Haos Konora i Habiba zasenio klasu Hamiltona i Markesa

Fudbal, košarka i tenis su definitivno sportovi čiji su goađaji privukli najveću pažnju i gde su bila najzanimljivija dešavanja, barem što se tiče evropske javnosti, ali je i u ostalim sportovima bilo dosta toga interesantnog što je obeležilo 2018. godinu.

Izvor: Luka Nikoliæ

Četvrtak, 27.12.2018.

17:15

Haos Konora i Habiba zasenio klasu Hamiltona i Markesa
Photo by Harry How/Getty Images

Videli smo padove šampiona, nastanak nekih novih, ali i potvrdu dominacija već ustanovljenih, ostvarenih dokazanih pobednika.

Videli smo najgori trenutak u karijeri Toma Brejdija, (ne)očekivanu makljažu Mekgregora i Nurmagomedova, klasu na MotoGP i F1 stazama...

Uspeh Francuskinja je došao na "štetu" srpskih rukometašica na Evropskom prvenstvu, dok je jedna od najneizvensijih događaja godine došao tamo gde smo se najmanje nadali – u šahu.

Neki manje, neki više medijski ispraćeni događaji. Ali, bilo kako bilo, često i podjednako zanimljivi kao i oni najpopularniji, najznačajniji...

Brejdijevo veče za zaborav i "stvaranje" Nika Folsa

Photo by Tim Bradbury/Getty Images
NFL tim Filadelfija Iglsa osvojio je prvi Superboul u svojoj istoriji, pobedom nad Nju Ingland Petriotsima 41:33 u Mineapolisu.

Iglsi su osvojili svoju četvrtu NFL titulu u istoriji, a prvu u Superboul eri – bili su bolji od favorizovanih Petriotsa od početka do poslednjeg kvartala, ali su ih Petriotsi sustigli.

Ipak, dobrom igrom Iglsi su došli do prednosti, a zatim je i sačuvali, pre svega najvećom greškom u karijeri legendarnog Toma Brejdija, kojem je ispala lopta iz ruku samo nekoliko minuta pre kraja.

Brejdi je prvim "famblom" posle 20 plej-of utakmica bio tragičar, a Nik Fols, MVP finala, postao je heroj – ostalo je istorija.

Konor, Habib i tuča veka

Photo by Harry How/Getty Images
Ruski MMA borac Habib Nurmagomedov bio je bolji od Konora Mekgregora i time odbranio naslov prvaka sveta u lakoj kategoriji na UFC229.

Nurmagomedov je zasluženo trijumfovao protiv "glasnijeg" Mekgregora kojeg je ućutkao za sve komentare koje je do tada uputio Rusu, ali je zatim nastao možda i veći haos nego onaj koji je bio u oktagonu.

Po završetku borbe Habib je iskočio iz kaveza i potukao se sa publikom, da bi zatim ruski i irski navijači ušli u sopstveni obračun. U celoj ovoj ludnici letele su i stolice, a učestvovale su i muškarci i žene, koji nisu štedeli snagu.

Posle raspleta Nurmagomedov je mogao da ostane i bez šampionskog pojasa, ali ga je ipak zadržao, međutim dobio je suspenziju od šest meseci, te mu je i nagradni fond kompletno "zamrznut".

Hamilton i Markes potvrdili dominaciju

Photo by Lars Baron/Getty Images
Britanski vozač Formule 1 Luis Hamilton, osvojio je šampionat tog sporta za 2018. godinu u svom Mercedesu.

Hamilton je odbranio titulu koju je osvojio i prošle godine i po peti put postao šampion F1, te se izjednačio sa legendarnim Huanom Manuelom Fanđom, koji je u prošlom veku ostvario isti podvig.

U Ferariju nisu dostojno podržali svog kandidata za titulu u ključnim momentima Sebastijana Fetela, i to ih je koštalo još jedne neuspešne sezone, dok se u Mercedesu jasno znalo "ko pije a ko plaća" – Botas je bio podrška, a Hamiltonu se gradio put ka novoj tituli.

Ispred Hamiltona je sada još samo najbolji svih vremena Mihael Šumaher, koji je titulu F1 osvajao sedam puta, a mnogi misle da 33-godišnji Britanac može da sustigne i Šumija.
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images
Supertalentovani Mark Markes, vozač Honde, pobedom na trci u Japanu ostvario je svoju sedmu titulu u karijeri.

On je uspeo da pribeleži sedmu titulu u karijeri, a petu u elitnom Moto GP takmičenju, nakon što je prethodno ostvarivao pobede u klasi do 125 kubika i Moto2 kategoriji.

Ono što vredi napomenuti je da je Španac postao šampion MotoGP čak tri trke pre kraja i da mu je ovo bila treća titula u nizu.

Ovaj 25-godišnjaka ispred sebe sada ima samo Valentina Rosija sa sedam osvojenih MotoGP šampionata i Đakomoa Agostina sa osam, te je daleko od nemogućeg da prestigne i njih.

Neprikosnoveni Karlsen i dostojni izazivač

Photo by Dan Kitwood/Getty Images
Norveški šahista Magnus Karlsen odbranio je svetsku titulu pobedom nad Fabijanom Karuanom u taj-brejku.

Karlsen je u istorijskom finalu bio bolji od rivala iz Amerike posle čak 12 remija, pošto je "na svom terenu", odnosno brzopoteznom šahu, odneo pobedu u meču koji se igrao više od mesec dana u Londonu.

Karlsen je potvrdio svoju apsolutnu dominaciju u šahu i ovojio četvrto Svetsko prvenstvo u poslednjih šest godina, treće uzastopno.

Dodatne zanimljivosti o životu i karijeri Sven Magnus En Karlsen, norveškog "Mocarta", pročitajte u opširnoj temi našeg Nikole Đukića.

Francuskinje postale i evropske šampionke

EPA-EFE/YOAN VALAT
Rukometašice Francuske osvojile su takmičenje koje su organizovale, Evropsko prvenstvo, u finalu savladavši Ruskinje, čime su po prvi put postale evropske šampionke ovog sporta.

Fantastične rukometašice Francuske su na svetsku titulu, koji su osvojile 2017. godine, dodale i evropsku – nešto slično što je pošlo za rukom odbojkašicama iz Srbije.

Na pomenutom EP za rukometašice, predstavnice Srbije nisu uspele da naprave veći uspeh. One su prošle prvu fazu, ali su nažalost eliminsane u drugoj. Ipak, Katarina Krpež-Šlezak je uspela da postane najbolji strelac prvenstva.

Evropsko prvenstvo su definitivno obeležile Francuskinje, ali i Katarina, a ako može da se izvuče zaključak za srpski ženski rukomet, to je da ima nade za neredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: