Džabe, brate, mnogo su brzi

Crvena zvezda je u Liverpulu poražena sa 4:0, strah da bi mogla poslužiti Parižanima i “redsima" za poboljšanje statistike se ostvario i nije lako oteti se mišljenju da ćemo takve stvari morati da trpimo i u narednim godinama, ko god nam od klubova igrao u Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2018.

14:25

Džabe, brate, mnogo su brzi
Foto: Getty Images

Kao fudbalska nacija ostajemo tu na marginama, jer nemamo ni kredibilitet ni rezultate kojim bismo ga zadobili, što kao ozbiljna država, što kroz fudbal.

Ako se na jednoj utakmici najbolje pokaže golman koji primi četiri gola, jer je odbranio penal i još nekoliko zicera, a igra u ekipi koja sličnom razlikom lagano dobija rivale u svojoj zemlji, onda razloga za zabrinutost i te kako ima.

Jedan od glavnih utisaka posle gostovanja Crvene zvezde u Liverpulu je – brzina. I nedostatak čvrstine. Trepneš, a Salah te je ostavio iza leđa, i posle se moli Bogu da Milan Borjan odbrani , a da kritike kasnije budu blaže.

Zvezda se kao i protiv Pari Sen Žermena držala dobro prvih 20 minuta. Babić je pravovremeno istrčavao, Gobeljić bio agresivan na Šaćiriju, Stojković je bio aktivan i napred,sve je nekako delovalo pod kontrolom... do jedne jedine sekunde kada je Firmino dobio loptu usred kaznenog prostora, na njegov šut je kasnio Krstičić i Brazilac je šutirao po sredini.

Kao i protiv PSŽ srpska ekipa je izdržala 20 minuta i onih preostalih 70 minuta je daleko od nešto konkurentnijih ekipa u takmičenju kakvo je Liga šampiona.
Foto: Getty Images
Drugi gol koji je dao Salah to je i potvrdio. Šaćiri je možda pre utakmice pričao da fudbal nije politika i da će ovo sa Zvezdom biti jedna obična utakmica, ali je jasno da voli da igra protiv srpskih ekipa. Pokazao je to i na Svetskom prvenstvu protiv Srbije, a Klop ga je pustio da to pokaže i protiv Zvezde.

Da li je bio proračunat potez Nemca ili ne, tek Šaćiri je u jednom potezu namestio gol Salahu, a Egipćanin je oberučke prihvatio za 2:0 i idealan kraj poluvremena.

Drugo poluvreme je obeležio i sudija Danijel Ziber. Svirao je ne jedan, nego dva penala ekipi koja ima jedan od najboljih napadačkih trija u Evropi i klupskom svetu.

Jasno, ako je faul, penal je, makar ih bilo i deset, ali niti onaj faul Stojkovića deluje kao start za najstrožu kaznu, tek nešto više igranje rukom Nema posle toga. Na usporenom snimku se vidi da igrač sa Komorskih Ostrva nije dovoljno dobro udario loptu glavom kako bi je izbacio napred, ona ga jeste udarila u ruku, ali je jedanaesterac u toj situaciji stvar sudijske procene.

A s obzirom na to kakva nas reputacija “bije", samo se čekali da ga svira. I uradio je to po drugi put. Salah je kod prvog bio precizan, Mane kod drugog nije dovoljno jer je Borjan odbranio.
Foto: Getty Images
Zbog toga se bar deo navijača Zvezde danas zapitao da li se i Zvezdi desio još jedan Feliks Brih. Treba biti realan pa reći da bi Liverpul pobedio i bez njega jer je jednostavno bolji i brži.

S druge strane, Zvezda i Partizan nikako ne mogu da ubrzaju Dinamo, Radnik, Proleter, Mladost, Spartak (uz svo poštovanje ovim i svim ostalim ekipama) i da pred sobom iz vikenda u vikend imaju ekipu makar u rangu onih iz sredine tabele neke od liga petice.

Zvezda jeste prevazišla sva očekivanja u poslednjih godinu i po dana i na tome svaka čast, ali je, kao što je Filip Stojković nedavno rekao, za sada Liga Evrope realnost.

"Fali nam iskustvo u Ligi šampiona", “Mislim da iskreno nijedan od ona dva nije bio penal", “Teško je razmišljati odmah posle poraza, pokazali smo se bolje nego u Parizu, mislim da ćemo biti ubedljiviji kako takmičenje odmiče", pričali su redom Borjan, Degenek i Jovičić posle utakmice u Liverpulu.

To su uglavnom primetili i ostali igrači, jeste Zvezda bila malo bolja nego u Parizu, ali da bi zaista bila ubedljivija nisu dovoljne pobede nad Zemunom, Dinamom i Radom.
Foto: Getty Images
Liverpul i ostali su nova dimenzija. Dok se Napoli ravnopravno “tuče" i sa Liverpulom i sa Parizom, Zvezda je uspela da iznenadi tim iz Napulja na startu. Faktor iznenađenja je kasnije izostao i na videlo je izašao suvi kvalitet.

Zanimljivo je recimo primetiti da i PSŽ ima odličan tim, ali ligu u kojoj redom rešetaju kao protiv Zvezde (Lion i Amijen su skoriji primeri), ali onda stigne u nokaut fazu gde dođe do izražaja više faktora odjednom i Parižani ispadaju do četvrtfinala.

Kao što bi njima bio uspeh osvajanje Lige šampiona, tako je i nama u Srbiji plasman Zvezde i Partizana u isto takmičenje.

Ustaljena je priča o parama, kvalitetu terena, fudbalskih škola i kada se sve to spoji, dobijemo kao proizvod da dok gledamo srpskog šampiona sa tribina Enfilda ili Parka prinčeva više puta uzviknemo – je**** ala su ovi ljudi brzi!
Foto: Getty Images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

230 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: