Dončić – deset praznih mesta – pa ostatak

Evropu je prerastao sa samo 18 godina, a 365 dana kasnije u najjačoj ligi na svetu već kupi simpatije brojnih navijača. Mislili smo da ono što radi u Evropi kao tek punoletan igrač nije realno, međutim kako tek onda nazvati ovo što igra u NBA?

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

09:00

Dončić – deset praznih mesta – pa ostatak
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images

Luka Dončić još uvek je tinejdžer, ali njegove partije odavno idu mnogo ispred njegovih godina i na početku NBA karijere igra iznad očekivanja, baš kao što je radio u dresu Real Madrida.

Ove sezone “ruki“ klasa dosta je jaka, mnogi košarkaši već sada imaju odlične proseke, obećavaju da će biti jednog dana velike zvezde, ali retko ko od njih igra tako zrelo kao reprezentativac Slovenije.

Pričali su da nema fizikalije, da će ga NBA bekovi “pojesti“ kada ode “preko bare“ i da će teško moći da pruža partije kao na Starom kontinentu. Posle samo dvadesetak utakmica Dončić je naterao kritičare da pojedu svoje reči.

Tačno je da Luka nema fizičke predispozicije kao mnoge atlete u Sjedinjenim Američki Državama, ali on to sve nadoknađuje glavom i svojom elegancijom na terenu.

Tera komentatore da ga zovu “Luka magic“, da mu se dive posle njegovih veštih i lukavih poteza. Nas u Evropi je navikao tako nešto, a sada njegova popularnost samo doseže nove visine kakvu donose mediji u SAD.

Sredina

Photo by Christian Petersen/Getty Images
Da biste uspeli u NBA veoma je važno da upadnete u pravi tim, sredinu, da ambijent bude prijatan i da se osećate prihvaćeno.

Činjenica je i da je Luka upao u savršenu sredinu koja ima lidere veterane i mlađe igrače koji vuku franšizu ka plej-ofu.

Dalas je imao veoma težak start sezone i šest poraza zaredom u jednom trenutku, međutim u poslednjih četrnaest utakmica imaju jedanaest pobeda i nalaze se oko plej-of zone.

Glavni igrač u svim tim pobedama bio je Luka koji u pobedama beleži 19,5 pobeda, odnosno u porazima oko šesnaest poena. To dovoljno govori o značaju igrača Slovenije, koji ima samo 19 godina. Ako gledate njegovu igru u njoj nećete videti skoro ništa drugačije nego što je Dončić radio u Evropi.

Step-bekovi? Čekirano. Igra s niskog posta? Čekirano. Pik-en-rol igra? Čekirano. Lobovi za centre? Čekirano. Sve što je Luka radio u Real Madridu, radi i u Dalasu.

Za mentora ima najboljeg evropskog igrača u istorija, legendarnog Dirka Novickog, a pored njega tu su sjajn veterani u vidu Džej Džej Baree, Devina Herisa, Veslija Metjusa i Diandre Džordana.

Iz ove perspektive, ne postoji način da Dončić ne uspe u NBA. On to igrama potvrđuje, samo zdravlje da ga posluži i izbegne veće povrede.

Konkurencija

Photo by Mike Lawrie/Getty Images
Na početku teksta naglašeno je da je ovo veoma talentovana generacija i da Dončiću neće biti lako da osvoji nagradu za rukija godine. Ipak, za sada se odvaja od svih, pa čak i od Diandre Ejtona i Treja Janga.

Ejton, prvi pik na draftu, igrao veoma dobro za Finiks, beleži u proseku možda i bolje brojke od Dončića, međutim igra u Sansima koji su jedna od najlošijih ekipa u ligi.

Prosek centra iz Arizone je 16 poena i 10 skokova, i nagoveštava da će jednog dana biti među najboljim visokim igračima u ligi. Ipak, Ejton mora mnogo da popravi odbranu, igra dosta mekano i provinički centri s lakoćom postižu poene preko njega.

Ima sjajne fizičke predispozicije, ali tačno se vidi razlika u mentalitetu i koliko je Dončiću značilo igranje na profesionalnom nivou. Nekada je utisak da je centar Finiksa impresioniran time što je u NBA, što igra protiv najboljih igrača u ligi i previše ih respektuje. Luka ima nula respekta, u smislu da već nekoliko godina igra protiv odraslih ljudi i to mu mnogo pomaže na početku karijere. Nije mu važno protiv koga igra, samo hoće da se nadigrava i da ih pobedi.

Kada je reč o Treju Jangu, on je došao u savršenu sredinu gde mu je sve podređeno, verovatno i više nego što bi trebalo. Plejmejker Atlante takođe ima sjajan prosek, 15,7 poena i 7,3 asistencija, ali je žargonski rečeno “privatnik“ i njegova odbrana je dosta sumnjiva.

Poseduje neverovatan talenat, s razlogom ga porede sa Stefom Karijem, a svi znate koliko je Kariju bilo potrebno da dođe do MVP nivoa – čitavih šest sezona.

Za Janga ima još vremena, Atlanta verovatno ništa neće uraditi naredne dve-tri godine jer su tek krenuli od početka da grade. Prvi deo puzle im je Janga i to je dobro, međutim moraće još dosta da kopaju i rade kako bi došli do plej-of nivoa. Nisu samo Jang i Ejton konkurencija reprezentativcu Slovenije. Iz senke vreba krilni centar Memfisa Džeren Džeksion junior, koji iz dana u dan igra sve bolje.

Njemu u prilog ide to što igra u pobedničkom sistemu, takozvanom “Grit and Grind“. Džekson se savršeno uklopio u filozofiju tima i mnogi smatraju da je njegov potencijal možda i najveći od svih rukija.

Defanizvno je fenomenalan, dok pokazuje i napadačke sposbnosti. Beleži oko 14 poena i četiri skoka po meču, i kako sezona odmiče igra sve bolje.

Kolin Sekston imao je spor start, međutim podigao je nivo igre, a u nastavku sezone očekuje se da Marvin Begli junior iz Sakramenta dobije još više prilika.
Photo by Mike Stobe/Getty Images
Trenutno je mesto startnog krilnog centra u Kingsima rezervisano za Nemanju Bjelicu, dok Begli ulazi s klupe i daje odličan doprinos. Njegov problem je odbrana, ali napadački je možda najpotentniji košarkaš u ovoj ruki klasi.

Vendel Karter junior, “Iso Zo“, odnosno Alonzo Trir, Šei Gildžes-Aleksandar, Kevin Noks, Majls i Mikel Bridžis, svi oni su takođe pokazali da se radi o velikim talentima, ali činjenica je da su daleko od našeg današnjeg junaka.

Klasa košarakaša sa NBA drafta iz 2018. godine jedna je od najtalentovanijih u poslednjih nekoliko godina, međutim Luka Dončić je mnogo ispred svoje generacije je i on to pokazuje u dresu Dalasa.

Situacija je trenutno takva da je, baš kao što naslov kaže, Luka na prvom mestu, onda imate deset praznih mesta, pa tek Ejtona, Janga, Džeksona, Beglija... Ovaj zaostatak za Lukom će se verovatno smanjiti kako sezone budu prolazile i određeni igrači budu sazrevali, međutim samo je pitanje koliko će se približiti MVP Evrolige.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: