Salcburg – "pijani milioner" zaglavljen u plej-ofu

Ukoliko Crvena zvezda eliminiše u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ekipu Spartaka iz Trnave, rival u plej-ofu mogao bi da bude Salcburg ili Škendija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2018.

13:30

Salcburg –
Photo by Andreas Schaad/Bongarts/Getty Images

Austrijanci jesu čudan klub, znali su ranije da izgube kad se to od njih nije očekivalo, ali zaista je teško poverovati, mada nije nemoguće, da ih u borbi Ligu šampiona sada zaustavi predstavnik Makedonije.

Istorija ovog kluba deli se na period pre Red Bula i period od kada ih je Red Bul preuzeo. U prvi mah, te 2005. godine novo rukovodstvo je čak insistiralo da se kao godina osnovanja na klupskom sajtu zabeleži baš ta u kojoj je poznata kompanija preuzela klub i promenila ime iz Austrija Salcburg u Red Bul Salcburg. Neko ih je, ipak, ubedio da 13. septembar 1933. godine ostane zabeležen kao datum osnivanja kluba.

Pre dolaska Red Bula, nekadašnji Kazino Salcburg osvojio je 1993/94. prvu titulu u austrijskoj Bundes ligi u svojoj istoriji, a iste sezone igrao je i finale UEFA kupa, u kojem je izgubio od Intera iz Milana (0:1, 0:1).

U sezoni 1994/95. ponovo su bili šampioni i igrali su u grupi D Lige šampiona sa AEK-om, Milanom i Ajaksom.

Od kada je Red Bul preuzeo Salcburg, klub je osvojio deset titula, a nove gazde su pokušale da dovođenjem Đovanija Trapatonija i Lotara Mateusa naprave neki značajni rezultat i van granica Austrije.

U klub se dosta ulagalo, budžet je u jednom trenutku iznosio preko 50 miliona evra, ali rezultat je izostao, bar kada je u pitanju Liga šampiona.
Photo by Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images
Prvi put do plej-ofa Salcburg je stigao 2009/10, ali ga je Makabi iz Haife propisno „izudarao“ (1:2, 0:3). Godine 2009/10. opet su im na put stali Izraelci, ovog puta u plej-ofu je bio bolji Hapoel iz Tel Aviva (2:3, 1:1).

Iako su solidno igrali u Ligi Evrope, na putu ka Ligi šampiona su redovno posrtali, pa ih je tako 2012/13. u 2. kolu kvalifikacija izbacio Didelanž (?!). Malme je preko Salcburga prošao kroz-plej of i otišao u Ligu šampiona 2014/15, a 2016/17. i Dinamo iz Zagreba.

U sezoni 2017/18. Rijeka je eliminisala Salcburg u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a onda su u Ligi Evrope stigli do polufinala gde ih je zasutavio Olimpik iz Marselja.

Gazdama Red Bula Salcburg već neko vreme nije prioritet, pažnju su usmerili ka Lajpcigu, ali ekipa za ovu sezonu ipak vredi preko 100 miliona evra, tačnije 114 miliona.

Trener Marko Rose ekipu postavlja u sistem 4-3-1-2 i trenutno su, posle dva odigrana kola, prvi na tabeli sa dve pobede i gol razlikom 5:1. Inače, ekipa je vezala devet uzastopnih pobeda, računajući sve utakmice od maja kada su poslednji put izgubili.

Ovog leta napustio ih je Deje Ćaleta Car, koji je prešao u Olimpik, a koji je bio izuzetno važan igrač u odbrani, a u timu više nije ni Valon Beriša, koji je prešao u Lacio, kao ni Valentino Lazaro, koji jeod 1. jula igrač Herte.

I pored toga, Salcburg ima ozbiljan, iskusan tim, a najopsaniji igrač je Izraelac Munas Dabur, koji je na startu sezone već postigao tri gola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: