Kompleksnost Zlatnog Mastersa – Novak je u istoriji, ali…

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, postao je prvi teniser u istoriji koji je osvojio svih devet Mastersa, međutim kompleksnost ovog uspeha dosta je teška.

Izvor: Petar Tadiæ

Ponedeljak, 20.08.2018.

08:05

Kompleksnost Zlatnog Mastersa – Novak je u istoriji, ali…
Foto: Tanjug/ AP Photo/John Minchillo

Nekada najbolji teniser sveta do ovog neverovatnog uspeha došao je pobedom nad velikim rivalom Rodžerom Federerom u finalu Sinsinatija.

Dugo je Novak falio samo Sinsinati kako bi došao do "Zlatnog mastersa" i na kraju je tek iz šestog finala uspeo da osvoji ovaj prestižan turnir.

Đoković je ovako postao prvi teniser koji u bogatoj riznici ima titule sa svih Mastersa – Indijan Vels (pet), Majami (šest), Monte Karlo (dva), Madrid (dva), Rim (četiri), Toronto (četiri), Šangaj (tri), Pariz (četiri) i sada Sinsinati (jedan).

Kompleksnost "Golden Mastersa" je velika, pošto od kada su uvedeni turniri iz 1000 serije dešavalo se da oni menjaju destinacije.
Foto: Tanjug/ AP Photo/John Minchillo
Zbog toga ovaj rekord Novaka može biti ugrožen, pošto šta ako Majami zameni Masters u, recimo, Orlandu, a srpski teniser nikada ne osvoji turnir na Floridi ili još gore, ako se Orlando uvede nakon što Novak završi karijeru – da li će i dalje Đoković držati Golden Masters?

Odgovor bi trebao da bude – da Novak će i dalje biti vlasnik ovog prestižnog rekorda. Rodžeru Federeru nedostaju dva Mastersa, u Monte Karlu i Rimu, međutim Švajcarac osvajao je i Masters u Hamburgu, što znači da bi on u riznici trofeja trebao da ima osam, a ne sedam turnira iz 1000 serije, je l' tako?

Pa i nije, Haumburg je od 2009. godine zamenjen Madridom (na otvorenom), baš kao što je iste godine Madrid (u dvorani) zamenjen Šangajem. Rodžeru se ne računa da ima i Hamburg i Madrid (otvoreni), već je to sve jedan Masters.

Takođe, na brojnim teniskim sajtovima za statistiku možete pronaći da je Ivan Lendl došao do Golden Mastersa 1989. godine, kada je osvojio Masters u Stokholmu. Da li to znači da Novak nije ispisao istoriju?
Foto: Tanjug/ AP Photo/John Minchillo
Neki bi rekli da nije, međutim muški teniski tur, da se tako izrazimo, ujedinjen je 1990. godine i tada je dugogodišnjem turniru u Parizu dodeljen status Mastersa.

Lendl jeste 1989. godine došao do Golden Mastersa, ali i ne po današnjim pravilima. ATP priznaje samo devet Masters turnira od 1990. godine pa nadalje, a Ivan Lendl nikada nije osvojio Pariz, koji je od devedesete postao Masters. To znači da legendarnom teniseru nedostaje turnir iz prestonice Francuske.

Sada može da se postavi pitanje, šta ako ljudi iz ATP uspostave nova pravila, i nakon što Đoković završi karijeru uvedu deseti Masters iz 1000 serije, da li će Novak i tada biti vlasnik Golden Mastersa?

Kompleksnost jeste teška, međutim nećemo ići tako daleko, i u priču “šta bi bilo kad bilo“, već uživajmo u rekordu srpskog tenisera. Za kraj:

"Novak je prvi igrač u istoriji koji je uspeo da dođe do Golden Mastersa, odnosno došao je do uspeha koji niko nije uspeo da ostvari od kada je ATP 1990. godine uspostavio važeći sistem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: