Spartak se odbranio i srušio Spartu!

Fudbaleri subotičkog Spartaka kompletirali su senzaciju i u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisali Spartu iz Praga ukupnim rezultatom 3:2.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2018.

18:20

Spartak se odbranio i srušio Spartu!
Starsportphoto

Subotičani su nakon trijumfa u Novom Sadu rezultatom 2:0 izgubili u Pragu sa 2:1, ali je i to bilo dovoljno za jedan od najvećih uspeha u istoriji kluba.

Uprkos tome što je domaćin bio mnogo bolji rival, imao aktivan rezultat i propustio mnogo prilika, srpski predstavnik je zahvaljujući pogotku Bojana Čečarića sa bele tačke došao do ogromnog rezultata i plasmana u treću rundu.

Prethodno je najstrožu kaznu skrivio srpski internacionalac Uroš Radaković koji je u kaznenom prostoru oborio Dejana Đenića.

Podvig ekipe Vladimira Gaćinovića još je veći jer je u finišu igrala sa igračem manje, pošto je Milan Marčić nezasluženo dobio drugi žuti karton.

Spartak će u trećoj rundi kvalifikacija za drugo po jačini evropsko takmičenje igrati protiv danskog Brendbija koji se priključuje takmičenju.

Očekivano, utakmica na stadionu 'Letna' počeo je velikom ofanzivom domaćina, ali verovatno ni igrači našeg kluba nisu pretpostavljali da će ona biti ovoliko izražena. Martin Fridek je u prvom napadu najavio prilike, da bi već u četvrtom minutu prečka spasla Spartak – Srđan Plavšić je centrirao sa levog boka, glavom je pokušao Nikolae Stančiju, ali nije imao sreće.

Dva minuta kasnije Mile Savković je bio u poluprilici i, ispostaviće se, to je bio jedini ozbiljan pokušaj gostiju u prvih 45 minuta – ostatak vremena pripao je Česima. Nizale su se prilike jedna za drugom, u 18. minutu je nakon udarca glavom Bendžamina Tetea stative bila saveznik golmana Nikole Perića, a i on je u nekoliko navrata izuzetno intervenisao, posebno posle pokušaja Tetea, kapitena Josefa Šurala i, taman kada se činilo da je pritisak opao, taj igrač je zatresao mrežu Spartaka.

Iako se činilo da je domaćin malo usporio, srpski klub ipak nije izdržao i primio je gol posle ko zna kog prodora po levoj strani. Gejlor Kanga je odložio do Plavšića, ovaj odlično centrirao u srce šesnaesterca, odakle Šural hvata volej i loptu šalje uz levu stativu.

U sledećem napadu Subotičani su doživeli veliki peh, ostali su bez standardnog štopera Nemanje Ćalasana koji je doživeo potres mozga, da bi i finiš prvog dela pripao domaćinu.

Najbliži drugom pogotku bili su Stančiju i Tete, Perić je nekako uspeo da brani sve pokušaje i Spartak je na odmor otišao sa minimalnim zaostatkom, uprkos 17 šuteva protivničkog tima.

Ako je prvi deo igre bio sadržajan, šta tek reći za drugi – počeo je dvostrukom prilikom za Spartu, koja je korak po korak "lomila" odbranu našeg tima. Međutim, u 59. minutu rezervista Marčić je propustio sjajnu šansu kada je mlako šutirao u polukontri, što je sedam minuta kasnije kaznio Plavšić.-

Odlično se iz drugog plana ubacio Fridek, sa desne gol aut linije idealno centrirao na drugu stativu, odakle 'Atomski mrav' hvata volej i šalje ga u desni ugao. Nekadašnji mladi reprezentativac nije slavio pogodak protiv bivšeg kluba.
Foto: B92
Retko ko je tada očekivao da Gaćinovićevi izabranici mogu da se iščupaju, ali ih je desetak minuta kasnije pogledala sreća.

Radaković je pokušao da iznese loptu, Đenić ga je pročitao i lepo mu "uvalio", ovaj ga je odgurnuo i sudija je opravdano pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo Bojan Čečarić, šutirao po sredini gola i uz malo sreće zatresao mrežu Sparte – 2:1!

Tada je bilo jasno da Spartak ima odličan rezultat jer bi Sparta morala da postigne dva gola za prolaz, a onda su se desili i neredi navijača.

Nezadovoljni penalom i verovatno proslavom gola Čečarića ispred njih, navijači Sparte su ušli na teren i počeli da divljaju. Polomili su korner zastavicu i krenuli ka centru terena, kada su ih opkolili redari. Kapiten Šural je morao da im priđe i zamoli ih da prestanu, a oni su se povukli posle nekoliko minuta.

Čim je nastavljena igra, gosti su ostali sa igračem manje – možda i prvu grešku rumunski sudija Kolčesku napravio je kada je svirao faul nad Gejlorom Kangom na samoj liniji od kaznenog. Zbog toga je Marčiću pokazao drugi žuti karton i igrač Spartaka je morao van terena, ali je pogrešio jer faul nije postojao. Gabonac je promašio loptu i pao ispred čuvara.

Međutim, to nije pokolebalo Srbe koji su se organizovano branili i dvadesetak minuta kasnije došli do istorijskog uspeha.

Live blog utakmice Sparta – Spartak možete pogledati i OVDE.

Tok meča:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: