Đokovićev čas tenisa Ćoriću za četvrtu titulu u Šangaju!

Novak Đoković, najbolji srpski sportista, savladao je Hrvata Bornu Ćorića sa 2-0 u setovima u finalu Mastersa u Šangaju.

Izvor: LN

Nedelja, 14.10.2018.

10:05

Đokovićev čas tenisa Ćoriću za četvrtu titulu u Šangaju!
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Novak je bio bolji od Borne posle jednog časa i 39 minuta igre sa 6:3, 6:4 u setovima.

Iako je Đoković beležio fantastične rezultate do finala nije se očekivao lak duel u finalu, ali je Srbin odigrao fantastično od početka do kraja i zasluženo došao do 32. Mastersa u karijeri.

Njemu je ujedno ovo i četvrta titula u Šangaju, Mastersu na kojem tokom cele igračke karijere igra dobro i beleži fantastične rezultate.

Novak, pored toga što je turnir osvojio bez izgubljenog seta, to je učinio i bez jednog jedinog pretrpljenog brejka i pokazao da mu servis funkcioniše verovatno najbolje u karijeri. On je time postao tek treći teniser u ATP eri kome je to pošlo za rukom, posle Rodžera Federera i Saše Zvereva.

Đoković je meč završio sa 18 vinera, dva manje od protivnika, ali je ujedno imao i samo 17 neiznuđenih grešaka, naspram Borninih 38. Oba tenisera bila su poprilično dobra na mreži, a na kraju je Srbin osvojio 20 poena više od Hrvata.

Teniseri su poprilično sigurno ušli u ovaj duel i viđeno je dosta dugih razmena, koje su se najčešće završavale iznuđenim greškama Ćorića.

Dugo se igralo u istom ritmu, hrvatski teniser nije popuštao, sve do šestog gema prvog seta kada je propustio gem loptu, a onda popustio pod pritiskom kakav ume samo Novak Đoković da nametne rivalu i pretrpeo brejk.

Do kraja prvog dela igre Ćorić nije pripretio ozbiljnije, a Đoković je bez izgubljenog poena odservirao za 1-0 u setovima.
Photo by Kevin Lee/Getty Images
Na samom startu drugog seta videlo sa da je Ćoriću poljuljano samopouzdanje, koje je bilo na najvišem nivou tokom celog turnira.

Dobar gem je igrao na samom startu druge deonice meča, ali su usledile dve greške, od koje je jedna bila verovatno promašaj turnira, i srpski teniser poveo je sa brejkom na samom startu, a zatim dobrim servisima produžio seriju na pet uzastopnih gemova.

Novak je lako doalzio do svojih servisa, a imao je ogromne prilike da dođe do 3:0 i duplog brejka. Ipak, u jednom trinaestominutnom gemu, nije uspeo da iskoristi četiri brejk šanse i dopustio je rivalu da ostane u meču.

Đoković je nastavio da pritiska, pogađao prvi servis u velikom broju i osvajao te poene, a dodatno pritiskao Bornin servis.

Ipak, do brejk lopte nekako je došao hrvatski teniser koji je drugom polovinom drugog seta pustio ruku. Novak je to spasao i nastavio sa dobrom igrom, a prilikom servisa protivnika i vođstva od 5:3 došao do tri vezane meč lopte.

Ćorić je, ni kriv ni dužan, preživeo sve tri prilike za okončanje meča, a Đoković je najveću šansu propustio prilikom treće, kada je promašio smeč, u svom stilu. Ipak, neiskorišćene šanse i izgubljen gem nisu poljuljali srpskog tenisera, koji je imao nove tri vezane meč lopte u narednom gemu i iskoristio prvu, ukupno četvrtu.

Đoković je osvajanjem Šangaja osvojio 1.000 ATP bodova, s obzirom da prošle godine nije učestvovao, a još ranije je prestigao Federera i zauzeo drugu poziciju rang liste liste, te mu sada prvoplasirani Rafael Nadal beži samo 215 bodova.

Uz veliki broj bodova srpski teniser je zaradio i 1.360.650 dolara.

Uživo tekstualni prenos mogli ste pratiti na našem sajtu.

II set

Photo by Kevin Lee/Getty Images
6:4 Kraj! – E, ovako je mnogo bolje. Novak opet dolazi do tri vezane meč lopte u meču u kojem je bio bolji rival od samog početka, pa sve do kraja. Greška Borne, posle koje je uzlaud tražio čelendž, koji je samo potvrdio pobedu Đokovića!

5:4 – Au, kakav kiks! Novak je došao do tri vezane meč lopte na servis rivala, ali ih je propustio. Kod prve dve Borna je dobro igrao, ali je Đoković imao svoje šanse, međutim šta se desilo kod treće... Čista pozicija za smeč Novaka, a onda je usledio takozvani "Đokosmeš". Promašaj iz najlakšeg udarca, i onda dva veoma laka poena za Hrvata koji je preživeo ovaj gem i još uvek je, nekako, u meču.

5:3 – Odličan gem za Novaka. Greške Ćorića su se ređale jedna za drugom i izgledao je dosta neinspirisano. Lak gem za srpskog tenisera koji je jako blizu četvrtog rofeja u Šangaju.

4:3 – Dobro je tekao gem za Bornu, koji je došao do dve gem lopte i izgleda kao da se konačno opustio. Đoković je imao priliu da dođe do izjednačenja, ali je posle novog nadmudrivanja ipak zamalo pogrešio i dopustio rivalu da ponovo smanji prednost.

4:2 – Gladijatorski gem. Novak je uz dosta truda i znoja došao do 40:30, ali je Borna nastavio da "šamara" lopticu. Eksplozivnim bekhend vinerom došao je do prvi brejk šanse u meču, ali je previše želeo u narednom poenu i forhend poslao daleko u aut. Nole asom dolazi do gem lopte, a servis vinerom do gema.
AP Photo/Andy Wong
3:2 – Ćorić nekako dolazi do gema. Imao je novak 15:30, a posle i đus, ali ovoga puta nije došao do brejk prilike. Novak ne sme da se opusti ni u jednom trenutku meča jer i dalje ima samo jedan brejk prednosti.

3:1 – Posle gema od 13 minuta videli smo jedan od 79 sekundi. Tačno ono što je bilo potrebno srpskom teniseru da zaboravi propuštene brejk šanse i nastavi da hrli ka tituli.

2:1 – Lomi Đoković Ćorića u ovim trenucima. Riterni su sve bolji a Hrvatov servis sve nesigurniji. Posle novog dobrog vraćanja servisa i nadmudrivanja na mreži Srbin dolazi do brejk prilike, koju ipak ne koristi posle iscrpljujućeg poena. Ćorić ipak ne može protiv "zida" i slede dve greške, te nova brejk lopta, koja je spasena dobrim rasporedom udaraca rivala.

Osvajanje poena u serijama se nastavilo, pa posle neiskorišćene gem prilike došlo je do nove brejk prilike, treće u ovom gemu, koju Borna spasava servisom. Posle ogromne trinaestominutne borbe i četvrte propuštene brejk šanse Đokovića konačno je gem došao kraju, a osvojio ga je hrvatski teniser.

2:0 – Ljutito Borna pogađa viner za 0:15, ali servisi doskaču u pomoć Đokoviću. Posle nekoliko sjajnih početnih udaraca vezuje četiri poena i potvrđuje brejk.

1:0 Brejk Đoković! – Novak je imao priliku da dođe do 15:30, ali je Borna nestvarnim pasingom došao do poena. Ipak, nova greška Hrvata, a zatim još jedna, koju su sudije prvobitno propustile, i to je brejk šansa za Đokovića na samom startu drugog seta. Borna je konačno pogodio prvi servis, imao prelak volej na mreži, ali onda verovatno napravio promašaj turnira i poklonio brejk protivniku. Nestvarna greška Hrvata.

I set

AP Photo/Andy Wong
6:3 – Nije imao nikakvu priliku Borna u ovom gemu. Dosta grešaka Hrvata i znatno slabija igra nego u prethodnom delu turnira, ali to je ono u čemu je Đoković najbolji, da protivnikovu igru učini lošom. Siguran, rutinski gem bez izgubljenog poena i to je prvi set za najboljeg srpskog sportistu.

5:3 – Ćorić se nije unervozio povodom pritiska serviranja za ostanak u setu. Servis mu je na značajno slabijem nivou nego protiv Federera u polufinalu i Novak to solidno koristi, ali će ipak morati da odservira za prvi set. Gem bez izgubljenog poena za Bornu i možda dobra uvertira da pripreti u narednom gemu.

5:2 – Odmah posle pretrpljenog brejka Ćorić je zatražio pomoć fizioterapeuta prilikom sledeće pauze. Prvi poen u gemu je osvojio Borna, ali je, uz malo sreće, Novak brzo došao do 30:15. Borna poklanja Novaku gem loptu za 5:2, ali Đoković i po treći put u gemu greši iz bekhenda za izjednačenje. Potvrda brejka dolazi posle nove Ćorićeve greške iz bekhenda i ovo je sad pozamašna prednost za Srbina.

4:2 Brejk Đoković! – Novak je došao do prve pretnje za oduzimanje servisa rivalu. Dobra defanziva Srbina je došla do izražaja u prva dva poena šestog gema, a Ćorića je stao i servis. Jedan slajs ipak odlazi u mali aut, a onda i ritern završava napolju, za manje od centimetra za 30 oba. Fantastično konstruisan poen Novak je upropastio lošim forhendom, ali posle još jedno iscrpljujućeg poena došli smo do prvog đusa u meču. Posle sjajne igre u polju i nastavka odlične defanzive, Đoković iziskuje greške protivnika i dolazi do brejka. 3:2 – Svaki deo terena koriste teniseri. Posle nadmudrivanja na mreži i malo sreće za Novaka on dolazi do 30:0, a zatim beleži svoj drugi as. Veoma siguran gem za drugog tenisera sveta na kraju, sa nulom.

2:2 Dosta impresivnih razmena Srbina i Hrvata. Malo poena se završava ispod pet udaraca, a u ovom gemu dominira Borna. Servis vinerom dolazi do tri vezane gem lopte, a koristi prvi.

2:1 – Nema "zime" za Novaka kada se uđe u razmenu. Protivnik (ne) očekivano više greši na startu duela. Dobar tenis na početku ovog finala. Srpski teniser bez izgubljenog poena uzima gem i ponovo vodi.

1:1 – Ćorić je dobro otvorio meč i igrom u polju došao do prva dva poena, ali je onda usledila fantatična defanziva Novaka i izjednačenje. Ipak, Borna dolazi do gem lopte svojim prvom asom, a nju koristi posle sigurne kombinacije "jedan-dva".

1:0 – Dobar start za Đokovića. Došao je do 30:0 posle dva dobra prva servisa, usledio je odličan bekhend Ćorića, ali Hrvat nije uspeo da zakomplikuje prvi gem u meču, do kojeg Novak dolazi asom.

Novak Đoković je odabrao da prvi servira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

414 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: