Kanter odgovorio na optužbe o terorizmu: Nemam ni kaznu za parkiranje

Enes Kanter odgovorio je na optužbe turskog tužilaštva da je član terorističke organizacije.

Izvor: LN

Sreda, 16.01.2019.

19:48

Kanter odgovorio na optužbe o terorizmu: Nemam ni kaznu za parkiranje
Photo by Harry How/Getty Images

Tužilaštvo u Turskoj traži da se raspiše međunarodna poternica za košarkašem NBA tima Njujork Niksa Enesom Kanterom.

Turski list Sabah piše da je kancelarija glavnog tužioca u Istanbulu pripremila zahtev za izručenje igrača NBA iz Sjedinjenih Država, prenosi AP, koji nije mogao da dobije zvaničan komentar u tužilaštvu u vezi ovih navoda.

Kanter, koji nije išao sa Niksima ove nedelje na utakmicu u London, jer se bojao da bi mogao biti ubijen zbog svog protivljenja politici turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, odgovorio je na optužbe iz Turske na Tviteru. Naveo je da "turska vlada ne može da pruži ni jedan jedini dokaz u vezi njegove krivice" i da "nikad nije dobio ni kaznu za pogrešno parkiranje u SAD".

Kanter je bio otvoreni kritičar predsednika Erdogana, a turski pasoš mu je oduzet 2017.godine. Ovog puta, kako navodi list Sabah, tužioci traže Interpolovu "crvenu poternicu", pozivajući se na Kanterove veze s Fetulahom Gulanom, muslimanskim sveštenikom koji se nalazi u SAD posle progona iz Turske i okrivljen je za neuspešni državni udar 2016. godine, a igrača optužuju i za pružanje finansijske podrške Gulanovoj organizaciji.

Kanter je izjavio da se plaši ubistva ako napusti SAD ili Kanadu kada je prošle nedelje najavio da neće putovati sa Niksima u London, gde igraju sa Vašington Vizardsima u O2 Areni u cetvrtak. Tim je zvanično saopštio da Kanter neće putovati zbog problema sa vizom.

Turski košarkaš je porekao da je viza razlog njegovog odustajanja od puta, čak je i objavio fotografiju putne isprave na društvenim medijima, i jasno je stavio do znanja da je njegova sigurnost ugrožena zbog Ergodana, kojeg je nazvao "Hitler našeg veka".

"Erdoganov režim ima mnogo špijuna tamo", rekao je tom prilikom Kanter i dodao: "Mislim da tamo mogu lako da poginem, a to bi bila veoma ružna situacija".

Dok su Niksi u inostranstvu, Kanter je objavio i nekoliko fotografija sa sastanka sa američkim kongresmenima. On je izneo svoj stav i u Vašington postu, objašnjavajući svoju odluku i razloge zbog kojih se protivi Ergodanu.

"Moja odluka da ne putujem u London bila je teška sa pozicije pitanja konkurencije u timu, ali mnogo lakša sa pozicije pitanja moje sigurnosti", napisao je on.

Naglasio je da njegova odluka "pomaže da se u prvi plan istakne kako diktator Erdogan uništava Tursku" i da su "ljudi ubijeni, hiljade su nepravedno zatvorene i bezbrojni životi su uništeni, a to nije igra'', prenosi AP.

Kanter sa svojom ekipom putuje van granica SAD samo u Kanadu, na utakmice NBA lige u Toronto, kada "Niksi" gostuju "Toronto Reptorsima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: