Da li su Lebron i Lejkersi prava kombinacija?

Četiri debija – četiri poraza. Četiri početka, četiri mučne sezone. Tri su izrodile šampionske timove. Da li Lebron Džejms može isto da ponovi sa Los Anđeles Lejkersima?

Izvor: B92

Petak, 09.11.2018.

10:00

Da li su Lebron i Lejkersi prava kombinacija?
Foto: Getty Images

Kada je pre 15 godina počela era Lebrona Džejmsa u rodnom Klivlendu, nije teklo sve glatko za Kavalirse.

Te 2003. su sa 18-godišnjim Lebronom krenuli sa 0-5, pa preko 2-7 stigli do 4-15, a na kraju su ostali bez plej-ofa. Sledeće sezone Kavsi su krenuli -3 i opet ispustili plej-of.

Bilo je još nezgodnih početaka sezona u Džejmsovoj karijeri, na primer u prvoj u Majamiju, Hit j ekrenuo sa 8-7. U povratničkoj u Klivlendu, Kavsi su počeli 5-7. Ali od 2004/2005 nije prošla sezona u kojoj Džejms nije nastupio u doigravanju.

Sada, u sezoni 2018/2019 prvi put od njegove ruki sezone neka Džejmsova ekipa je krenula sa 2-5. Da li je Lebron pogrešio što je letos došao u Los Anđeles?

Želeli su ga još Hjuston Rokitsi, Filadelfija 76ersi, Minesota Timbervulvsi ali i da ga zadrže Klivlend Kavalirsi. On je izabrao "Stejpls centar".

Posle prvih 11 utakmica u Lejkersima, iako "jezeraši" imaju negativan učinak, može se reći da ni treći put nije doneo lošu odluku kada je u pitanju promena tima.

Opcije

Foto: Getty Images
Rokitsi se bukvalno "raspadaju" na startu ove sezone, a teško da bi Džejms mogao dobro da funkcioniše sa Džejmsom Hardenom koji voli da bude jedini "gazda" u timu, a pritom ne voli da igra odbranu. Osim toga, Kris Pol je češće povređen nego što igra tako da u Hjustonu ne bi imao budućnost.

Siksersi imaju izuzetno talentovan i atraktivan tim, ali Džejms je verovatno još prošle sezone primetio da ih umnogome ograničava tandem Simons-Embid jer jednostavno ne funkcionišu dobro zajedno. Nisu kompatibilni, a uz sve to Markel Fulc je igrač koga Filadelfija želi da forsira, a Džejms ne želi da bude deo takvog projekta.

Timbervulvsi su takođe talentovani, ali to je tim od koga se pet godina čeka da "eksplodira", ali to nikako da se desi. Osim toga, Minesota je malo tržište, a Džejms je tražio ekipu u kojoj će konačno da pokaže da je bolji od Majkla Džordana.

Klivlend je bez obzira na svu njegovu ljubav prema rodnom gradu zastareo, nije više mogao da isprati njegove ambicije, a to vidimo ove sezone u kojoj su Kavalirsi ubedljivo najgori tim lige.

Zbog toga su Lejkersi bili ločigan izbor, iako Lebron tokom karijere nije voleo da igra sa mnogo mladih igrača, sada je tražio upravo podmlađen sastav koji će nadoknaditi njegove godine, a opet dovoljno talentovan da ima visoke ambicije.

Došao je kod generalnog menadžera koji zna kako se osvajaju titule i šta je potrebno velikim zvezdama, a ko mu može bolje pomoći da se uklopi u Lejkerse od Medžika Džonsona.

Strpljenje

Foto: Getty Images
Lejkersi su mogli možda da dovedu još nekog superstara, ali bi ih to "osakatilo" na dugoročnom planu, odlučili su da grade tim za budućnost i prošire "seleri kep" za naredno leto, pa su pored Džejmsa stizali samo veterani na jednogodišnje ugovore.

Iako su krenuli sa porazima, polako se kristališe sistem Luka Voltona i kombinacija mladosti i iskustva počinje da liči na solidan tim.

Lejkersi su daleko od kvalitetne ekipe, ali su jedan od najzabavnijih. Prepuni su interesantnih i nezgodnih ličnosti, a kombinacija atraktivnog napada (treći najefikasniji u ligi) i očajne odbrane (druga najgora) redovno garantuje dramatične završnice mečeva.

Mlado jezgro "jezeraša" – Brendon Ingram, Kajl Kuzma, Lonzo Bol i Džoš Hart imaju veliki potencijal, što s vremena na vreme i pokazuju, a Ražon Rondo, Džavejl Mekgi, Majkl Bizli i Lens Stivenson su iskusna dopuna na taj talenat.

Sada kada je došao Tajson Čendler Lejkersi su dobili izuzetno inteligentnog centra sposobnog da uspostavi kontrolu reketa što im je najviše nedostajalo u prvih deset utakmica sezone.

Bol, Kuzma i Hart igraju tek drugu sezonu u NBA ligi. Lebron i još četvorica ključnih igrača su prvi put u Lejkersima. Stvar je jasna – Lejkersima su potrebni vreme i strpljenje.

Početak sezone nije počeo prema planu, Lejkersi su krenuli sa tri poraza, zatim su došle pobede, ali i dalje igraju ispod nivoa koji se očekuje od tima koji predvodi Lebron.

Posle 11 utakmica "jezeraši" i dalje imaju negativan skor, Lebron ističe da je za "hemiju" potrebno vreme, ali se postavlja pitanje koliki je limit Džejmsovog strpljenja.

"Ne želite da budete u mojoj blizini kada izgubim strpljenje. Ozbiljan sam", upozorio je Džejms da je granica blizu.

Vreme

Zaboravite na veterane koji su stigli na jednogodišnji ugovor – Ronda, Mekgija, Stivensona, Bizlija, sada Čendlera.

Jezgro tima se svodi na pomenute mladiće (Ingram i Bol imaju 21, Hart i Kuzma 23, Mihailjuk 21) oko Džejmsa koji je prvi put u karijeri najstariji igrač ekipe.

S toga nije iznenađenje neubedljiv start sezone, tako to ide sa mladim ekipama. Ali u takvim situacijama ključ je strpljenje. To redovno ponavljaju i Džejms i trener Luk Volton.

Ali šta će biti kada nestane tog strpljenja? Kad ga izgubi trener? Kad ga izgube navijači? Kad ga izgube čelnici tima? Kad ga izgubi sam Džejms.

Nema još potrebe da se paniči u Los Anđelesu. Talenat je tu, Džejms je tu, a tuča koja je izbila na terenu protiv Hjuston Rokitsa koja je donela suspenzije Rondu i Ingramu koliko god da je ružna i jadna, može da bude važan faktor za napredak "jezeraša", pre svega u pravljenju timske hemije.

To je pokazao prvi Ingramov meč nakon što je "odradio" suspenziju, u kojem je postigao 24 poena, a mogao je mnogo više da nije brzo ušao u probleme sa faulovima. Polako i Volton pronalazi dobitne kombinacije, na primer prilikom rotacije gde je Ingram iskakao iz prosečnosti kada je Džejms sedeo na klupi, pa je tako sa nula poena tokom prve polovine uvodnog kvartala sa LBJ na parketu, stigao do 17 tokom njegovog šestominutnog odmaranja na klupi.

"Pričamo o strpljenju, ali ne možemo se stalno baviti istim stvarima. Ako stalno radiš iste stvari iznova i iznova i očekuješ isti rezultat, to je ludilo. Moraš biti bolji. Ne smemo iznova praviti iste greške. Mormao obratiti pažnju na detalje, na skokove, slobodna bacanja. Ne možemo pobediti ako ih pošaljemo 30 puta na liniju za penale", rekao je Džejms.
Foto: Getty images
Lejkersi su među najgorim odbranama u ligi, samo na dva meča su primili manje od 110 poena, užasni su u skoku i to im je najveća boljka, što bi trebalo da sredi dolazak Čendlera.

S druge strane, u napadu su prilično dobri, većina stvari funkcioniše daleko bolje nego što se očekuje od tako mladog i neuigranog tima.

U narednih nešto više od mesec dana moraju kako znaju i umeju da pronađu dobitnu formulu jer nema trejdova do 15. decembra, a rešenje nije ni smena trenera jer ne postoji stručnjak koji će doneti promenu na bolje u odnosu na Voltona.

Njegova koncepcija i "trči i pucaj" pristup igri savršeno odgovaraju aktuelnom sastavu Lejkersa pa je stručna strana poslednja stvar u kojoj treba tražiti problem.

Ono što je Lejkersima potrebno je vreme. Džejms to odlično zna, ovo mu nije prvi "početak" u NBA, već je nailazio na velike prepreke na svakom putu kojim se kretao.

Zbog toga važnu ulogu igra njegovo ponašanje van terena, reakcije u javnosti koje su način da "zapali" mladu gardu igrača, a istovremeno motiviše i starije saigrače.

Igra i rezultat nemaju veze sa talentom, već sa željom, trudom, naporom koji se čini na treninzima i utakmicama, tim će se podići kada svaki igrač bude "ginuo" za svaki skok i loptu, "kidao" u odbrani.

Dosta toga umnogome zavisi od Džejmsa, pa je verovatno vreme da počne da igra kao da Lejkersi nemaju to potrebno vreme da se sklope sve kockice.

Raspored

Foto: Getty images
Lejkersi nisu na prekretnici, jer imaju sve što je potrebno da vrlo brzo stvari počnu da izgledaju fenomenalno.

Na ruku im ide i raspored jer ih u narednih mesec dana očekuju tek dva teža testa u vidu Jute i Denvera, a ostalo su susreti sa ekipama koje su prilično limitirane – Sakramento, Atlanta, Orlando, Majami, Klivlend, Indijana, Dalas i Finiks.

Imaće Lejkersi i okršaj sa Portlandom, ali na svom parketu, a već su uspeli da pobede Blejzerse u Oregonu što je i pokazalo da ovaj tim polako raste.

Tako bi do 6. decembra i dvomeča sa San Antoniom Lejkersi mogli da se pozicioniraju kao jedna od solidnih ekipa sa Zapada i pretendent na plej-of.

Džejms je kičma ovog tima i sa prosekom od 26,5 poena, 7,9 skokova i 7,8 asistencija je na očekivanom nivou, ali za uspeh Lejkersima je potrebno da dobije adekvatnu podršku.

To se, kao što smo već naveli pre svega očekuje od najmlađih saigrača – Bola, Kuzme, Ingrama, Harta.

Kuzma je eksplodiao kada je dobio veću slobodu na parketu, što je pokazalo 37 poena protiv San Antonija. Hart je pokazao da i u njemu ima dosta potencijala, posebno zbog neustrašivosti i visokog intenziteta igre.

Ingram je potencijalni Ol-star, a dosta zavisi od toga koliko je naučio iz suspenzije koju je dobio. Već smo videli kako je frustracija zbog sedenja na tribinama četiri utakmice uticala na njegovu motivaciju.

Bol može da postane jedan od elitnih plejmejkera lige, ali mora značajno da popravi svoj spoljni šut. Mnogo radi na tome i polako se primete rezultati, ali Džejms sigurno očekuje mnogo više.

Tu je i Hart, pomalo zapostavljen zbog ofanzivnog talenta svojih vršnjaka, ali je možda i najbolji defanzivac tima, bar što se tiče mlađe garde i sigurno je momak čija igra može da "pogura" Lejkerse.

Lejkersi nisu savršeni, ali su talentovani, gladni pobeda, a samopouzdanje im konstantno raste. Iz grešaka i poraza će da grade karakter, a uz Džejmsa da uče kako da pobeđuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: