Odbojkaška renesansa i sjajni vaterpolisti obeležili godinu

Srpski sport imao je zanimljivu 2018. godinu. Bilo je uspeha, ali i neuspeha, a od "ostalih" sportova izdvaja se procvat odbojke, ali i nastavk dominacije uvek uspešnih vaterpolista, basketaša...

Izvor: Luka Nikoliæ

Četvrtak, 27.12.2018.

10:00

Odbojkaška renesansa i sjajni vaterpolisti obeležili godinu
Foto: Getty Images/Starsport

Srpski sportisti imali su veoma uspešnu 2018. Ako izuzmemo NBA zvezdu Nikolu Jokića, epski povratak Novaka Đokovića i uspehe Crvene zvezde, o srpskom sportu i dalje možemo da pišemo pohvalno.

Tako da, što se "naših" uspeha tiče – neprikosnoveni srpski vaterpolisti su potvrdili silu i osvojili novo Evropskog prvenstvo, dok je odbojka, i muška i ženska, došla do nekog novog nivoa.

Uspeh su ostvarili i oni malo manje medijski ispraćeni, basketaši predvođeni Dušanom Domović-Bulutom, a mora se istaći i "nebeska skakačica" Ivana Španović, koja je imala jednu veoma interesantnu sezonu.

Sve u svemu, bilo je uspeha, više nego neuspeha. Dobili smo neke nove šampione, neke nove-stare i možemo samo da se nadamo da će i 2019. biti podjednako uspešna za pomenute sportiste.

"Delfini" su najbolji – to niko ne može da spori

Foto: VSS/Marsel ter Bal
Vaterpolisti Srbije nastavili su surovu dominaciju evropskim kontinentom i stigli do četvrte uzastopne kontinentalne titule.

"Delfini" su u finalu Evropskog prvenstva u Barseloni savladali domaćina Španiju posle boljeg izvođenja peteraca i ponovo potvrdili da su najbolja ekipa svih vremena.

Srbija je postala prva nacionalna selekcija koja je uspela da dođe do evropskog trona četiri puta uzastopno, čime je svim ostalim vaterpolo reprezentacijama poslala jasnu poruku i zadala verovatno neostvariv zadatak.

Ekipa Dejana Savića je tako stigla do sedmog najsjajnijeg odličja na evropskim prvenstvima, pa sada ima ukupno 26. zlata kada se računaju najveća takmičenja – Olimpijske igre, Svetsko prvenstvo, Svetski kup i Svetsku ligu.

Odbojkašice na vrhu sveta, odbojkaši jako blizu

EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO
Ako bi morao da se izabere jedan sport u kojem je Srbija bila najbolja prošle sezone, a da se gledaju i muška i ženska kategorija, to je definitivno odbojka.

Odbojkaši i odbojkašice su za manje od dva meseca napravili istorijske uspehe, pomerili granice i obradovali celu naciju svojom igrom, požrtvovanošću i skromnim stavom.

U sukcesivnim Svetskim prvenstvima prvo je došlo ono u Italiji u Bugarskoj, gde su spremni došli naši odbojkaši, posle solidno odrađene Lige nacija (plasman na Fajnal siks).

Momci kojima mnogi nisu predviđali veliki uspeh došli su na korak od istog. Posle nekoliko fantastičnih mečeva, izabranici Nikole Grbića su došli do polufinala, ali su tu ostali bez snage i na kraju bili "samo" četvrti.
Photo by Takashi Aoyama/Getty Images
Odbojkašice Srbije otišle su dva koraka dalje od muškaraca. Odbojkašice Srbije pobedile su Italiju i postale šampionke Svetskog prvenstva u Japanu.

Srpkinje su ispisale istoriju i postale svetske prvakinje po prvi put u svojoj istoriji i nastavile da osvajaju titule, posle Evropskog prvenstva na kojem su trijumfovale 2017. godine.

Tijana Bošković je pokazala da jedna 21 godišnja devojka može da nosi jednu celu reprezentaciju i odigrala turnir života, a i nagrađena je epitetom najbolje odbojkašice sveta, to jest Svetskog prvenstva, mada uspeh svih ostalih se ne sme umanjiti.

Srbija je, ujedno, postala jedina zemlja na planeti koja je imala učesnike u polufinalima i muškoj i ženskog Svetskog prvenstva, što je samo dodatno ulepšalo već veoma uspešnu odbojkašku godinu.

Grandiozna Ivana Španović i bolan peh

Photo by Michael Steele/Getty Images for IAAF
Ivana Španović je u martu osvojila zlatnu medalju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu skokom 6,96 u četvrtoj seriji.

Španovićeva je ranije tokom svoje karijere bila prvakinja Evrope i na otvorenom i u dvorani (tri puta), ali do sada nije imala zlato sa planetarnih smotri, a pobedom u Birmingemu je upisala svoju desetu medalju (bronza sa OI, dve bronze sa SP, srebro, bronza i zlato sa SP u dvorani).

I dok su očekivanja bila velika za finale Evropskog prvenstva u Berlinu kasnije ove godine, tada se dogodio šok – Ivana je odustala zbog povrede, te nije mogla da brani titulu u skoku u dalj.

Španovićeva je imala najbolji skok u kvalifikacijama, ali je povreda bila takve prirode da je morala da odustane pred finale.

Uspeh najbolje srpske atletičarke je svakako bio veliki, ali je na kraju ipak ostala žal zbog povrede.

Basketaši Srbije – crème de la crème

Foto: Screenshot/YouTube/FIBA3x3
Srpski reprezentativci u košarci tri na tri, popularnom basketu, sastavu Dušan Domović-Bulut, Marko Savić, Dejan Majstorović i Stefan Stojačić, postali su šampioni sveta. Po treću put u nizu.

Basketaši Srbije su, u reprizi prošlogodišnjeg finala, nadigrali Holandiju 16:12 i potvrdili dominaciju svetskih razmera.

Fantastična ekipa nastavila je da "gazi" sve redom, sve od 2014. godine. Oni su u tom period upisali četiri zlatne medalje na svetskim prvenstvima, dok imaju i jednu bronzanu.

Basketaši Srbije kasnije iste godine dodatno krunisali sjajnu sezonu i godinu, pošto su osvojili i Evropsko prvenstvo u Bukureštu. Tada je pala Letonija, 19:18, a "orlovi" su još jedanput potvrdili da su najbolji od najboljih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: