Čemu mogu da se nadaju Partizan i Spartak?

Partizan i Spartak ne mogu preterano da se raduju potencijalnim rivalima u četvrtom kolu Lige Evrope.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 06.08.2018.

14:30

Čemu mogu da se nadaju Partizan i Spartak?
Foto: Getty images

Ukoliko eliminišu danski Noršelan, crno-beli će najverovatnije na turskog velikana Bešiktaš, kojem je takmac u III kolu austrijski LASK.

S druge strane, ukoliko Spartak uspe da iznenadi danski Brendbi, putovaće verovatno na noge Genku, ako Belgijanci ne kiksu protiv poljskog Leha.

Mečevi plej-of runde kvalifikacija za Ligu Evrope na programu su 23. i 30. avgusta. Partizan će u eventualnom IV kolu biti domaćin u prvom meču, dok će Spartak gostovati.

Bešiktaš u svojoj 115 godina dugoj istoriji nikad nije ispao iz elitnog ranga turskog fudbala, 15 puta je bio šampion uz devet trofeja Kupa. Prošle sezone je okončana dvogodišnja vladavina crno-belih, za koji igraju između ostalih Pepe, Gari Medel, Rikardo Kvarežma, Rajan Babel, Alvaro Negredo, Džermejn Lens, Domagoj Vida, Vagner Lav... Istanbulski velikan ima 206 utakmica u Evropi, od kojih je dobio 79, a prošle sezone stigao je do osmiine finala Lige šampiona iz grupe sa Portom, Lajpcigom i Monakom, ali je u nokaut fazi neumoljiv bio minhenski Bajern (ukupno 8:1). U poslednjoj sezoni u LE Bešiktaš je stigao do četvrtfinala takmičenja.

Austrijski LASK se vratio na evropsku scenu posle 18 godina i u drugom kolu kvalifikacija za LE eliminisao norveški Lilestrem sa ukupnih 6:1, od čega je četiri gola dao kod kuće. Prošle sezone je bio četvrti u austrijskoj Bundesligi, dok je u prva dva kola nove sezone osvojio samo jedan bod.

Spartakov glavni potencijalni rival je belgijski Genk, koji je osnovan pre samo 30 godina. Tri puta je bio šampion Belgije, ali poslednji put 2011. Nema trofej od 2013. Međutim, u Evropi redovno igra grupnu fazu, prvo LŠ, a u prethodne tri sezone i LE, gde redovno prolazi i u nokaut rundu.

Prošle je dogurao do četvrtfinala takmičenja gde ga je zaustavila Selta. U drugom kolu ovosezonskih kvalifikacija bio je dominantan protiv luksemburškoe Fole sa ukupnih 9:1. Genk je mala legija stranaca (19).

Drugi potencijalni protivnik je poljski Leh, prošle sezone trećeplasirani tim Ekstraklase, a koji s klupe predvodi bivši igrač Rada Ivan Đurđević. Leh je bio šampion Poljske 2015, što mu je bila sedma titula, a naredne sezone je igrao grupnu fazu LE.

Prethodne je zaustavljan u trećem kolu kvalifikacija od strane holandskog Utrehta, a ove je borbu za Evropu počeo tesnim trijumfom nad beloruskim Šahtjorom iz Soligorska tek posle produžetaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: