Srbija je zemlja košarke – 'Orlići' su prvaci Evrope!

Bravo 'Orlići'! Košarkaši Srbije do 18 godina novi su prvaci Evrope, pošto su u finalu u Liepaji savladali domaćina Letoniju – 99:90!

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2018.

19:15

Srbija je zemlja košarke – 'Orlići' su prvaci Evrope!
Foto: FIBA

Naši mladi košarkaši su odigrali fantastičan turnir u Letoniji, u završnici pobedili u utakmici sa dosta oscilacija i još jednom potvrdili da je Srbija zemlja košarke!

Prvaci Evrope postali su: Pavle Kuzmanović, Altin Islamović, Luka Cerovina, Bogdan Nedeljković, Marko Pecarski, Bogdan Rutešić, Zoran Paunović, Arijan Lakić, Toma Vasiljević, Dalibor Ilić, Uroš Trifunović i Filip Petrušev, sa trenerom Aleksandrom Bućanom.

Oni su odbranili trofej osvojen pre godinu dana sa trenerom Jovanovićem.

Mladi srpski igrači odlično su otvorili utakmicu i već u prvih nekoliko minuta stigli do dvocifrene prednosti.

Od samog starta dominirali su Marko Pecarski i Filip Petrušev (obojica dvocifreni već u prvih 20 minuta), dok je očigledna namera našeg tima bila da se što više lopti gura pod obruč.

Letonci nisu imali rešenja za srpski dvojac u reketu koji je konstantno iznuđivao prekršaje, a kada se probudio i Zoran Paunović, naglo je počela da raste prednost Srbije.

Ekipa Aleksandra Bućana je u jednom trenutku vodila i 17 razlike, na poluvremenu imala plus od 13 poena, ali se po povratku iz svlačionice desio veliki pad.
Foto: Screenshot (fiba.com)
Nisu naši momci uspevali da sačuvaju protivničke igrače, "škripalo" je u odbrani, što se automatski odrazilo na napad. Bilo je mnogo praznih minuta, protivnik se približio na pet razlike, ali se onda ponovo probudio Pecarski.

Igrač Partizana uspevao je da dođe do povoljnih pozicija ispod obruča i vrati dvocifrenu razliku, posle čega se otvorilo mnogo više prostora i za Petruševa.

Letonci su odlično šutirali sa distance tokom čitavog drugog poluvremena, trojkama hvatali priključak kada god bi 'Orlići' bežali, ali je razlika bila prevelika i Srbija je ostvarila još jedan veliki košarkaški uspeh.

Upravo je trojac Pecarski-Petrušev-Paunović doneo Srbiji zlato sa 80 ubačenih poena od 99 našeg tima. Pecarski je meč završio sa 34 (11-16 za dva, 1-4 za tri, 10-12 penali) i 13 skokova, Petrušev je imao 29 poena (10-17 za dva, 9-10 penali) i 8 uhvaćenih lopti, dok je Paunović završio sa 17 (11-15 penali), 7 skokova i 4 asistencije. Dalibor Ilić je imao odličnu rolu sa 9 poena i 8 skokova, dok je Uroš Trifunović dodao 5 poena, uhvatio 6 lopti i podelio 5 uspešnih dodavanja.

Sa druge strane, najbolji je bio Arturs Žagars sa 26 poena (5-11 za tri) i 11 asistencija, a najbolje ga je pratio Valters Veveris sa 20, dok je Arturs Kuruc dodao 14.

Srbija je porazom otvorila Evropsko prvenstvo, bolja je bila Litvanija (92:87), zatim je razmontirana Velika Britanija (102:71), da bi usledio dramatičan meč sa Crnogorcima i pobeda nakon produžetka (97:95).

Na ove dva trijumfa, nadovezala su se još tri u nokaut fazi – u osmini finala uništena je Ukrajina 121:49), zatim u neizvesnoj završnici četvrtfinala pobeđena Nemačka (92:86), a u polufinalu i Francuska (78:67).

IV četvrtina:

Foto: FIBA
10' Poslednji minut utakmice doneo nam je pravu dramu jer se igralo maltene bez odbrana. Svaki napad je realizovan laganim poenima, od kojih se izdvojio alej-up Pecarskog. Litvanci su šutirali, ali vremena nije bilo dovoljno za preokret i Srbija je postala šampion Evrope!

9' Očigledno je bilo da su naši igrači u grču jer se protivnik vratio na -5, ali se Paunović zaleteo ka košu i iznudio slobodna bacanja. Pogodio je samo jedno, ali je srećom Žagars promašio za tri. Paunović potom pravi korake i Letonija ima nov napad – 92:86.

8' Snipke prodorom pogodio za -10, a već u sledećoj kontri Veveris precizan za tri, čime je produžena serija rivala. Bućan je odmah tražio tajm aut kako bi presekao nalet Letonije.

7' Sada su Letonci već počeli da forsiraju šuteve jer im je ostalo malo vremena do kraja, promašili su dve trojke.

6' Opet Petrušev rešava prodorom i pogađa, ali prednost Srbije je smanjena jer je Kuruc pogodio dve trojke. Nije više dvocifrena, ali Srbija vodi 90:79.

4' Malo je stao šut Letoncima koji su promašili dva uzastopna napada. Zahvaljujući tome je naš tim uspevao da drži +13, sve do novog pogotka Žagarsa koji je smanjio na 86:76.

2' Uspeli su 'Orlići' preko Paunovića i Petruševa da poentiraju, dok su Letonci kakav-takav priključak držali zahvaljujući šutu sa distance. Kuruc je bio precizan van linije 6,75 – 84:71.

1' Nastavili su se mali problemi Srbije u napadu, ali srećom Litvanci nisu uspeli to da kazne. Na drugoj strani Petrušev je promašio zicer, pre nego što je Žagars trojkom smanjio na 79:68.

III četvrtina:

Foto: FIBA
10' Do prave pozicije pod košem protivnika Petrušev je stigao tek u poslednjem minutu treće deonice, realizovao je slobodna bacanja za 79:65.

9' Konačno! Trojku za Srbiju je ubacio Trifunović i doneo novo dvocifreno vođstvo, da bi potom Pecarski mirno položio za 77:65.

7' Velikih problema ima odbrana Srbije, lopta u napadu Letonaca veoma brzo kruži, dok "Orlići" svoju šansu u napadu traže i dalje samo pod obručem. Uprkos padu momentuma uspelvaju da održe prednost – 72:65.

5' Ponovo je Veveris ostao sam na šutu za tri poena, ponovo je defanziva Srbije bila van balansa i omogućila novi napad protivniku. Upisao je bek Letonije četiri poena u dva uzastopna napada, ali se i Pecarski probudio - sa pet poena zaredom sprečio je potpuni povratak Letonije u meč – 65:58.

4' Pecarski je ponovo bio na meti protivničke odbrane, fauliran je, ali je uspeo da realizije slobodna bacanja, međutim već u sledećem napadu je Srbija primila još jednu trojku. Opet je bio precizan Veveris, da bi zatim Petrušev upisao nova dva poena iz dva penala – 60:54.

3' Tri minuta bez koša Srbije, Letonci su napunili reket i nisu dozvoljavali da Pecarski dobije upotrebljivu loptu, a još jedan napad je propao pošto je Lakić neuspešno pokušao da proigra mladog centra Partizana.

2' Kao da su uspavano ušli "Orlići" u drugo poluvreme – dva puta nisu uspeli da izvedu loptu iz auta za pet sekundi, dozvolili su i ofanzivni skok za seriju Letonije od 6:0, što je bio alarm za klupu Srbije i minut odmora – 56:51.

1' Srpski tornjevi blizanci su nastavili da prete protivničkom košu, ali na drugoj strani nisu uspeli da spreče dva lagana polaganja letonskih bekova – 56:45.

II četvrtina:

Foto: FIBA
10' Od samog starta utakmice Plejmejker Žagars je najviše mučio naše momke, što prodorima, što šutevima sa distance i poludistance. Ipak, njegove poene je vrlo lako i brzo nadoknađivao Pecarski, pa su 'Orlići' na odmor otišli sa prednošću 54:41.

8' Petrušev je posle udarca protivnika u glavu ostao da leži na parketu, pa je posle nekoliko minuta morao da ode na klupu.

7' Pecarski i Petrušev su najveće prednosti našeg tima – košarkaš Partizana više puta je nadigrao čuvare i doneo vođstvo od 31:48.

5' Obe ekipe propustile su nekoliko napada na obe strane, a Letonci su se žalili na gotovo svaku odluku sudija. To Srbima nije smetalo da sigurno izvode slobodna bacanja, Paunović je bio precizan za 41:25.

3' Paunović lepo probija po čeonoj liniji, zaustavljen je faulom, a sa penala donosi 39:24.

2' Uspeli su Letonci da reše nekoliko dobrih napada, jednom su istrčali kontru posle ukradene lopte, da bi ih vrlo brzo smirio Petrušev koji je već postigao 15 poena.

1' Drugu deonicu je Veveris otvorio trojkom, ali Srbija nije odustala od taktike igranja pod obručem i to joj se veoma isplatilo.

I četvrtina:

Foto: FIBA
10' Vreme je bilo i za Paunovića da proradi, učinio je to u poslednjem napadu i doneo našem timu 32:20 posle prvih 10 minuta.

9' Litvanci nemaju rešenja za srpsku centarsku liniju – Petrušev sa penala postaje prvi igrač koji je ubacio dvocifreni broj poena.

7' Nastavio je Pecarski sa sjajnom rolom, čak i kada je promašivao slobodna bacanja. Uspeo je da uhvati ofanzivni skok i vrati loptu u obruč, a onda i novim poenima sačuva dvocifreni višak. Ispratio ga je i Ilić koji sa bacanja donosi 26:15.

5' Dok je režiser prenosa kadrirao velike zvezde poput braće Bertans i Porzingisa, Srbija je na krilima Petruševa i Pecarskog došla do 20:8.

3' Letonski selektor je morao da zatraži tajm aut, ali je nakon novih zakucavanja Petruševa bilo i +10.

2' Njega je odmah ispratio Petrušev sa 2+1, da bi igrač Partizana pogodio trojku i već je bilo 11:3.

1' Pecarski je odlično otvorio meč i laganim poenima pod košem doneo prednost, da bi posle trojke Miske, Kuzmanović odgovorio istom merom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: