Novakov povratak, zlatni skok Ivane, "tajfun" iz Bileće

Godina koja polako ističe donela nam je obilje sportskih radosti. Srpski sportisti su i u proteklih 12 meseci imali šta da kažu na terenima širom sveta, tako da se može reći da smo imali prilično uspešnu godinu u kojoj su se izdvojili rezultati Novaka Đokovića u tenisu, Ivane Španović u atletici, te Tijane Bošković iz grupe naših zlatnih odbojkašica.

Izvor: B92

Petak, 28.12.2018.

06:49

Novakov povratak, zlatni skok Ivane,
Photo by Michael Steele/Getty Images

Tenis je godinama unazad jedan od sportova koji zavređuju pažnju sportske javnosti, pre svega zbog fantastičnih rezultata Novaka Đokovića, koji je posle krize koja je trajala skoro godinua dana uspeo da se na sjajan način vrati u sam vrh belog sporta.

Poput Novaka i Ivana Španović nas je godinama unazad, pa i u ovoj 2018. navikla na uspehe, bilo da je reč o mitinzima "Dijamantske lige" ili kontinentalnim i planetarnim šampionatima.

Odbojka je, kao jedan od uspešnih kolektivnih sportova, ponovo u žiži javnosti, obzirom da smo ove godine imali odlične rezultate. Seniori su na Svetskom šampionatu u Bugarskoj i Italiji bili četvrti, dok su odbojkašice zablistale punim sjajem i iz Japana se u zemlju vratile kao svetske prvakinje.

Tijana Bošković je proglašena za MVP turnira, čime je pokazala svoju vrednost na najvećem sportskom takmičenju.

S druge strane, košarka je i dalje jedan od sportova u kojim se naši sportisti ističu. Možda pre svih Nikola Jokić, kojeg iz noći u noć preti veliki broj ljubitelja sporta u mečevima NBA lige.

Konačno, vaterpolisti su nas takođe navikli da na šampionatima Evrope i sveta osvajaju odličja, pa je tako bilo i ove godine, a iz te grupe izdvojio se kapiten i MVP šampionata Evrope, Filip Filipović.

Novakov furiozni pohod na vrh

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Ako nas je Novak Đoković na nešto navikao svih ovih godina koliko vlada svetskim tenisom, to je da se ne miri sa prosekom.Samo on zna kroz šta je sve morao da prođe da bi se vratio tamo gde mu je zaista mesto, na teniskom prestolu i vrhu ATP liste.

Poslednjih šest meseci u 2017. nije igrao zbog povrede lakta, a kako je kranula i ova godina, mnogi su sumničavo vrteli glavom da će uspeti da se vrati na sam vrh. Poraz u Australiji od Hjeona Čunga, te rani završetak takmičenja na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju upalio je alarm.

Posle rutinske operacije, te postepene rehabilitacije i povratka u tim dugogodišnjeg trenera Marjana Vajde, umesto Andrea Agasija i Radeka Šćepaneka, kojima se zahvalio na saradnji, Novak je polako počeo sebi da krči put ka vodećim pozicijama.

Postepena poboljšanja videla su se već u sezoni turnira na šljaci, da bi posle poraza u četvrtfinalu Rolan Garosa od Marka Čekinata sve ponovo delovalo deprimirajuće.

Ipak, usledila je dobra odluka da igra na turnirima na travi i Vimbldonu, i od tog momenta sve je došlo na svoj mesto. Sa 22. mesta na kojem je bio 18. juna, Đoković je krenuo u nezadrživ uspon.

Finale Kvinsa, potom četvri pehar na Vimbldonu, poraz u finalu Montreala i konačno slavlje u do tada noesvojivom Sinsinatiju. Kompletiran "Zlatni masters" karijere i logičan sled, pehar i na poslednjem grend slemu, US Openu.

Posle trijumfa na Mastersu u Šangaju, Novak je nešto kasnije u Parizu, svrgnuo sa prvog mesta liste Rafaela Nadala. Godinu je po peti put u karijeri završio kao broj jedan.

Ivanin skok iz snova do svetskog zlata

Photo by Michael Steele/Getty Images for IAAF
Ivana Španović je slobodno se može reći obeležila svetski skok u dalj u proteklim godinama, ali nekako joj je uvek izmicalo zlato na šampionatima planete. Centimetar, dva, inspirisane protivnice koje su skakale čudesno u poslednjim serijama, sve je to udaljavalo od vrha, ali u 2018. je "preskočila" i tu letvicu.

Navikla nas je Ivana da od nje olekujemo mnogo, najviše. Takvi su njeni standardi. A imala je ogroman motiv da svima dokaže da joj je 2017. nepravedno oteto zlato na šampionatu sveta u Londonu.

"Epizoda zihernadla" i serijski broj koji se odlepio i ostavio trag u pesku, uskratili su joj da još u leto 2017. slavi titulu najbolje skak,ačice u dalj na planeti.

"Pod jedan - nepravda. Pod dva - iz Srbije. Znam da je zlato moje. Kad-tad", napisala je Španovićeva na "Tviteru" tog avgusta 2017. posle prvenstva sveta u Londonu.

Koliko je čekala na osvetu? Ne dugo, sedam meseci. Ovog puta opet na tlu Velike Britanije, u dviranskim uslovima. Fenomenalan skok u četvrtoj seriji od 6,96 metara. I konačno, tim silnim evropskim zlatima, što na otvorenom, što u dvorani, dodala je i svetsku titulu.

Iza nje uvek neugodna rivalka Britni Ris. Mogla je samo da konstatuje da je fenomenalna Srpkinja zaslužila zlato. Koje joj je, po svemu što je pokazivala godinama unazad, odavno pripadalo.

Berlin i šampionat Evrope na otvofrenom, bili su druga priča. I tada bi Ivana skočila do zlata, da nije bilo povrede. Pobedila je svoju volju da nastavi da se takmiči i time eventualno pogorša povredu i sebi ugrozi karijeru. Sada oporavljena čeka 2019. Veliki šampioni donose velike i važne odluke u pravi čas.

Smeč od kojeg nema odbrane

Photo by Takashi Aoyama/Getty Images
Koliko su nam samo radosti ove godine priredila odbojkašice! Malo ko je verovao da će se, kada su odlazila na dalek put u Japan, odatkle vratiti sa zlatom oko vrata. Ali vratile su se, zadivivši čitavu planetu.

Igrale su izabranice selektora Zorana Terzića svemirsku odbojku. Kada je bilo najteže, bile su fantastične, kao u tom velikom finalu kada su posle velike drame pobedile Italiju sa 3:2 u setovima.

Iako svaka od njim ima jednake zasluge za svetsku titulu, Tijana Bošković je po mišljenju mnogih pokazala najviše, i to ne samo u srpskom timu, već i na čitavom prvenstvu, pa joj je zasluženo pripala nagrada MVP turnira.

Tijana je u tom nezaboravnom finalu sama donela Srbiji čak 26 poena. Na celom turniru, ostvarila je čak 193 poena od čega čak 176 neverovatnim smeč udarcima, koji su njen zaštitni znak. Kad Tijana smečuje, "buši" rupe u terenu!

Na kraju godine, naravno, usledila joj je nagrada i za našu najbolju odbojkašicu u 2018. godini, a u njenoj Bileći su joj nedavno spevali i pesmu koja počinje ovim stihovima:

"Kad servira tajfun svira
Kad smečuje ko grom bije
U blokadu kad zalazi
Tu protivnik ne prolazi..."

Nikola Jokić, div pod obručima

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Možete li zamisliti igru Denvera bez Nikole Jokića? Teško, to gotovo da nije isti tim.

Momak iz Sombora je letos potpisao petogodišnji ugovor sa Nagetsima vredan 146,5 miliona dolara, što je najbolji ugovor u istoriji srpskog sporta. Da to nije slučajno pokazuju njegove igre, iz kola u kolo.

Denver je tim koji vodi na tabeli Zapada, a Jokić je svakako jedan od najzaslužnijih za takve rezultate. O njemu se gotovo svakodnevno pišu hvalospevi u američkoj i domaćoj štampi, za jednog centra neverovatno je sa kolikom lakoćom proigrava saigrače i čini da se i svi oko njega istaknu.

Otuda nije iznenađenje što je svakako jedan od najvećih kandidata da se nađe i na tradicionalnom "Ol star" meču. Da li će ga izglasati ljubitelji košarke ili će ga izabrati treneri, potpuno je nevažno, bitno je da on konastantno napreduje i da je će u godinama pred nama biti, ako se konačno sve kockice poklope i jedan od vodećih igrača reprezentacije.

Vlade Divac i Peđa Stojaković dobili su vrednog naslednika na tlu Amerike, ali Jokić nije sam u srpskom korpusu, jer su odlični i Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, i Boban Marjanović.

Ali, kada je reč o bobi pod obručima, treba naglasiti i da Srbija ima majstore u basketu. Reprezentacija u formatu 3x3 odbranila je titulu prvaka sveta, a za MVP turnira proglašen je Dušan Domović-Bulut. Čisto da se zna iz koje zemlje dolaze najbolji u igri pod obručima.

Filip kralj bazena

Photo by Adam Pretty/Getty Images
I konačno, kako su nas navikli, vaterpolisti su nastavili sa žetvom medalja. Četvrti put zaredom osvojili su evropsko zlato, ovog puta bili su u finalu bolji od Španije, 12:10 i to posle izvođenja peteraca.

Iz godine u godinu, u ovom sportu, Srbija beleži fantastične uspehe. Kapiten "delfina" Filip Filipović, još jednom je pokazao klasu, a od strane organizatora, proglašen je najkorisnijim igračem turnira.

Filip dobro zna da je sve to plod zajedničkog rada, pa je i tada konstatovao da je nagradu dobio zahvaljujući kolegama iz bazena.

"Čestitke mogu da uputim svojim saigračima, jer su oni najveći deo tog priznanja. Oni čine tu titulu, a ja samo ispred ekipe podižem trofej. Čast mi je što sam deo ovog društva", rekao je letos Filip po dobijanju priznanja.

Titule i nagrade dobijaju na značaju ako se ima u vidu da se igralo u zemlji finaliste, Španije. Mada, za naše vaterpoliste i Filipovića nema zime, gde god da "zarone", izvuku zlato. Neka tako bude i ubuduće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: