Od sjaja do očaja – šta sledi za KK Partizan?

Uzbuđenje pred novu košarkašku sezonu među navijačima Partizana bilo je na nikad većem nivou u poslednjih nekoliko godina, pošto je tim sklopljen na vreme i na papiru je izgledao lepo skockan.

Izvor: B92

Subota, 27.10.2018.

09:00

Od sjaja do očaja – šta sledi za KK Partizan?
Foto: Starsport

Videlo se da će crno-belima biti potrebna dodatna pojačanja pod košem i na spoljnoj poziciji, međutim u odnosu na prethodne sezone, kada je sastav sklapan u septembru, oktobru i u toku takmičarske godine, ovo je bilo dosta ohrabrujuće.

Pripremni period nije krenuo baš najbolje za trofejni beogradski klub, štaviše krenuo je veoma loše. Ipak, to su bili samo predsezonski mečevi i niko nije pridavao porazima u Španiji mnogo na značaju.

Da je to dobar pristup pokazalo se na Superkupu ABA lige na kojem je Partizan bio na jednu loptu da eliminiše aktuelnog vladara Jadrana – ekipu Budućnosti. Izabranici Nenada Čanka “pali“ su u produžetku, ali su pružili dobru partiju i dobili su krila za početak ABA.

Upravo pod utiskom dobrih partija u Laktašima crno-beli su sezonu regionalnom takmičenju krenuli pobedom na gostovanju protiv Cedevite, koja, iako se raspala posle mesec dana, ima veoma dobar sastav.
Foto: Starsport
Uzbuđenje je raslo, osećaj među navijačima bio je da im fali još malo kako bi bili konkurentni sa Crvenom zvezdom i podgoričkim timom za tron ABA, a to se videlo i po poseti u hali “Aleksandar Nikolić“.

Poraz od Trenta nije mnogo uticao na raspoloženje u sastavu i pobedama nad Olimpijom, odnosno Zenitom iz Sankt Peterburga, samo se još više podiglo interesovanje navijača Partizana za košarkaški klub.

U uvodnim utakmicama glavni igrač Partizana bio je Rade Zagorac, koji je na terenu radio gotovo sve. Uz to je imao podršku konstantno Vanje Marinkovića, dok su igrači poput Markusa Pejdža, Džoka Lendejla i Đorđa Gagića iskakali kako dođe koja utakmica.

Da kola mogu brzo da krenu nizbrdo pokazali su naredni mečevi u kojima je Partizan doživeo svih pet poraza, a trener Nenad Čanak gospodski je podneo ostavku posle veoma loših partija njegovog tima.
Foto: Starsport
Jedan od razloga za neuspehe protiv Mornara, Valensije, Krke, ASVEL i Zadra je povreda Zagorca, kojeg smo spomenuli kao glavnog igrača, ali to ne sme da bude opravdanje za slabe partije.

U ovima porazima bilo je i onih dobrih, poučnih, kao što je meč sa Valensijom u “La fonteti“ gde su se crno-beli veoma dobro držali 35 minuta, ali su u završnici poraženi od jačeg sastava.

Crno-belima se mnogo ne može zameriti ni za poraz od Mornara, koji je u meč ušao veoma motivisan jer je u Evrokupu slavio na gostovanju protiv Torina. Ekipa iz Bara odigrala je fenomenalan meč i Partizan je poražen.

Ipak, tri poslednja izgubljena meča uticaće na to da Čanak podnese ostavku. Krka, ASVEL i Zadar odneli su bodove protiv crno-belih i moralo je da dođe do neke promene.
Starsportphoto
Pleća je morao da podmetne šef struke, ali kao što je rekao Gagić za B92 te večeri, odgovornost moraju da preuzmu svi, a ne samo trener.

“Imali smo lošu utakmicu, odgovornost ne snosi samo trener, već moramo i mi igrači da se pogledamo u oči. Moramo da budemo iskreni jedni prema drugima, teško mi je zbog Čaneta... Što pre da izađemo iz teške situacije, to je to. Samo bih želeo da se zahvalim navijačima i da ostanu uz nas da prevaziđemo teške momente. Da se iščupamo iz svega ovoga, oni su nam velika podrška. Hvala im na podršci, sve je to lepo ali mi moramo da damo reakciju", kazao je centar Partizana, koji je u ovim porazima verovatno bio i najbolji košarkaš.

Ukoliko tražimo pozitivne stvari iz svega ovoga, to bi onda sigurno bila činjenica da se ovo desilo u oktobru, na početku sezone i da ispred Partizana ima još 50-60 utakmica. Ako je vreme za promene, bolje što pre da se dođe do njih, a ne da se odugovlači i da ekipa upada u još veći problem.

Zbog toga se Čanak gospodski poneo, video je da u ovom trenutku ne može da pomogne beogradskom klubu i zbog toga je prepustio nekom drugom da pokuša da ovaj talentovani tim izvede na pravi put. Kada je Rade Zagorac posle pobede nad Zenitom rekao da ovaj sastav nema limit, nije bio pogrešio, ma koliko ovi porazi pokazuju drugačije. Ovo jednostavno nije realno stanje i očekuje se odgovor ekipe, pogotovo kada na klupu sedne neko novo lice. Sa izborom trenera treba brzo da se reaguje, kako bi tim imao neku reakciju, ali sa druge strane moraju da se sagledaju svi aspekti i da se donese prava odluka.

Isto veče u kojem je Nenad Čanak podneo ostavku, beogradski mediji su krenuli sa spekulacijama i ime koje su “izvukli“ je Andrea Trinkijeri, koji se navodno već nalazi u pregovorima sa upravom kluba.

Koliko je to realno da se desi videćemo uskoro, pošto je poznato da je Italijan evroligaški trener i jedan od najcenjenijih stručnjaka u Evropi.

Navijači Partizana potajno se nadaju i selektoru reprezentacije Srbije Aleksandru Đorđeviću, koji je u igračkoj karijeri sa crno-belima osvojio sve. Ukoliko odabir šefa struke bude bio pravi nema sumnje da će Partizan izdići iz teške situacije i da će biti konkurent za plej-of ABA lige.

Zadar je sezonu krenuo sa skorom 0/4, došlo je do promene trenera i ta pozitivna reakcija nakon dolaska novog šefa odmah se videla u “Štark“ areni.

Tome se nadaju i “grobari“ jer znaju da ovaj sastav ima potencijala, samo je potrebno da neko to sve uklopi i iz svakog igrača izvuče maksimum. Nenad Čanak očigledno to nije mogao.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: