu prilično snažno, svima su stavili do znanja da žele da se bore za odličja na svakom “ratištu”, pogotovo nakon velike pobede nad Realom u Madridu. I to dramatična pobeda u poslednjim sekundama trojkom iskusnog Pere Antića.

Kada je došao red na kup, čekala nas je takođe jedna teška utakmica protiv Borca (kao sada sa Megom) i onda poraz u finalu od beogradskog Partizana, gde krilni centar rešava utakmicu. Tada je to bio Đorđe Gagić, a sada Džok Lendejl.

Sada nam predstoji borba za trofej ABA lige. Šampion Jadrana će igrati u Evroligi, što je već svima jasno, pa je ulog veoma visok. I baš te prošle godine su tenzije u finalu bile vrlo jake, imali smo ratove saopštenjima , pritisak na sudije, kako na parketu, kako sa tribina, tako i u medijima.

Predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović, jasno je svima stavio do znanja šta misli o određenim sudijama kao i o njihovom kriterijumu, pogotovo kada se radi o odlukama koje su oštetile njegov tim.

Čak i nakon poraza od Partizana u finalu kupa u nedelju, Čović se oglasio vanrednom konferencijom za štampu na kojoj je optužio košarkaški savez Srbije i dodao da smatra da je titula oteta njegovoj ekipi. Pritom, igrači Zvezde nisu davali izjave novinarima nakon kupa, a takođe se nisu pojavili na ceremoniji dodele medalja. Partizan je igrao bez Alekseja Nikolića i Radeta Zagorca, dok je Stefan Janković, koji je polomio zub nakon teškog pada protiv FMP-a imao limitiranu minutažu, a crveno-beli su u Nišu bili bez Muhameda Fajea, Majkla Odža i Kej Sija Riversa.

Jasno je da ovo nije bilo sve što beogradski velikani mogu da nam prikažu, ekipe nisu igrale u punom sastavu, a i kada igrate seriju na više dobijenih utakmica košarka koju igrate izgleda dosta drugačije.

Jedno je sigurno, očekuje nas prilično turbulentan period. S obzirom na to da postoje šanse da vidimo večiti derbi već u polufinalnom susretu doigravanja ABA lige, kao što smo već objasnili u jednom od prethodnih tekstova, pa bi taj duel faktički bio finale pre finala.

Beogradski velikani su zaista pogodili sa strancima, rezultati dovoljno govore o tome, kao i njihov renome. Igrači poput Džoa Reglanda, Bilija Berona, Stratosa Perperoglua, Kejsija Riversa, pa i Markusa Pejdža, Džoka Lendejla i Aleksa Renfroa krase beogradske velikane. Spoj mladosti i iskustva, talenta i teškog rada, koji je pomešan sa idejama trenera i njihovim taktičkim zamislima, pa dobijamo interesantne duele kao nedeljni derbi u finalu kupa.
Starsport
Situacija sa poslednje Partizanove akcije dovoljno govori o ovoj situaciji. Milan Tomić je očekivao da se ide na “ali up” i tako postavio odbranu svoje ekipe da “dužim” i skočnijim igračima brane ubacivanja sa strane, ali nekoliko blokova igrača Partizana kreiralo je određeni “mis meč” pa je Bili Beron bio prinuđen da faulira Džoka Lendejla.

Imala je Zvezda šansu da izbori produžetak, ali nisu uspeli da ubace loptu u koš za 0,2 sekunde koliko je stajalo na satu. Poznato je da je za šut potrebno 0,3 sekunde, pa je Tomić morao da “nacrta” akciju za neki koš “iz odbojke” kako se žargonski kaže, da samo dodirom ubace loptu u koš.

Borba na bekovskim pozicijama je nekako najinteresantnija u duelu večitih rivala. Beron, Reglend, Čović, Rivers, koji bi iši na Nikolića, Marinkovića, Jaramaza, Pejdža i Renfroa. Nekoliko različitih profila igrača, koji poseduju kvalitet za vrhunsku evropsku košarku na parketu beogadske hale dovoljni su za veliki spektakl.
Foto: Starsport
Beron i Reglend su još u prvom ovosezonskom derbiju trojkama zatrpali koš Partizana i doneli trijumf svom timu, a Beron je i u nedeljnom derbiju pokazao koliko mu malo prostora treba.

Ipak je Beron učio od nekoliko vrhunskih koledž trenera, poput Tonija Beneta, Dena Hurlija ili čak njegovog oca Džima Berona. Reglend je svoje ime stekao u italijanskom Palakanestru, ljubitelji italijanske košarke dobro pamte njegove partije u dresu Kantua, pa i Avelina, kada se smatralo da će biti teško da neko “popuni Džoove cipele”.

Ipak se pojavio Džejson Rič, ali to je jedna sasvim druga tema.

Perperoglu je neko ko je u velikim mečevima faktički sam nosio Zvezdu. Primer je ponovo taj prvi ovosezonski derbi, koji je slobodno možemo reći rešio Stratos Perperoglu. Uopšte nije lako igrati pred Partizanovom publikom, a Stratos je taj meč izneo sa preko 20 postignutih poena (tačnije, 25).
Foto: StarSport
Davidovac i Dobrić su Zvezdini aduti sa klupe, baš kao Filip Čović ili Boriša Simanić i Dušan Ristić. Svaki od njih ima svoju ulogu u timu i dovoljno prostora da pokaže umeće, što je opet zasluga trenera Milana Tomića.

Simanića su mnogi već otpisali iako je veoma mlad košarkaš, a na košarkašku mapu ga je vratio upravo Tomić. Ova ekipa je omnipotentna, pošto ima potencijal da igra na visokom ofanzivnom nivou, a takođe može svakome da parira odličnom odbranom, kojom i dalje komanduje Branko Lazić.

Za Lazića je važno da ne uđe rano u problem sa ličnim greškama i ukoliko se taj problem izbegne imate u završnici veoma važnog igrača na svojoj strani.
Foto: Starsport
Ekipa Partizana je nešto mlađa, manje iskusna od Zvezdine, što se generalno i oseća kroz sezonu. Crno-beli su igrali od sjaja od očaja, tamo i nazad i nekoliko puta. Imali su u svojim rukama prolaz u narednu fazu Evrokupa, ali nisu imali dovoljno sreće, pa su se u nastavku sezone okrenuli ABA ligi, kao i Kupu Radivoja Koraća.

Trinkijerijeve ekipe igraju nešto mirnije napade, sa većim brojem blokova u svojim akcijama, popularnim “stegerima” koje je i sam priznao da obožava. Partizan nešto slabije igra u tranziciji, što je opet i teško izvodljivo da 40 minuta trčite i igrate požrtvovanu odbranu.

Korišćenje Džoka Lendejla i Stefana Jankovića u reketu, ali i kao oružje za “širenje” odbrane (zbog dobrog šuta za tri poena) do sada se isplatilo italijanskom stručnjaku, pogotovo u kombinaciji sa Nikolom Jankovićem i Đorđem Gagićem(koji su dominantni u unutrašnjoj igri), ali i kada u ekipi imate jednog igrača poput Bandže Sija.

Bandža je postao miljenik publike prevashodno zbog atraktivnih zakucavanja, kojima podigne publiku na svakom meču. Primera radi, zbog jedne takve atrakcije je i povredio leđa pred kraj prošle sezone. Bandža sasvim korektno odrađuje defanzivne zadatke, a svoje atletske predispozicije jednako dobro koristi na obe strane parketa.
Foto: Starsport
Rade Zagorac je sjajno počeo sezonu, ali je zbog niza povreda češće na klupi nego na parketu, što je dosta iritantno ako ste mlad igrač željan dokazivanja. Željan dokazivanja i nadmetanja je i gore pomenuti Vanja Marinković, koji je kao jako mlad predstavljen košarkaškoj publici, a napredovao je toliko da je zadužio status zamenika kapitena.

Kad smo kod kapitena, tu se priča o Novici Veličkoviću. General ove mlade ekipe je neko ko ima srce veliko kao Rusija i u kakvom god da je stanju, daće sve od sebe da pomogne ekipi da ostvari trijumf.

Na bekovskim pozicijama, Partizan je jači nego na startu sezone. Markus Pejdž se poptuno aklimatizovao. I sam je navodio u nekoliko navrata da će mu trebati vremena da se privikne da odbranu igra telom, a ne rukama, kako to od njega zahteva evropska košarka.

U paru sa njim je takođe levoruki košarkaš, Aleks Renfro, koji ima desetogodišnje iskustvo igranja u Evropi, a u najjačem evropskom klupskom takmičenju, igrao je za Barselonu, Bajern i berlinsku Albu. U više navrata se osetilo koliko Renfro znači ovom mladom timu, kao neko itekako zna da kontroliše tempo utakmice, da stane kada treba, da podeli pas kada treba, ali i da uputi šut kada možda neko manje iskusan ne bi prepoznao da treba.

Upravo u tom finalu kupa, Renfro je imao nekoliko presečenih dodavanja na čistu intuiciju, kao i nekoliko pogođenih važnih šuteva u odlučujućim momentima utakmice.
Foto: Starsport
Ognjen Jaramaz je upravo u Nišu zabeležio svoje prve minute u crno-belom dresu, a sigurno je da će želeti da bude bolji od svog starijeg brata Nemanje, koji je svojevremeno nosio Partizanov dres.

Crvena zvezda ima trofej Superkupa ABA lige, dok je Partizan osvojio Kup Radivoja Koraća. Imamo borbu za još dva trofeja u sezoni, to je titula ABA lige – koja ujedno vodi i u Evroligu, kao i takmičenje u okviru KLS – košarkaške lige Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: