Kakav je Zvezdin "plan B" za Evropu?

Ukoliko crveno-beli ne opravdaju status favorita protiv Spartaka Trnave u III kolu kvalifikacija za LŠ, boriće se sa Slovencima ili Fincima za LE.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 06.08.2018.

14:47

Kakav je Zvezdin
Foto: Getty images

Favorit u duelu Olimpije i Helsinkija na papiru je svakako tim iz Ljubljane, koji je nakon gašenja originalnog kluba "vaskrsao" 2005, a na njegovom čelu je bivši vlasnik engleskih premijerligaša Lestera i Portsmuta biznismen srpskog porekla Milan Mandarić.

Olimpija je prošle sezone osvojila drugu titulu prvaka Slovenije, te prvu duplu kurnu u novijoj istoriji, na čelu sa hrvatskim trenerom Igorom Bišćanom.

Klub je u junu preuzeo Srbin Ilija Stolica, ali je dobio otkaz posle samo mesec i po zbog samo jedne pobede u prvih pet mečeva nove sezone.

Olimpija je šokantno eliminisana već u prvoj rundi kvalifikacija za LŠ od azerbejdžanskog Karabaga minimalnim rezultatom u dvomeču, da bi u drugoj rundi kvalifikacija za LE bila ubedljiva protiv Krusejdersa iz Severne Irske sa ukupnih 6:2. Stolica je smenjen nakon 5:1 u prvom susretu u Ljubljani, a posle remija u Krškom bezgolova u ligi.

Međutim, Olimpija ni posle smene nije pobedila, igrala je 1:1 u Belfastu, a potom 2:2 sa Celjem, sa takođe srpskim trenerom Aleksandrom Lintom kao vršiocem dužnosti.

Za Olimpiju igraju četvorica srpskih fudbalera, između ostalih i bivši napadač Zvezde Andrija Kaluđerović, dok je kapiten bivši defanzivac Partizana Branko Ilić.

S druge strane, Helsingin Jalkapaloklubi ili skraćeno HJK je prošle sezone vratio titulu prvaka Finske u svoj posed nakon dve godine, te tako vratio dominaciju koja je trajala pola decenije.

HJK je u sezoni 2014/2015 igrao grupnu fazu LE, ali od tada nije prolazio treće kolo kvalifikacija evropskih takmičenja. Redom je ispadao od Astane, Krasnodara, Geteborga, Škendije, a ove sezone od beloruskog BATE Borisova.

Doduše, Finci su odoleli u Belorusiji (0:0), ali nisu izdržali na svom terenu sa veštačkom podlogom (1:2). Prethodno su lako izbacili islandski Vikingur (5:2.

HJK je u sezoni 2010/2011 bio rival Partizanu u kvalifikacijama za LŠ, crno-beli su slavili 2:1 u Helsinkiju i 3:0 u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: