Top 10 stranaca u NBA – da li je Srbin najbolji?

Početak NBA sezone obeležile su sjajne partije stranih igrača od kojih su mnogi predvodnici najboljih timova lige.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

11:00

Top 10 stranaca u NBA – da li je Srbin najbolji?
Foto: Getty images

Statistički, među kandidatima za MVP lige trenutno je od stranaca jedino Džoel Embid, ali mi ćemo status najboljeg gledati iz više uglova, ne samo na osnovu pojedinačne statistike.

Osim Embida, ove sezone sjajno igraju još Nikola Jokić, Janis Adetokumbo, Nikola Mirotić, Ben Simons, Nikola Vučević, Rudi Gober, Danilo Galinari, Nemanja Bjelica, ali i ruki Luka Dončić.

Luka Dončić (Slovenija)

Foto: Getty images
Dalas Meveriks (4-8) 19,6p; 6,5sk; 4,4as

Krenućemo upravo od Dončića, koji iako igra svoju prvu sezonu već ima ogroman uticaj na igru Dalasa.

Jedan od najslabijih timova lige je za nijansu bolje nego što se to očekivalo pred početak sezone, upravo zbog odličnog početka Slovenca.

Dončić je u nekoliko utakmica pokazao da bi u budućnosti mogao da nosi Mevse poput Dirka Novickog, ali je jasno da mu je potrebno još dosta vremena i rada da dostigne taj nivo.

Međutim, sa samo 19 godina postizati oko 20 poena u proseku u svojoj prvoj NBA sezoni pokazuje nadprosečan talenat.

Nemanja Bjelica (Srbija)

Foto: Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli
(Kings 8-6) 12,2p; 5,7sk; 2,4as; 1,4uk

Srbin možda nema spektakularne proseke, ali njegov uticaj na igru i pre svega rezultate Kingsa je nemerljiv.

Kingsi su prošle sezone bili jedan od najgorih timova lige, a na startu ove pokazuju kandidaturu za borbu za plej-of.

Razloga za to je nekoliko, jedan od njih je naravno iskustvo koje je mladi tim Kingsa stekao u prošloj sezoni, ali glavni je upravo Bjelica.

Dolazak iskusnog Srbina doneo je "kraljevima" novu dimenziju igre, novi arsenal oružja u napadu, ali pre svega snagu u odbrani.

Osim toga, Bjelica je doneo Kingsima bitnu stvar koju uopšte nisu imali, iskusnog igrača koji donosi mirnoću i stabilnost u teškim trenucima i igrača koji je sposoban da sa dva poreza reši meč.

Njegove trojke protiv Minesote i San Antonija su prelamale utakmicu i to je veliki kvalitet koji Kingsi nisu imali prošle godine.

A zamalo je napustio NBA i vratio se u Evropu.

Danilo Galinari (Italija)

Foto: Getty images
(Klipers 8-5) 19p; 5,9sk; 1,6as

Pomalo zaboravljeni Italijan se preporodio ove sezone u kojoj je podsetio na svoje najbolje godine u dresu Denvera.

Najviše zahvaljujući Galinariju Klipersi nisu jedan od najgorih timova lige kako se najavljivalo pred početak sezone, a nakon odlaska dugogodišnje kičme tima Grifin-Pol-Džordan.

Međutim, predvođeni Galinarijem, Klipersi su trenutno u plej-of priči na izuzetno jakom Zapadu.

Ukoliko ga zaobiđu povrede koje su mu umnogome obeležile karijeru, tim iz Los Anđelesa ima čemu da se nada.

Rudi Gober (Francuska)

Foto: Getty images
(Džez 7-6) 16,3p; 13,5sk; 2,4bl; 1,4as

Juta Džez je bio najprijatnije iznenađenje prošle sezone, posle eksplozije Donovana Mičela, ali drugi momak je temelj igre tima iz Solt Lejk Sitija.

Džez ne blista na startu nove sezone, ali ga u borbi za plej-of održava konstantno dobra forma Rudija Gobera.

Francuz je bez sumnje jedan od najboljih defanzivaca lige i rani kandidat za to pojedinačno priznanje, ali za Jutu je važnije što igra sve bolje i bolje.

Pre svega zahvaljujući dabl-dabl formi Gobera, Džez je dobio poslednja tri meča i prešao u pozitivan skor, a to će sigurno da poveća samopouzdanje celoj ekipi.

Nikola Vučević (Crna Gora)

Foto: Getty images
(Medžik 6-8) 18p; 10,9sk; 3,4as; 1,2bl; 1,1uk

Pre samo godinu dana Nikola Vučević je bio otpisan, Orlando je tražio način da ga se reši, a to bi, kako se ispostavilo, bila ogromna greška.

Vučević se nakon oscilacija prethodnih sezona uzrokovanih pre svega povredama, ove vratio na nivo igre od pre tri godine kada je bio jedan od najboljih centara lige.

Medžik će teško da se izbori za plej-of, ali dok god je tu Vučević imaće kolike-tolike šanse da se bori za mesto među osam najboljih timova na Istoku.

Ben Simons (Australija)

Foto: Getty images
(Siksers 9-6) 15p; 9,6sk; 7,8as; 1,5uk

Posle spektakularne ruki sezone Ben Simons još uvek traži pravu formu na startu tekuće sezone, ali je i dalje jedan od nosilaca igre Filadelfije.

Sjajni Australijanac je blizu dabl-dabl proseka, a ukoliko u narednim mesecima "eksplodira" kako zna, lako bi to mogao da bude i tripl-dabl.

Dolaskom Džimija Batlera Siksersi će dobiti novu opciju u napadu, što znači dodatno opretećenja za odbranu rivala, a samim tim i više prostora za Simonsa.

Nikola Mirotić (Španija)

Foto: Getty images
(Pelikans 7-6) 20,6p; 11,8sk; 1,3as

Čikago Bulsi su ga bukvalno oterali, na čemu će dugo da im se zahvaljuju u Nju Orleansu.

Pelikansi sjajno igraju na startu ove sezone, a upravo zbog Mirotića su potpuno zaboravili da su ostali bez jednog od najboljih centara lige Demarkusa Kazinsa.

Mirotić se fantastično uklopio u tandem sa Entonijem Dejvisom koji uz njega igra i bolje nego što je sa "Bugijem".

Svojim brojkama Španac crnogorskog porekla je možda već sad obezbedio sebi maksimalan ugovor narednog leta, a ne tako davno se pitalo da li ima budućnost u NBA ligi.

Džoel Embid (Kamerun)

Foto: Getty images
(Siksers 9-6) 28,7p; 13,4sk; 3,5as; 2,1bl

Stigli smo do najbolje trojke gde je nemoguće reći ko je od koga bolji i ko više doprinosi svom timu.

Zbog trenutno učinka tima i rezultata u odnosu na prošlu sezonu odlučili smo se da na treće mesto stavimo Embida.

Kamerunac je kao što smo na početku priče pomenuli trenutno među MVP kandidatima sa prosekom od skoro 29 poena po meču.
Embid već ima sedam utakmica sa 30+ poena i dve sa 40+, mada tokom novembra oscilira njegova forma od 16 do 42, pa "nazad" na 14 poena.

Uprkos tome, najviše zahvaljujući njemu Siksersi su treći tim Istoka, što je i do sada bila odlična pozicija, a tek se očekuju bolje igre u gradu "bratske ljubavi" nakon dolaska Batlera.

Kao i u slučaju sa Simonsom, dolazak pojačanja Ol-star kalibra će svakako da rastereti Embida i olakša mu da u nastavku sezone smanji oscilacije i održava nivo igre kakav ga je krasio krajem okobra kada je imao niz od pet mečeva sa 30+ poena, naravno uz dabl-dabl.

Janis Adetokumbo (Grčka)

Foto: Tanjug/AP Photo/Morry Gash
(Baks 10-3) 25,4p; 13sk; 5,8as; 1,4uk; 1,3bl

Iako će nam mnogi zameriti, broj 2 nam je spektakularni Grk Janis Adetokumbo koji bi možda i pre Embida mogao da se okiti titulom MVP-ja lige.

Adetokumbo ima spektakularne brojke i ove sezone i zahvaljujći njemu Baksi su trenutno drugi tim Istoka i ozbiljan pretendent u borbi za finale konferencije.

Osim toga, Adetokumbo se polako pridružuje uskom krugu elitnih NBA igrača kakvi su Džejms, Durent, Kari, Irving...

To je posebno pokazao u duelu sa aktuelnim šampionom Voriorsima na njihovom terenu u Ouklendu, kada je zakucavao, krao lopte, grabio skokove, blokirao Durenta, ubacivao trojke i skoro sam prelomio meč za prvi poraz "Ratnika" na domaćem parketu ove sezone.

Nikola Jokić (Srbija)

Foto: Getty images
(Nagets 9-4) 17,8p; 10,3sk; 6,9as; 1,2uk; 1bl

Možda smo previše subjektivni, ali Nikola Jokić je stranac koji je obeležio početak nove NBA sezone.

Jokić je nastavio tamo gde je stao prošle i sa dabl-dablom nosi Nagetse koji imaju najbolji start u poslednjih nekoliko decenija.

Osim toga, iako su Nagetsi tokom leta doveli Ajzeu Tomasa da bude organizator igre, Srbin je i dalje taj koji diktira ritam i razigrava saigrače pa je, iako centar, 12. najbolji asistent lige, ispred igrača kao što su Rondo, Durent, Rozan, Voker, Kari, Lilard, Irving.

Posebno je impresivan bio u oktobru kada je imao dabl-dabl na sedam od osam utakmica, na jednoj i tripl-dabl, dok mu je taj učinak izmakao za po jedan skok ili asistenciju na još dve.

Početkom novembra je naglo pao njegov poenterski doprinos kada je u četiri utakmica postigao ukupno samo 23 poena, da bi na kritike što ne šutira dovoljno odgovorio sa 37.

Da Nagetsi nisu ušli u krizu u poslednjih desetak dana i doživeli tri uzastopna poraza, delili bi prvo mesto na Zapadu sa Voriorsima, a ne bi bili ni blizu toga da nema Srbina.

Naravno, sezona je duga, ekipe očekuje još skoro 70 utakmica, pa ćemo tek nako njih moći objektivno da sagledamo ko je zaista najbolji i ko je kako i koliko uticao na rezultate svojih timova, ali nema sumnje da će i tada analiza biti slična ovoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: