Neka Parižani u Beogradu "polome zube", a Zvezda "nogu"

Sujeverju možda nema mnogo mesta u sportu, ali kada igrate protiv jačeg protivnika, kao što Zvezda igra protiv Pari Sen Žermena, onda nije zgoreg prizvati i sreću, zar ne?

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Utorak, 11.12.2018.

13:25

Neka Parižani u Beogradu
Foto: Starsport

Irski pisac Robert Vilson Lind je 1921. u jednom intervjuu prvi zabeležen kad kaže da je baksuzno nekome u konjskim trkama poželeti sreću i preporučio ono obrnuto – dabogda slomio nogu.

Pred scenski nastup to se obično govori glumcima, a pred nastup na najvećoj fudbalskoj sceni, većina navijača Zvezde će, uz držanje palčeva, isto poželeti i svojim fudbalerima od 21 sat.

Posle pobede nad Liverpulom, Pariz je iz sećanja izvetreo kao kisela voda otvorena pre nedelju dana, pa i posle napuljskih 3:1 ne gasi se nada da se moćnicima može štrpnuti još koji bod, a što da ne i sva tri.

"Ljudi, slušajte me! Trening pratimo sa tribine na zapadu, ne sa atletske staze, ne pitajte me zašto, znam samo da su tako odlučili!", kaže nam čovek iz Zvezde, dok mi se po glavi vitla pitanje – što teraju novinare dalje od sebe kad već nemaju šta da kriju?

Čak i da čunjevi sa treninga mogu da pričaju i odaju tajne Tomasa Tuhela, Vladanu Milojeviću i njegovoj ekipi to ne bi mnogo olakšalo.
Foto: Starsport
PSŽ prosto ima mnogo "vatrene moći". Kad se njihov trener pojavio u konferencijskoj sali stadiona "Rajko Mitić" u ponedeljak oko 18:25, a novinari ga pitali hoće li Nejmar igrati, ostao je nedorečen.

Trenirao je Brazilac, ali nije baš sto odsto siguran. Jedan Nejmar je samo šlag na torti u ekipi koja je popunjena od A do Š.

Misterioznost francuskog tima verovatno može da imponuje treneru srpskog šampiona, jer su i Parižani svesni da Beograd nije isto što i Park prinčeva.

Ovde su, kako je rekao jedan francuski kolega novinar mnogi "slomili zube" pokušavajući da "dave" loptu i vrebaju rupe u odbrani igrajući na posed.

Crveno-beli su u gostima primili svih 13 golova u grupi do sada, u Beogradu nijedan. U gostima imaju tri poraza (6:1, 4:0, 3:1), u Beogradu remi (0:0) i pobedu (2:0).

Treba biti pošten pa reći da je Zvezda imala sreće protiv Napolija u prvom meču, da je imala hrabrosti protiv Liverpula na "Rajku", a sada bi bilo dobro da uz sebe ima i jedno i drugo.
Foto: Starsport
Otud i ovo "da slomi nogu". Meč u Parizu obeležilo je prvih 20 minuta. Igra bez mnogo kontakta koja se sankcioniše faulovima, seče krila slabijoj ekipi, a kada i gol padne u pravom trenutku, sve se otvori onom jačem.

Posle te utakmice sam od više ljudi čuo da nisu videli kako Nejmar iz slobodnog udarca daje dva gola na istoj utakmici, ali i da šut Kavanija nije morao onako da uđe iz odbitka.

Ništa od toga nije moralo da se desi, ali se desilo i ne bi trebalo ni na koji način da utiče na Zvezdu u revanšu.

Vladan Milojević neće morati da se bavi trenerskim akrobacijama kao protiv Napolija kada je na beku umesto Stojkovića startovao Srnić, na mestu zadnjeg veznog Gobeljić, a u napadu Stojiljković.

Međutim, imaće izazov da na teren izvede najspremnije igrače. Boaći je u Superligi dobijao minute, Stojković je takođe igrao, vratio se i Pavkov.

Loše je što Vujadin Savić nije spreman, jer je svima jasno koliko znači njegovo prisustvo, pa će odbranom po svemu sudeći komandovati Stojković. Na terenu zbog suspenzije neće biti ni Nenada Krstičića.

PSŽ je sebe pobedom nad Liverpulom 2:1 doveo u prilično komotnu poziciju pred poslednje kolo jer ima osam bodova, što može da bude prednost igrača srpskog tima.
Foto: Starsport
I Mbape i drugovi možda kažu javno kako su svesni toga da je ovo Beograd, da uz njih neće biti njihovi navijači i da će atmosfera biti "paklena".

Ali svako ko se ikad bavio sportom, a razbio je protivnika sa 6:1 već je sebi rekao pred revanš – dobijamo i ovu.

Naročito ako u ekipi ima Mbapea, Kavanija, Nejmara, Veratija, Drakslera, Di Mariju, Markinjosa, Alvesa i da ne nabrajam dalje.

Tuhel je u poslednjih nekoliko utakmica menjao taktiku PSŽ kombinujući u mečevima sa Strazburom i Bordoom u Ligi 1 gde su zabeležena dva remija.

Strazbur se branio sa petoricom pozadi, napadao sa jednim isturenim špicem Da Kostom, dok se Bordo branio sa četvoricom, ali takođe imao jednog napadača u Brijandu.

S druge strane Mbape je bio jedini špic protiv Strazbura u formaciji 3-4-2-1, dok su napadači protiv Bordoa bili Kavani i Čupo Moting u igri 3-5-2.

Sve to pokazuje samo koliko fleksibilnosti ima u timu Nemac koji je od taktičkih stvari na konferenciji nagovestio jedino da će igrati kontra-presing protiv Zvezde.

To je bilo i očekivano jer se nada da će u završnoj trećini terena pred golom prvaka Srbije uspeti da reši sve nedoumice oko prolaska dalje čak i ako Liverpul uspe da pobedi Napoli.
Photo by Clive Rose/Getty Images
PSŽ je veći deo posla već odradio protiv "redsa" pre dve nedelje (2:1) kada je nastupio u najjačem sastavu i formaciji koju forsira i Vladan Milojević (4-2-3-1). Kavani kao špic, Nejmar iza njega, po krilima Mbape i Di Marija.

Pozadi Verati i Markinjos i pred golom Bufona Silva, Kimpembe, Berna i Kerer. Po pravilu "dobitni tim ne treba menjati” će se Tuhel verovatno voditi i protiv Zvezde s tim što možda neće od starta rizikovati povredu nekog od rovitih igrača poput Nejmara.

Na papiru ovaj sastav izgleda zastrašujuće, ali kad izađu na teren, to su i dalje ljudi, koji se, makar i čudom, mogu pobediti. Lepo je Johan Krojf jednom rekao da nikad nije video kako džak para daje gol, ali su se dvojica, za koje su dati džakovi para (Nejmar i Mbape), bogami nadavali golova.

Džakovi novca ponekad daju jake argumente (fudbalere) timovima koji na parama zasnivaju svoj uspeh, ali ih to ne čini najlepšim fudbalskim pričama. Inostrani mediji su posle poraza Liverpula u Beogradu izveštavali da je jedna od takvih priča, upravo beogradski tim.

Zato se igrači, stručni štab i navijači u Srbiji nadaju da bi u Beogradu od 21 sat u šestom kolu grupe C i Pari Sen Žermen mogao da "polomi zube" kao Liverpul i Napoli, pa da svoj epitet najlepše fudbalske priče zadrže još neko vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: