Srbin i Irac rasplamsali strasti na Ostrvu: Polomite Matiću nogu!

Nemanja Matić pokrenuo je buru u Velikoj Britaniji zbog odluke da ne nosi cvet maka koji simbolizuje stradanje britanskih vojnika.

Izvor: AK

Ponedeljak, 05.11.2018.

11:55

Srbin i Irac rasplamsali strasti na Ostrvu: Polomite Matiću nogu!
Foto: Getty images

Matić je bio igrač najzvučnijeg imena koji proteklog vikenda u 11. kolu Premijer lige nije imao crveni cvet na svojim grudima.

Štaviše, na slikama se jasno vidi da je taj cvet skinut sa dresa koji je srpski fudbaler nosio na utakmici sa Bornmutom, što znači da je ga verovatno Matić uklonio.

To se nije svidelo većem delu britanske javnosti, što medija što navijača koji su "osuli" lavinu uvreda i pretnji Srbinu.

"Odj**i nazad u London", "Ne bi mi igrao više nikad za Junajted", "Sramota", neki su od komentara na Matićev "protest" protiv britanskog simbola stradanja vojnika, neki traže od Junajteda da ga izbaci iz tima dok pojedini nemaju meru pa pozivaju da mu se polomi noga!

Naravno, ima i onih koji brane Matićevo pravo na izbor i privatnost, pre svega što nošenje cveta maka nije obavezno ni po pravilima Premijer lige ni Fudbalskog saveza Engleske (FA).
Međutim, Britance, pre svega Engleze čudi ovakva odluka Matića s obzirom da je pre samo godinu dana nosio cvet maka na svom dresu, a sada je odjednom promenio odluku.

Objašnjenje za to stiglo je u vidu poruke koju su Britanci ove godine slali ovim simbolom, koji za razliku od prethodnih 98 godina nije bio simbol stradanja vojnika u Prvom svetskom ratu, kada je i pokrenuta ova tradicija, već i u ostalim dejstvima britanske vojske preko Drugog svetskog rata, Korejskog rata, pa do učešća u građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije i na kraju NATO bombardovanju Srbije.

Upravo je to bombardovanje naše zemlje 1999. godine verovatno ključ Matićeve promene stava prema nošenju cveta maka.

Matić se nije javno oglasio u vezi sa ovom odlukom, iako su neki mediji preneli izjavu za koju nema potvrde da je autentična.
Ipak, Matić nije jedini fudbaler koji je proteklog vikenda "uvredio" Engleze, to je učinio i igrač drugoligaša Stouka Džejms Meklin.

On je privukao još veću pažnju, najverovatnije zbog toga što je Irac, i to katolik, pa je njegova odluka mnogo više povredila Britance od "nekog tamo Srbina".

Što se tiče Meklina, njegova odluka je prilično opravdana, on je rođen u Deriju u Severnoj Irskoj, u kojoj je decenijama prisutan konflikt između irskih katolika i britanskih protestanata. A Deri je nažalost posebno poznat po tragičnom 30. januaru 1972. godine kada su bitanske trupe tokom građanskog protesta za poštovanja ljudskih prava ubile 13 nenaoružanih ljudi i ranile još 13, od kojih je kasnije četvoro podleglo povredama.

Taj događaj je poznat kao "Krvava nedelja", a Meklin u čast žrtava ima tetovažu na nozi. Zbog njegovog ignorisanja cveta maka bio je pod udarom navijača Midlzbroa proteklog vikenda, gađali su ga predmetima kada je izlazio sa terena, a neki su pokušali i lično da se obračunaju sa Ircem.

"Ne postoji ništa u celom imperijalnom arsenalu što može da slomi duh jednog Irca koji ne želi da bude slomljen
", reagovao je na ove napade Meklin porukom na Instagramu, a koja je citat jednog od prvih članova IRA (Irska republikanska armija) Bobija Sendsa. "Vaše zlostavljanje, vaše gađanje predmetima, vaše zvižduci, vaše najgore prema domaćim navijačima koji su obrazovani i podržavaju me, hvala vam. Za neobrazovani deo u uglovima stadiona koji na svakoj utakmici pevaju antiirske pesme i nazivaju me Fenijaninom i na tome vam hvala. Ja sam ponosni Fenijanin i nijedna pi**a to nikad neće promeniti, zato samo napred", dodao je Meklin.

U svakom slučaju, Matić je za mnoge Engleze, Britance i pre svega navijače Mančester junajteda postao "persona non grata", iako je klub saopštio da poštuje lični stav svog fudbalera i njegovo pravo na izbor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

265 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: