EP: Ivana brani evropsku krunu, Kolašinac preti iz senke

Prošlo je dve godine od kada je Ivana Španović u Amsterdamu osvojila prvo zlato na otvorenom šampionatu u atletici. Sada, najbolja srpska atletičarka nalazi se u odbrambenoj ulozi, pošto će mnoge takmičarke pokušati da je sklon s trona.

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2018.

13:00

EP: Ivana brani evropsku krunu, Kolašinac preti iz senke
Foto: Getty Images

Evropsko prvenstvu Atletici kreće u ponedeljak, a Srbiju će pored Španovićeve predstavljati – Milica Gardašević i Strahinja Jovančević (skok udalj), Tamara Salaški i Maja Ćirić (400 m), Marija Vučenović i Vedran Samac (bacanje koplja), Amela Terzić (1500 m), Dragana Tomašević (bacanje diska), Dušica Topić (50 km hodanje), Asmir Kolašinac (bacanje kugle) i Emir Bekrić (400m prepone).

Domaćin biće prestonica Nemačke, Berlin, gde će se najbolji evropski atletičari nadmetati u 22 različite discpline tokom šest dana (od 6. do 12).

Na EP neće učestvovati takmičari iz Rusije, pošto Međunarodna atletska federacija nije prihvatila žalbu AS Rusije. Poznato je da su Rusi na ZOI učestvovali pod neutralnom zastavom, međutim do toga neće doći u Berlinu.

Srbija u Nemačku dolazi sa umerenim ambicijama, pošto je realno da nas Ivana obraduje medaljom, dok se potajno nadamo da bi to mogli i ostali.

"Naša reprezentacija je šarenolika, imamo i debitanata. Iako smo na svakom od tri poslednja šampionata Evrope osvojili po dve medalje, nismo atletska velesila da bih nešto obećavao. Verujem, ipak, da će Ivana Španović, koja brani titulu iz Amsterdama, zlatom obradovati celu naciju i nas koji radimo za atletiku", rekao je pred početak EP direktor AS Srbije Slobodan Branković.

Odbrana zlata neće biti nimalo laka

Foto: Getty Images
Ivana se pre dve godine prvi put okitila zlatom na otvorenom šampionatu Evrope i to tog podviga došla je relativno lako, odnosno dominantno.

Od kvalifikacija je naša atletičarka dominirala, pokazala klasu iznad, a onda je u finalu to samo potvrdila. Skokom u drugoj seriji od 6,94m Ivana je postavila neuhvatljivu lestvicu.

Najbliža bila joj je Britanka Džasim Sojers (6,86), dok je bronzu osvojila Malaika Mihambo iz Nemačke (6,65).

Razlika između prvog i trećeg je bila ogromna, što dosta pokazuje Španovićevu formu.

Konkurencija ove godine biće mnogo jača, jer trenutno najbolji rezultat sezone ima Britanka Loren Udžin, koja je pre mesec dana u Birmingemu skočila 7,05. Prate je Malaika Mihambo (Nemačka) i naša Ivana Španović sa 6,99.
Foto: Getty Images
Pored ove tri takmičarke pažnju bi trebalo obratiti na Šaru Proktor (6,91 ove godine), Džasim Sojers, aktuelnu vicešampionku Evrope, i Sosten Moguenaru-Tarum (6,84).

"Neće joj biti lako, tu su dve Nemice i dve Britanke. Njih pet su na nivou od sedam metara, pa će medalja u Berlinu biti izuzetno skupa. U poslednje tri ili četiri godine, niko nije napravio ono što su Ivana i njen trener (Goran Obradović učinili)", kazao je direktor ASS.

Ivana neće biti naša jedina predstavnica u skoku udalj u Berlinu, pošto će i Milica Gardašević okušati svoju sreću na zaletištu. Na nju bi trebalo da se obrati pažnja, pošto je već proglašena za Španovićevu naslednicu.

Milica ima samo 19 godina, aktuelni je juniorski šampion Evrope i njen lični rekord iznosi 6,62. Ulazak u veliko finale bio bi veliki uspeh za nju, a tamo ko zna…

Kvalifikacija za skok udalj na program su u četvrtak od 10.30, dok je finale u subotu od 20.05.

Kolašinac se potajno nada medalji

Foto: Getty Images
Asmi Kolašinac godinama unazad naš je najbolji bacač kugle, međutim povrede su ga u poslednjih nekoliko sezona omele velikih rezultat. Ni sada situacija sa zglobom nije u najboljem stanju, ali Kolašinac se nada dobrom rezultatu.

"Završne pripreme kao i svake godine odrađujem u Sjenici. Još pre 10 godina sam ovde obezbedio odlične uslove za trening i uvek se dobro spremim što je slučaj i sada. Odradio sam sve kako sam i planirao, jedini problem imam sa ručnim zglobom, ali se iskreno nadam da me to neće puno poremetiti na dan takmičenja”, rekao je Kolašinac pred početak šampionata.

Ove godine Kolašinac najbolji rekord ostvario je u Sarajevu, kada je došao do rezultata 20.48. Sa tim rezultatom Asmir bi zauzeo peto mesto na EP 2016. godine, baš kao što je to bio slučaj pre dve godine.
Starsport
Kolašinac je u Amsterdamu 'bacio' do 20.43 i medalja mu je izmakla za 16 centimetara, pošto je Portugalac Tsanko Arnaudov ostvario rezultat od 20.59.

Uz malo sreće Kolašinac bi mogao do medalje, ali i on kaže da mora biti realan.

“Očekivanja su mi uvek visoka, ali i realna, tako da ću ovog puta biti zadovoljan i plasmanom u finale, odnosno među prvih osam, ali potajno se nadam da ću uz malo sreće imati priliku da se borim za jednu od medalja", izjavio je Kolašinac.

Kolašinac izlazi prvog dana na teren i učestvovaće u jednoj od dve kvalifikacione grupe (17.35 ili 18.55). Finale je na programu u utorak od 20.33.

Koliko mogu ostali?

Foto: Getty Images
Pored Ivane, Milice i Asmira, Srbija će u Berlinu imati još devet predstavnika – Strahinja Jovančević (skok udalj), Tamara Salaški i Maja Ćirić (400 m), Marija Vučenović i Vedran Samac (bacanje koplja), Amela Terzić (1500 m), Dragana Tomašević (bacanje diska), Dušica Topić (50 km hodanje) i Emir Bekrić (400 m prepone).

Amela Terzić jedna je od najzvučnijih imena u ovoj grupi, međutim povreda je muči tokom cele sezone.

"Nisam mogla da treniram punim intenzitetom, a dosta truda uložila sam da bih ispunila normu za Berlin. Radujem se nastupu jer nema svako mogućnost da učestvuje na velikom takmičenju. Nadam se da ću biti bolja nego na mitinzima tokom leta", rekla je Terzićeva.

Prvenstvo Evrope u Berlinu počinje 6. avgusta, a Terzićeva će tri dana kasnije od 12.00 trčati u kvalifikacijama na 1.500 metara. Ukoliko se plasira u finale, 25-godišnja Novopazarka će na stazu ponovo poslednjeg dana šampionata, 12. avgusta od 20 časova.
Foto: Getty Images
Emir Bekrić važio je za jedne od najperspektivnijih atletičara, ali kao i mnoge povrede su ga malo sputale, sada već ima 27 godina i spada među iskusnije u našoj grupi.

Bekrić ima srebro sa Evropskog prvenstva 2012. godine i bronzu godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu, međutim od tada nema niti jednu medalju na velikim šampionatima.

Bekrić je normu za EP izborio na prvenstvu Hrvatske gde je trčao 50,63, što mu je bilo dovoljno za plasman. Ipak, on zna mnogo brže od toga i videćemo kako će mu telo reagovati u Berlinu.

Polufinale 400 metara prepone na programu je u utorak od 19.55, dok je finale u četvrtak od 20.15.
Foto: Atletski savez Srbije
Tamara Salaški i Maja Ćirić predstavljaće Srbiju u disciplini 400 metara.

"Pošto sam 2016. bila u finalu EP, svakako da sam od tog trenutka krenula da sanjam o sledećem stepeniku, a to je medalja. Međutim,ove godine imamo već tri devojke koje su trčale ispod 51 sekund. Ono sto će ove godine biti drugačije, jeste to što nisam istrčala dovoljno dobar rezultat za prolazak direktno u polufinale i prvenstvo ću krenuti iz kvalifikacija. Znam da će biti teško i spremna sam na dve trke u dva dana, i da se desi još jednom to finale", rekla je Salaški.

Maja Ćirić odlučila se na pripreme u Ljubljani.

"Biću zadovoljna sa ličnim rekordom, a posle od njega zavisi i prolazak u polufinale/finale. Svakako će konkurencija biti jaka, tako da ako uslovi budu optimalni ispuniću svoje ciljeve", bila je kratka Ćirićeva.

Kvalifikacije na 400m u ženskoj konkurenciji na programu su trećeg dana takmičenja, 8. avgusta od 11.30. Polufinale je dan kasnije (19.50), dok je finale u subotu od 20.20.
Foto: Getty Images
Srbija će predstavnike imati i u discpilini bacanje koplja – Marija Vučenović u ženskoj i Vedran Simac u muškoj konkurenciji.

"Daću sve od sebe da se nađem među 12 najboljih u Evropi. Konkurencija je nikad jača, ali ako prođem u finale, tamo je sve moguće", rekao je Samac.

Kvalifikacije u bacanju koplja u muškoj konkurenciji biće trećeg dana takmičenja 8. avgusta (dve grupe, 13 i 14.25 sati), dok su ženska dan kasnije (12.30 ili 14.00). Finale za muškarce je u četvrtak (20.22), odnosno za dame u petak (20.25).

"Veoma dobre evropske bacačice biće na stadionu u Berlinu, ali pošto je ovo tehnička disciplina sve je moguće. Želja mi je da bacim dovoljno daleko i uspem da se domognem finala", rekla je Marija Vučenović.
Foto: Getty Images
Strahinja Jovančević učestvovaće u skoku udalj i on će prvi izaći na stadion od svih srpskih takmičara. U ponedeljak od 16.35 na programu kvalifikacije u ovoj disciplini.

Jovančević je u Crnoj Gori skočio 7,98, što je nekih 30-tak centimetara lošije od najboljih rezultata evropskih takmičara ove sezone (Juška 8.27, Tentoglu 8.24, Nikforov 8.23, Hartman 8.20…).

Finale za muškarce u skoku udalj na program je u sredu 19.45.

Dragana Tomašević naša je najiskusnij takmičarka u Berlinu. Ona će nastupati u discipline bacanje diska, a kvalifikacije su na programu u četvrtak od 09.30 ili 11.00, dok je finale u subotu od 20.25.
Foto: ASS.rs
Poslednja, ali i ne najmanje važna je Dušica Topić, koja će se takmičiti u discpilini 50 kilometara hodanje.

Dušica se za ovo takmičenje pripremala u Atini, kod svog trenera Napoleona Kefalopoulosa, a start trke u Berlinu očekuje je drugog dana takmičenja 07.avgusta od 08.35h.

Daću sve od sebe da se domognem što bolje pozicije. Iako je konkurencija jaka uz svo poštovanje takmičarki, ipak me svetske zvezde kao takve samo dodatno još motivišu. Sve je moguće, pa ne bih da preciziram ni vreme rezultata kao ni poziciju, da ne bih sebi time psihološki ograničavala ništa unapred. Boriću se do srži za svoju zemlju”, rekla je Dušica.

Atletičari, srećno!

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: