Korupcionaški skandal trese Belgiju, tragovi novca dosežu i do Srbije

U Belgiji je pet uhapšenih osoba optuženo za veliku finansijsku prevaru i nameštanje fudbalskih utakmica.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

19:00

Korupcionaški skandal trese Belgiju, tragovi novca dosežu i do Srbije
Foto: Getty Images

Osumnjičeni su uhapšeni juče u okviru opsežne istrage belgijskih vlasti, navodi AP, dodajući da su četiri osobe optužene za korupciju, dok je peta optužena za pranje novca.

Tužioci su saopštili da u nameštanju utakmica nisu učestvovali najbolji belgijski klubovi, ali da su dvojica uhapšenih dovedeni u vezu sa nekim od najjačih klubova, kao što su Anderleht, Klub Briž i Standard Lijež.

Tačan identiteti uhapšenih još nije zvanično saopšten.

Trener Ivan Leko, koji je oslobođen svih optužbi, govorio je sa istražiteljima zajedno sa fudbalskim menadžerima Mogijem Bajatom i Dejanom Veljkovićem.

Istraga je trajala godinu dana i bila je usmerena na radnje fudbalskim menadžera tokom transfera. Istražitelji su posebno obratili pažnju na pranje novca, izbegavanje poreza i korupciju, navodi AP.

Tokom istrage, pronađeni su dokazi nameštanja utakmica.

Na najveći fudbalski skandal u Belgiji u poslednjih nekoliko decenija reagovao je i veteran belgijske fudbalske reprezentacije Vinsent Kompani, koji je izjavio da nije iznenađen, jer je "sektor bio godinama pod velomo tajni".

"Stvar je što ne razumem kako nije došlo do potpune transparentnosti na međunarodnom nivou", izjavio je Kompani, prenosi AP.

AP navodi da je belgijska liga postala poznata kao glavno tržište za jeftine strane igrače, uglavnom iz Afrike.

Agencija dodaje da malo koji od tih igrača ikada dosegne vrhunski nivo, a da se u poslednjih nekoliko godina sve više priča o trgovini ljudima unutar fudbalskog sektora u Belgiji.

Prema rečima Kompanija, istraga je pokazala da je fudbal u Belgiji nezdrav.

"Kada pričate o fudbalskom sektoru, tu nema iznenađenja. Doveden je u vezu sa trgovinom ljudima, drogom, prostitucijom", rekao je Kompani.

Očekuje se da istražitelji i tužioci iznesu još detalja u javnost.

U ovoj međunarodnoj akciji, tokom koje su izvedene 44 racije, učestvovala je i Srbija, kako je ranije danas izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Policija je, kako je ranije saopšteno, na šest lokacija u Beogradu i Nišu zaplenila 800.000 evra, za koje se sumnja da potiču od pranja novca stečenog malverzacijama sa transferima fudbalera u Belgiji, a ministar Stefanović je tim povodom rekao je da imamo dobru akciju BIA, policije i Tužilaštva.

Ministar je naveo da je srpska policija zajedno sa belgijskom policijom i više policija EU ušla u trag jednom slučaju pranja novca.

"Još se rade određene istražne radnje u Belgiji i zbog toga kolegama nećemo da kvarimo dodatne aktivnosti vezane za to. Sumnja se da su transferi igrača korišćeni da se taj novac prebacuje u druge zemlje, da se podiže sa računa, a zatim u gotovini vraća na određene lokacije", rekao je Stefanović za TV Pink.

Dodao je da je reč o klasičnom pranju novca, te da je u Srbiji na određenim računima do sada zaplenjeno 800.000 evra, ali da će sa novcem koji je zaplenjen u inostranstvu ta cifra biti značajno veća.

Kako je rekao, otkrivene su malverzacije koje su vezane za nameštanje utakmica za transfere igrača.

"To su dobre operativne aktivnosti koje se sprovode i policija pokazuje da je dobar međunarodni partner i da može da bude deo poverljivih akcija policije širom EU", smatra Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: