Rusi sprečili terorističke napade tokom SP, meta bio i stadion Srbije

Ruske bezbednosne službe sprečile su napade dronom tokom održavalja FIFA Svetskog prvenstva prošlog leta.

Izvor: AK

Sreda, 07.11.2018.

17:20

Rusi sprečili terorističke napade tokom SP, meta bio i stadion Srbije
Foto: Getty images

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila je da su njeni pripadnici preduzeli mere kojima su otkrivali i osujećivali pokušaje terorista da pomoću dronova ugroze bezbednost visokih političkih zvaničnika tokom velikih sportskih događaja, a većinom tokom Mundijala.

Direktor FSB Aleksandar Bortnjikov nije otkrio koji su teroristi u pitanju niti kako su zaustavljeni.

Nezavisno od njega ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokolcev je rekao da je sedam nacionalističkih huliganskih bandi osujećeno da napadnu strane navijače. Oni su navodno planirali napade na pristalice reprezentacija Engleske, Argentine, Poljske i Senegala.

Ni Borotnjikov ni Kolokolcev nisu otkrili tačne lokacije na kojima su bezbednosne službe sprovodile ove akcije.

Tokom aprila ruski ekstremisti i huligani su pretili da planiraju napad tokom utakmica u Samari, gde je tokom Mundijala odigrano šest utakmica, a u premijernoj su nastupili fudbaleri Srbije protiv Kostarike.

U Samari su letos igrali još: Danska – Australija, Urugvaj – Rusija, Senegal – Kolumbija, Brazil – Meksiko i Švedska – Engleska. Rusija je tokom SP koristila nekoliko hiljada policajaca i vrhunsku tehnologiju za zaštitu učesnika, uključujući kamere za prepoznavanje lica, skenere na nivou onih sa aerodroma.

Svako koji je prisustvovao nekom događaju u vezi sa SP morao je da nosi obaveznu identifikacionu karticu koju su izdavale ruske vlasti.

Uprkos tome bilo je propusta, pa su tako četiri člana kontroverzne grupe Pussy Riot upala na teren tokom finalnog meča između Francuske i Hrvatske, zbog čega su proveli po 15 dana u zatvoru.

Jedan od protestanata Pjotr Verzilov se u septembru iznenada razboleo, a njegovi prijatelji tvrde da je otrovan, ali bez konkretnih optužbi ko je i kako ga je otrovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: