Saletovi "Orlovi" na Kritu – ključan meč za put na Mundobasket?

Košarkaši Srbije gostuju selekciji Grčke na startu druge runde kvalifikacija za Mundobasket 2019.

Izvor: AK

Četvrtak, 13.09.2018.

09:35

Saletovi
Foto: KSS

S obzirom da su "Orlovi" iz prve faze preneli deset bodova, a Grci uz Nemce maksimalnih 12, jasno je koliko je ovaj meč bitan za srpsku selekciju.

U drugoj fazi šest ekipa nalazi se u grupi, a najbolje tri će se plasirati na Svetsko prvenstvo u Kini.

Srbija je trenutno na jednom od ta tri mesta, ali je na samo bod ispred Izraela, a dva više od Gruzije i Estonije, koja stiže u Beograd u nedelju.

Jasno je da su Izraelci direktan rival našem timu za mesto na SP i da će dueli sa ovom selekcijom biti presudni, ali bi to moglo da se izbegne u slučaju pobede nad Grčkom na Kritu.

S druge strane, Grci žele što pre da overe vizu za Kinu, a jedini način da to učine je pobeda nad Srbijom.

Toga su svesne obe selekcije pa će u četvrtak nastupiti u prilično jakim sastavima, dok selektor Srbije Aleksandar Đorđević opet može da računa na neke NBA zvezde (Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica), Grci su jači za sjajnog Tajlera Dorsija iz Atlanta Hoksa.

Iako će mu kao i svakom Amerikancu biti potrebno da se prilagodi na evropski stil igre, a nikad nije nastupao van SAD, Dorsi je fantastičan šuter na koga će naša selekcije morati da obrati posebnu pažnju.

"Najveća opasnost preti od sigurno od njihovog iskustva i dugogodišnjeg zajedničkog igranja. Vraćaju se na Krit, na to moramo da budemo spremni. Burusis igra sa velikim iskustvom, dok su tu atleticizam Adetokumba i Mitroglua koji je novo ime u reprezentaciji. Dosta atipično igraju. Tu su Printezis, Mancaris, Kalates, Slukas, Papapetru, Papanikolau... Sve igrači sa evroligaškim iskustvom i dugogodišnjim igranjem u istom timu. To je reprezentacija koja ima karakter, svake godine dolazi do završnica takmičenja. Sada igraju rasterećeno, imaju 6-0 iz prethodne grupe", rekao je selektor Srbije uoči putovanja na Krit.

Derbi prvog kola druge faze kvalifikacija za Mundobasket između Grčke i Srbije na programu je od 20 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: