Brat na brata: Srbija – Crna Gora (ni)je kao svaka druga utakmica

Danas se u Podgorici piše istorija – prvi put od razdvajanja u samostalne države međusobni duel imaće reprezentacije Srbije i Crne Gore.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

09:00

Brat na brata: Srbija – Crna Gora (ni)je kao svaka druga utakmica
Foto: FSS

Dojučerašnja braća će sa na Stadionu pod Goricom, ili zvanično Gradskom stadionu od 20.45 sastati u trećem kolu Grupe 4 Lige C Lige nacija.

Posle septembarskih utakmica dva tima su na deobi prve pozicije sa po četiri boda, pa ovaj meč ima ogroman rezultatski značaj za obe selekcije.

Srbija tri dana kasnije gostuje Rumuniji, a potom je domaćin u poslednja dva meča, Litvancima i upravo Crnogorcima, pa bi eventualnom pobedom u Podgorici napravila ogroman korak ka osvajanju prvog mesta.

S druge strane, Crnogorci gostuju Litvaniji, a potom osim puta u Beograd imaju i duel sa Rumunijom na svom terenu, a rival je u Humskoj u septembru pokazao da je opasan na strani.

"Biće malo čudno"

Foto: Screenshot/lokalna štampa
A atmosfera uoči sudara u Podgorici je očekivana – jedni ovaj duel vide kao sudar braće, često čujemo i sintagmu "mi smo jedna država", dok drugi pokušavaju da to izvuku izvan sportskih i fudbalskih okvira kao što je to i običaj na ovim prostorima.

"Ova utakmica je počela da se igra kada su izvučene grupe. Ako nešto nismo želeli da se dogodi to je da igramo jedni protiv drugih. I mi i oni. Ali eto, igramo... Želim da se ponašam kao profesionalac, da igramo takmičarsku utakmicu, ali sa druge strane prijateljsku, bratsku...", rekao je selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković, a u sličnom maniru je reagovao i selektor Srbije Mladen Krstajić.

"Utakmica sa Crnom Gorom je specifičnija od drugih, suvišno je pričati o tome moja porodica sa očeve strane živi u Crnoj Gori. Za mene specifično jer ovde često dolazim, rođen sam u Bosni, živim u Vojvodini. Takođe, u Beogradu ima dosta Crnogoraca, imaju stanove. Treba da bude sportski, veliki spektakl u regionu, igraju dve bratske zemlje i ne razmišljam o utakmici kao utakmici visokog rizika, to je suludo".

Učenik na profesora

Foto: FSS
Iako oba tima imaju nekoliko velikih zvezda u svojim sastavima, posebna pažnja uoči meča bila je usmerena na selektore.

Crnogorce vodi iskusni Tumbaković, najtrofejniji trener u istoriji Partizana, dok je s druge strane bukvalno početnik Krstajić.

Njih dvojicu vežu neraskidive veze, upravo je Tumbaković lansirao Krstajića, kako to kaže selektor "Orlova" na fudbalsku scenu, kada ga je tokom 1990-ih doveo u Humsku 1.

"Uporan je, vredan, ima sportsku inreligenciju, bilo je lepo raditi sa njim. Sad je selektor, kolega, sjajan je čovek i očekujem da bude sjajan trener", pohvalio je Tumbaković Krstajića.

A uticaj selektora kao jedan od ključnih faktora ishoda meča ističe treća legenda crno-belih, Predrag Mijatović.

"Mislim da je Crna Gora tu u prednosti, jer Ljubiša Tumbaković, moj nekadašnji trener u Partizanu, bolje poznaje reprezentativce Srbije nego što Mladen Krstajić poznaje crnogorske fudbalere. Tumbino fudbalsko iskustvo može da bude od presudnog značaja, ali, sa druge strane, možda i ne mora ništa da znači, jer fudbal je čudan i nepredvidiv, a dešavanja na terenu i krajnji rezultat zavise od mnogo faktora", rekao je Mijatović.

Od koga Crnogorci strepe?

Foto: FSS
Iako će Srbija u Podgorici biti oslabljena naigranjem kapitena Aleksandra Kolarova i njegovog zamenika Nemanje Matića, a uoči putovanja u Crnu Goru povredio se i Adem Ljajić, domaćin ipak strepi od individualnog kvaliteta "Orlova".

Na prvom mestu je zvezda Lacija Sergej Milinković-Savić, koga uprkos slaboj formi proteklih meseci Crnogorci ističu kao "iks-faktor". Ali, posebno ističu njegovu tržišnu

Tim Srbije po "Transfermarktu" vredi oko 282 miliona evra, a Crne Gore 93. Ubedljivo najskuplji igrač u oba tabora je upravo Milinković-Savić sa 90 miliona. Najskuplji Crnogorac neće biti na terenu – vrednost Stefana Savića iznosi 40 miliona evra.

Drugo ime na kojem Crnogorci insistiraju je napadač Fulama Aleksandar Mitrović koji je ove godine postigao osam golova na devet mečeva u dresu Srbije.

Mitrovića posebno ističu upravo i zbog činjenice da Tumbaković ne može da računa na svog ključnog defanzivca Savića.

"Sigurno da će biti lakše bez njega, Savić je jedan od najboljih defanzivaca na svetu, ali teška utakmica nas čeka. Očekujem dobru borbu sa defanzivcima Crne Gore", rekao je Mitrović.

Ipak, jedan momak veruje da ima rešenje za "Mitrogola". Marko Simić je rođen u Obrenovcu, a ponikao je kao i golgeter Srbije u Partizanu.

"U dobroj je formi, veoma je jak, ali za sve postoji rešenje", istakao je 31-godišnji defanzivac uzbekistanskog Pahtakora.

Od koga strepi Srbija?

Foto: Getty images
Individualno, selekcija Crne Gore ima daleko manje istaknutih zvezda, ali nekad je dovoljan samo jedan superstar da reši meč, a "Sokolovi" imaju upravo jednog takvog.

Međutim, u poslednjih nekoliko nedelja Stevan Jovetić u nogama ima tek 15-ak minuta fudbala, pa je pitanje koliko je spreman da odgovori tako velikom izazovu.

"Poslednju utakmicu u Monaku sam igrao 15-ak minuta, zatim normalno trenirao, spreman sam za meč. Svi smo spremni za utakmicu. Iščekujemo je dugo vremena, daćemo sve od sebe da se predstavimo u pravom svetlu", rekao je Jovetić.

Bivši kapiten Partizana je jedan od momaka koji je lako mogao biti uzdanica našeg tima da su istorija i politika podelili drugačije karte na Balkanu.

"U reprezentaciji Srbije imam mnogo drugova, biće pomalo neobično. Ne bih izdvajao nikoga, znamo o njima sve. Ne pridajem, međutim, toliko veliku pažnju protivniku, mislim da smo mi najbitniji. Ako smo mi pravi, imamo velike šanse da napravimo rezultat".

Crno-bela dominacija

Foto: FSS
Nekoliko puta je istaknuto koliko se igrači dve selekcije međusobno poznaju, a jedan od ključnih razloga za to je što su mnogi od njih igrali i zajedno u Srbiji.

Međutim, posebno je primetna "dominacija" Partizana u ovom bratskom derbiju jer će se na terenu Stadiona pod Goricom osim trenera susresti i nekoliko bivših i sadašnjih uzdanica beogradskih crno-belih.

U dresu Srbije to su Andrija Živković, Nikola Milenković, Saša Lukić, Antonio Rukavina, Aleksandar Mitrović, Nemanja Radonjić i Nemanja Miletić.

U timu Crne Gore su Stevan Jovetić, Marko Simić, Žarko Tomašević, Marko Janković, Aleksandar Šćekić i Nebojša Kosović.

Ovaj spisak bi bio još veći da nisu povređeni Adem Ljajić i Stefan Savić, te da Krstajić trenutno "odmara" golmana Vladimira Stojkovića.

Pune tribine

Foto: B92/AK
"Biće pravi spektakl", rekao je Jovetić, a to potvrđuju i podaci FSCG.

Naime, ceo kapacitet stadiona u Podgorici je rasprodat iako nije bilo karata u slobodnoj prodaji. Da Podgorica ima Partizanov "JNA", a možda i Zvezdinu "Marakanu" tribine bi bile prepune.

Ovako, istorijski susret pratiće skoro 11.000 navijača, među kojima će biti maksimalno 750 navijača Srbije.

Međutim, s obzirom na tradicionalnu bazu srpskih navijača u Boki i severnoj Crnoj Gori nije nemoguće očekivati i znatno veću podršku sa "Orlove", jer se pomenute karte odnose samo na one koje je dobio FSS.

"Treba da bude sportski, veliki spektakl u regionu, igraju dve bratske zemlje i ne razmišljam o utakmici kao utakmici visokog rizika, to je suludo", najbolji je zaključak ove priče izneo selektor Srbije.

Istorijski duel Crne Gore i Srbije na programu je u četvrtak na Stadionu pod Goricom u Podgorici od 20.45 časova.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: