Može li Nikola Grbić da odvede Srbiju do svetskog trona?

Srbija nikada nije osvojila prvo mesto na Svetskom prvenstvu u odbojci. Jeste imala neke "zlatne“ generacije, neke nezapamćeno dobre odbojkaše, ali zvanični prvaci sveta nikada nismo bili – možemo li ove godine?

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 09.09.2018.

09:00

Može li Nikola Grbić da odvede Srbiju do svetskog trona?
Foto: FIVB

Svetsko prvenstvo 2018. održava se u Bugarskoj i Italiji, a Srbija je član grupe C, koja će se odvijati na Apeninskom poluostrvu, tačnije Bariju, uz favorite za osvajanje prvog mesta Rusiju i SAD, ali i slabiju Australiju, Tunis i Kamerun.

Da počnemo od onog najbitnijeg, od Srbije

Odbojkaši Srbije će sigurno motivisani doći na Svetsko prvenstvo, posle rezultatski dobre Lige nacija. Rezultatski, jer, ako ste gledali igre reprezentacije, onda nema mnogo čemu za nadu osvajanja prvog Svetskog prvenstva.

U grupnom delu LN Srbija je uglavnom dobijala lakše protivnike, dok je protiv jačih češće izlazila kao gubitnik. Pobeđeno je mnogo mečeva rezultatom 3:2, što je u jednu ruku pokazali sjajno igranje naših pod pritiskom, ali u drugu nemogućnost da se mečevi završe nešto lakše, protiv protivnika koji su objektivno slabiji. Serija od pet uzastopnih pobeda je "Orlove" odvela na završni turnir Lige nacija, a na njemu... Nije bilo baš sjajno.
Foto: OSS
Brazil, koji je došao na završni turnir u nezavidnoj formi, nije imao nikakvih problema. Srbija je mogla da dođe do jednog seta, koji je otišao na razliku, ali to je bilo to. U drugom, poslednjem meču na turniru za našu naciju, domaćin Francuska i kasnije vicešampion "obrisala je pod" sa našim reprezentativcima i apsolutno dominirala od početka do starta.

Odbojkaše Srbije je tokom Fajnal siksa pratio osećaj nemotivisanosti i malo prikazane želje za trijumfom. Tek na neke trenutke videla se borbnost, ona kakvu su ovi isti momci prikazivali u mnogo navrata, a samim ti su pratile i jako loše igre i rezultati.

Često je bio umor korišćen kao alibi za loše igre, pre svega od navijača i ljudi "sa strane", i imao je i on faktora, naravno. Duge sezone, pogotovo za one igrače koji su učestvovali na završnim klupskim turnirima. Sada, tri meseca kasnije, bilo je vremena i za odmor, i za provod, za sve. Bilo je vremena za uigravanje, za zbližavanje, za motivisanje i za pripremu. Izgovora nema, kvalitet će presuditi.

Reprezentaciju će, pored drugih, predvoditi zvezda italijanske lige Aleksandar Atanasijević. Korektor Peruđe se smatra za jednog od najboljih na svojoj poziciji na svetu, ali nikada nije uspeo da napravi iskorak u reprezentativnom dresu kao što su nekada radili Nikola, Vanja, Ivan...
Foto: Fivb
Atanasijević mora da "povuče" ove godine i pokaže se kao lider ove reprezentacije, ukoliko je neki veći uspeh "na kartama", ali daleko da je on jedini od koga se očekuje i traži bolja igra nego na završnom turniru Lige nacija.

Njegov klupski kolega, sada već 31-godišnji Marko Podraščanin, dugo je član "Orlova" i uz mnogo mlađeg Srećka Lisinca čini dvojac glavnih srednjih blokera ekipe. Njih dvojica poseduju sjajan servis, ali i sposobnost da sredinu protivničkog napada anuliraju bez ikakve pomoći. Oni će, uz Grbićevog "džokera" Petra Krsmanovića, činiti okosnicu bloka srpske reprezentacije.

Što se pomenutog Krsmanovića tiče, on se odjednom pojavio u očima javnosti i potpuno je očarao tokom grupne faze LN. Flout servisi ovog visokog odbojkaša su prava enigma za sve protivničke primače i, ako nastavi da prikazuje partije kakve je imao pre nekoliko meseci, mogao bi da se istakne čak i kao prva opcija.

Marko Ivović, MVP iz Krakova 2016, kada je Srbija osvojila poslednji trofej na, tada Svetskoj ligi, sada poznatijoj kao Ligi nacija. Ivović je jedan od onih koji mogu da "eksplodiraju" i da im naprosto sve ulazu u teren. Servis, takođe, njegovo jako dobro oružje, ako ga bude pogađao konstantno.

Što se tiče ostalih, očekujemo da Okolić uđe u par navrata zbog servisa, koji će završiti u mreži ili autu, od Uroša Kovačevića ne znamo šta možemo da očekujemo, ali verovatno će puno puta biti izblokiran jedan na jedan, ali zato isto toliko puta „proći“ protiv trojnog bloka, kao od šale. Dražen Luburić će imati svoju priliku ukoliko Atanasijević podbaci, što se ne može isključiti kao moguć sled okolnosti, ali o tom potom.
Foto: OSS/FiVB
Neće našim reprezentativcima biti lako od samog starta, jer u prvom kolu prvenstva idu na megdan Amerikancima. Sjajna američka reprezentacija je osvojila treće mesto na nedavno završenoj Ligi nacija, pobedivši Brazilce bez izgubljenog seta u borbi za tu poziciju, a uz mladu srž ekipe, odličnog trenera i motiv za uspehom mnogi ih očekuju u samoj završnici takmičenja.

O naredna dva protivnika, Kamerunu i Tunisu ne treba trošiti reči. Dve reprezentacije koje su "zalutale" na Svetsko prvenstvo i koje će moći zadovoljne da se vrate kući sa maksimalno jednom pobedom. Ovi mečevi, ako izuzmemo to da se desi čudo, biće lakši treninzi za "Orlove".

Sledi meč sa Australijom, jednom manjom enigmom ove grupe. Od "Kengura" se očekuje da bez većih problema osvoje četvrti, poslednje mesto u grupi koje vodi u dalju fazu prvenstva. Međutim, nepredvidiva Australija je naše odbojkaše jednom već dobila, a pre otprilike tačno tri meseca bilo je mučenje i na kraju pobeda od 3:2. Da se očekuje pobeda Srbije, očekuje se, ali držite jedno oko na Australijancima.

Rusi, šestostruki osvajači Svetskog prvenstva, dolaze poslednji na megdan Srbiji. Meč pred koji će skoro sigurno obe reprezentacije obezbediti plasman u narednu rundu. Težak meč, svakako, ali teško je suditi o njemu s obzirom da će se mnogo toga iskristalisati dok do samog okršaja ne dođe.
Foto: OSS
Ukoliko Srbija prođe dalje očekuje je druga grupna faza. Po četiri najbolje ekipe prolaz iz isto toliko grupa, a zatim se ukrštaju i formiraju se nove četiri grupe. Svakako nema poente pisati sa kim bi mogli da se ukristmo, jer su apsolutno sve opcije i dalje moguće, tako da o tome neki drugi put.

Šta očekivati, da li išta? Medalja za Srbiju će biti iznenađenje, ako se u obzir uzmu i kvaliteti i forma ostalih reprezentacija, ali i naše. Mada, da li je nemoguće? Ipak, Liga nacija jeste više marketinško takmičenje.

Od 9. septembra, kada domaćini Italija i Bugarska otvaraju Svetsko prvenstvo, pa sve do 30. kada se igra veliko finale – saznaćemo da li je Nikola Grbić uspeo da "usadi" svojim pulenima pobednički mentalitet, najbolje prikazan te 2000. u Sidneju...

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: