Kreće ABA – Zvezda i Cedevita u remontu, šta je s ostalima?

Dugo iščekivana ABA liga kreće u petak utakmicama između Olimpija i Mornara (18h) i Crvena zvezda i Cibone (20h).

Izvor: B92

Petak, 28.09.2018.

13:00

Kreće ABA – Zvezda i Cedevita u remontu, šta je s ostalima?
Foto: ABA league j.t.d.

Superkup regionalnog košarkaškog takmičenja dao nam je neku sliku kako bi mogla da izgleda ova sezona, međutim isto tako to ne mora mnogo da znači pošto su neke ekipe daleko od željene forme.

Pre svega Budućnost koja je igrala finale, ali je ipak ubedljivije nego što se očekivalo izgubila od vicešampiona ABA lige – ekipe Crvene zvezde.

Crveno-beli izgledali su najbolje, trener Milan Tomić lepo je sve skockao i Zvezda je dominantnom igrom došla do trofeja u Superkupu. Partizan je pokazao dobru igru, kad im se priključe Si i Veličković biće to još bolje, dok je Cedevita najslabije odigrala od svih favorita.

Ove sezone očekuje se da ABA liga bude nikad ujednačenija, pošto imamo tri ekipe koje će se boriti za titulu, jednu koja će pokušati da iznenadi i dve-tri koje će pokušati da se umešaju u borbu za najbolja četiri mesta.

Timovi u regionalnoj ligi bili su prilično aktivni tokom leta. Zvezda i Cedevita su najviše dovodile, kao i Olimpija i Mornar, Partizan je pametno birao igrače, kao i Budućnost, a šta je sa ostalima?

Budućnost

Foto: Starsport
Posle istorijskog plasmana u Evroligu, čelni ljudi tima iz Podgorice morali su da sastave konkurentan tim u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju.

Na papiru se čini da su u tome uspeli, ali ABA Superkup je pokazao da su igrači daleko od forme. Džikić će brzo morati da ih upregne jer sezona u Evroligi kreće za dve nedelje.

Došli: Koti Tejlor Klark (Avtodor Saratov), Edvin Džekson (Barselona), Erl Klark (Bešiktas), Eron Kraft (AS Monako), Alen Omić (Crvena zvezda).

Otišli: Džastin Doelman, Kajl Gibson, Kajl Lendri.

Produžili ugovore: Nikola Ivanović, Nemanja Gordić, Sead Šehović, Zoran Nikolić.

Domet:

Kada se pogleda sastav Budućnost je možda i najbolja ekipa u regionu, ima veoma kvalitetne košarkaše, ali videćemo kako će uspeti da kombinuju ABA i Evroligu.

U regionalnom takmičenju sve osim finala bio bi neuspeh za podgorički tim, dok je za elitu teško predvideti. Sigurno da bi Budućnost bila zadovoljna sa deset pobeda, ali nezahvalno je pričati.

Cedevita

Foto: Starsport
Svake godine ista je priča sa ekipom iz Zagreba. Sklopi se odličan tim, ali na kraju rezultati nedostaju. Cedevita ove godine nema najjači sastav u poređenju sa godinama unazad, ali ima dobrog trenera Sita Alonsa.

Španac je potpisao trogodišnji ugovor sa “Sokićima“, što znači da planira da ostane u prestonici Hrvatske i donese im dugo željeni trofej ABA lige.

Došli: Sito Alonso (trener), Andrija Ćorić (Cibona), Domagoj Bošnjak (Cibona), Edžin Kuk (MHP Riesen), Vitor Benite (Mursija), Džoš Medžet (Atlanta Hoks), Džastin Kobs (Le Man), Augusto Lima (Mursija), Džejms Bel (Darušafaka), Pablo Agilar (Gran Kanarija).

Otišli: Jurij Zdovc (trener), Džanan Musa , Roko Leni Ukić, Demetris Nikols, Nik Slavica , Vil Čeri, Marko Arapović, Damir Markota.

Produžili ugovore: Andrija Stipanović, Karlo Žgane, Filip Krušlin.

Domet:

Teško će Cedevita ove godine osvojiti titulu u jer ima dosta novih igrača. To dosta otežava rad Alonsu, koji bi tek eventualno naredne godine mogao do nekog uspeha, ako zadrži većinu košarkaša.

Prioritet im je prsten u regionu, ali čini se da je kranji domet ove ekipe finale ili čak polufinale – sve zavisi protiv koga će igrati u završnici ABA lige.

Cibona

Foto: Starsport
Slavni klub iz Zagreba sastavio je sasvim solidan tim za regionalno takmičenje i pokušaće da se umeša u borbu za najbolje četiri ekipe. Ipak, dosta toga mora da im se potrefi da bi to toga došli.

Finansije su bile najveći problem Cibone, a i dalje su. Imaju tim dobrih igrača, ali pitanje je da li ostati u istom sastavu tokom sezone, ili će ponovo biti nekih otpuštanja, a potom i dodatnih dovođenja.

Došli: Ivan Velić (trener), Marko Ljubičić (Igokea), Filip Kraljević (Zadar), Brandis Rali-Ros (Mornar), Igor Marić (Slavia, Kosice), Nik Slavica (Cedevita), Damir Markota (Cedevita).

Otišli: Ante Nazor (trener), Branislav Ratkovica , Andrija Ćorić, Domagoj Bošnjak, Eron Geramipur, Luka Žorić, Marko Tomas, Josip Popić.

Produžili ugovore: Josip Bilinovac. Dominik Gilbert.

Domet:

Realan domet ove ekipe je gornja sredina tabele. Ne bi trebalo Cibona da se bori za opstanak, a opet teško je očekivati da se u februaru i martu nađu u poziciji za plasman u plej-of.

Crvena zvezda

Foto: ABA league/Igokea/Nenad Vuruna
Posle neuspešne sezone u ABA ligi, Crvena zvezda odlučila je da sastavi veoma takmičarski tim sa odličnim trenerom. Na ABA Superkupu pokazali su dominaciju, a Milan Tomić je rekao da ekipa može samo da napreduje što je veoma ohrabrujuće.

U poređenju sa ostalim sezonama Zvezda je dovela veliki broj košarkaša, ali za razliku od Cedevite ili Budućnosti, oni su, čini se, mnogo bolje selektirani i zato se u Laktašima nije ni osetilo da je ekipa potpuno nova.

Došli: Milan Tomić (trener), Bili Beron (Eskišehir Basket), Dušan Ristić (Arizona), Maik Cirbes (Bajern Minhen), Majkl Odžo (FMP), Stratos Perperoglu (Hapoel Jerusalim), Muhamed Faje (Promiteas), Džo Regland (Lokomotiva Kubanj), Boriša Simanić (FMP), Aleksa Radanov (FMP), Nemanja Nenadić (FMP).

Otišli: Matijas Lesor, Alen Omić, Tejlor Ročesti, Pero Antić, Džejms Feldin, Nemanja Dangubić, Nikola Jovanović (pozajmica Trento), Stefan Janković (u procesu odlaska).

Produžili ugovore: /

Domet:

Po svemu prikazanom domet Crvene zvezde je finale ABA lige, odnosno titula i povratak u elitno društvo. Ipak, sezona je tek krenula i niko ne zna kako će se odvijati.

Prvi utisak je da Zvezda po imenima možda nema najzvučniji sastav, ali ima najbolje uklopljen. Takođe, klupa je nikad duža što će crveno-belima omogućiti da se bore za visok plasman i u Evrokupu.

FMP

Foto: Starsport
FMP je od svih ekipa najmanje dovodio tokom leta i zato je vrlo moguće da narednih dana ili nedelja sastav pojačaju još neki košarkaši.

Klub iz Železnika ima veoma mlad sastav i u ovom trenutku teško je očekivati neku borbu za najbolje četiri ekipe.

Došli: Duop Rit (LSU), Amanuel Diresa (Rirson Koledž), Mikal Čekovski (Merilend), Matic Rebec (Primorska).

Otišli: Majkl Odžo, Ivan Slutski, Boriša Simanić, Aleksa Radanov, Nemanja Nenadić.

Produžili ugovore: /

Domet:

Sa sredinom tabele verovatno bi svi bili zadovoljni u klubu, ali FMP je znao da iznenadi u prethodnim godinama i sa još nekoliko pojačanja možda bi mogli da pomrse račune timovima iz vrha.

Igokea

Foto: Starsport
Na početku prošle sezone mnogi su videli Igokeu kao mogućeg učesnika plej-ofa. Ipak, ekipa se tokom sezone raspala i sve razočarala.

Ove su ponovo sastavili dobar tim, ali pitanje je da li će ga zadržati i ako hoće, kako će on funkcionisati. Doveli su veliko ime Orlanda Džonsona, međutim videćemo da li mu je ovo samo usputna stanica.

Došli: Nenad Trajković (trener), Sava Lešić (Etinger), Džimi Gavin (Spartak Peterburg), Trej Kel (San Dijego), Filip Njegovanović (Slavija), Domen Lorbek (Petrol Olimpija), Tоmislav Zubčić (Telekom Baskets Bon), Orlando Džonson (Al Rijad).

Otišli: Marko Ljubičić, Nikola Gajić , Aleksandar Ponjavić, Stefan Glogovac , Danilo Šibalić, Billy Preston, Dominic Artis, Nikola Jevtović.

Produžili ugovore: /

Domet:

Ukoliko ovaj sastav zadrže tokom kompletne sezone, Igokea bi vrlo lako mogla da se bori za četvrto mesto sa Partizanom ili kojom već ekipom. Da li će u tome uspeti dobićemo odgovor veoma brzo.

Krka

Foto: Starsport
Osvajanjem ABA 2 lige tim iz Slovenije vratio se u elitno društvo. Zadržali su većinu sastava i dodali su iskusne košarkaše. I pored toga teško će se Krka pomeriti sa sredine ili začelja.

U Novom Mestu uvek je bilo teško i tvrdo za igru, a tako se očekuje i ove sezone.

Došli: Jure Balažić (Gazijantep), Jure Lalić (MZT Skopje Aerodrom), Luka Lapornik (Steaua).

Otišli: Matic Šiška, Maj Kovačević, Žiga Dimec.

Produžili: Marko Jošilo, Paolo Marinel, Dino Cina, Domen Brato, Tim Osolni, Žiga Fifolt.

Domet:

Domet kluba iz Šegove ulice je sredina tabele i sve osima toga bilo bi veliko iznenađenje za ljubitelje košarke na Balkanu.

Mega Bemaks

Foto: Starsport
Kao i svake godine Mega će imati najmlađi i po mnogima najzanimljiviji sastav. Retkost je da se tako talentovani košarkaši širom Evrope gledaju u Srbiji.

Mega je malo dovodila tokom leta i moguće je da će doći još neki košarkaši.

Došli: Branislav Ratkovica (Cibona), Adam Mokoka (Gravelin), Dejan Janjić (Vojvodina), Filip Stanić Etinger), Edin Atić (AEK).

Otišli: Ognjen Jaramaz , Predrag Samardžiski, Mateja Jovanović, Mihailo Jovičić , Aleksandar Lazić.

Produžili ugovore: /

Domet:

Svi bi voleli da vide Megu u gornjem delu lige, baš kao što je to bio slučaj pre dve-tri godine, međutim teško se ponavljaju takve sezone. Prioritet ovog kluba nisu trofeji već pravilno razvijanje mladih košarkaša.

Zbog toga je nekad “stresno“ gledati Megine klince, zbog mnogo grešaka, ali to je sasvim prirodno jer se radi o igračima koji su još u procesu razvijanja. Domet je realno sredina tabele.

Mornar

Foto: ABA league/Igokea/Nenad Vuruna
Prošle godine imali su sezonu iz snova pošto su igrali polufinale ABA lige i osvojili su domaći šampionat pobedom nad ekipom Budućnosti.

Ove je malo teža situacija, trener Pavićević je rekao da će teško ponoviti taj uspeh, ali i pored toga ekipa iz Bara biće među šest-sedam najboljih ekipa.

Došli: Marin Mornar (Boras), Kadin Kerington (Seton Hol), Vinston Šepard (Kanterburi Rams), Bronson Kejnig (Grand Rapids Drajv), Đorđe Drenovac (Miteldojčer), Nikola Rebić (Bilbao).

Otišli: Brandis Reli-Rss, Derek Needham, Marko Ćalić, Boris Bakić, Andre Spajt.

Produžili ugovore: Uroš Lukovi, Radoje Vujoševi, Nemanja Vranješ, Strahinja Mićović, Marko Mugoša, Vukota Pavić.

Domet:

Borba za četiri najbolje ekipe. To znači da im domet nije plej-of već borba za njega. Mornar je zadržao važne igrače, pre svega centra Lukovića i timovi će teško dolaziti do pobede u Baru.

Partizan

Foto: ABA league/Igokea/Nenad Vuruna
Turnir u Laktašima pokazao je da će crno-beli ove sezone izgledati mnogo bolje nego prothodnih. Ekipa je sastavljena još tokom leta, što je jedan od preduslova da se dobro krene godina.

Partizan nije mnogo dovodio, a opet se dobro pojačao. Evo i kako to izgleda.

Došli: Rade Zagorac (Betis), Aleksej Nikolić (Brose Bamberg), Markus Pejdž (Šarlot Hornets), Džok Lendejl (Univerzitet S. Meri), Amar Gegić (Bajern).

Otišli: Kvami Von, Obrad Tomić, Marko Čakarević, Mihajlo Andrić , Đoko Šalić , Najdžel Vilijams-Gos.

Produžili ugovor: Vanja Marinković, Novica Veličković.

Domet:

Realan domet ekipe je plej-of regionalnog takmičenja. Sve više od toga teško je prognozirati i moglo bi se smatrati iznenađenjem.

Više o Partizanu, njegovom timu i ostalim stvarima pročitajte OVDE.

Olimpija Ljubljana

Foto: ABA league/Igokea/Nenad Vuruna
U tekstu “Nikad jača ABA liga“ prognozirali smo Olimpiji borbu za četiri najbolje ekipe, ali u Laktašima videlo se da ljubljanski klub ima dosta problema.

Odigrali su odlično poluvreme protiv Zvezde, a potom su se raspali u drugom periodu igre. Pre nekoliko dana izgubili su u Kupu od Primorske i sezona nije baš najbolje krenula.

Došli: Luka Šamanić (Barselona Lassa II), Marvin Džons (Kolosos), Marko Simonović (Mens Sana Sijena), Jan Rebec (Šenčur Gorenjska gradbena družba), Miha Lapornik (Cluj-Napoca), Džalek Felton (North Carolina University), Aleksandar Lazić (Mega Bemax), Blaž Mesiček (Brindisi), Petar Vujačić (Rogaška).

Otišli: Džordan Morgan, Devin Oliver , Gregor Hrovat , Erazem Lorbek, Domen Lorbek, Maks Klanjšček.

Produžili ugovor: Zoran Martić (trener), Dražen Bubnić, Jan Špan, Erjon Kastrat, Bojan Radulović

Domet:

I dalje tvrdimo da bi sastav iz Ljubljane mogao da se umeša u borbu za plej-of. Sezonu su krenuli slabo i ne bi smeli da ABA ligu otvore sa nekim lošim rezultatima jer bi onda automatski bili u teškoj poziciji za vrh regiona.

Zadar

Foto: Starsport
Zadrani imaju jedan od najslabijih timova u ABA ligi, ali i pored toga odigrali su veoma dobar meč protiv Cedevite u ABA Superkupu.

Nisu mnogo dovodili, svega tri košarkaša i pitanje je koliko će izdržati tokom takmičarske godine.

Došli: Aleš Pipan (trener), Petar Marić (Zabok), Mario Litl (Pesaro), Malkolm Grent (Astana).

Otišli: Aramis Naglić , Filip Kraljević , Ive Ivanov, Jakov Vladović, Toni Jelenković.

Produžili ugovor: Lovre Bašić, Šime Špralja.

Domet:

Sve osim donjeg dela tabele bilo bi iznenađenje. Zadar će biti veoma nezgodan pred domaćom publikom, a isto tako ne očekujte mnogo pobeda na gostovanjima. Uz Krku su najslabili tim u ovogodišnjem izdanju ABA lige Večeras počinje nova sezona za košarkaše Zvezde, u goste im dolazi Cibona, i veliki su favoriti. Kvota na trijumf crveno-belih s više od 22,5 poena razlike je 1,85.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda – Cibona. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: