Ceo život posvećen košarci – 20 godina od smrti Radomira Šapera

Danas se navršava dvadeset godina od smrti profesora Radomira Raše Šapera.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

16:08

Ceo život posvećen košarci – 20 godina od smrti Radomira Šapera
Foto: Košarkaška liga Srbije

Sa ogromnim poštovanjem sećamo se profesora, jednog iz kvarteta utemeljivača jugoslovenske košarke.

Bio je čovek koji je živeo za košarku i dao joj je sve, a svojim vizionarskim radom i progresivnim idejama imao je nemerljiv doprinos u razvoju i unapređenju košarke, pre svega njene organizacije.

Košarka je najbolji "proizvod" koji je Jugoslavija dala u bilo kojoj oblasti rada i stvaralaštva. Proizvedeno u Jugoslaviji – bila je u košarkaškom smislu garancija kvaliteta, sistematičnosti, napornog rada, al i odmerenosti. Ništa što je dolazilo iz Jugoslavije nije bilo toliko cenjeno u evropskim i planetarnim razmerama, kao košarka.

Profesor Šaper je obavljao sve najznačajnije poslove i zadatke i u jugoslovenskoj, evropskoj i svetskoj košarci. Bio je predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, generalni sekretar, nekoliko puta je bio prvi čovek Košarkaške lige Jugoslavije. Godinama je bio drugi čovek svetske košarkaške organizacije (FIBA) i predsednik Tehničke komisije FIBA, kao njenog najznačajnijeg organa. I tu je profesor Šaper nepogrešivo gledao u budućnost i birao najbolje pravce daljeg razvoja košarkaškog sporta. Za ogromne zasluge koje je imao dodeljena su mu najviša priznanja KSJ i FIBA, a FIBA je 2000.godine ustanovila i nagradu "Dr Radomir Šaper" i na taj način mu posthumno odala veliko priznanje za sve što je učinio za košarku.

Neizmerno smo zahvalni profesoru Šaperu za sve što je učinio za košarku, kojoj je posvetio ceo život, svu zaostavštinu koju je kao košarkaški radnik, zaljubljenik u ovu igru ostavio ne samo srpskoj nego i svetskoj košarci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: