Još jedna "već viđena" godina u srpskom fudbalu?

Došlo je vreme da se srpski fudbal vrati na male ekrane i uglavnom oskudne terene, uz neke manje promene. Prvo mesto zauzeće Crvena zvezda ili Partizan, a ostali će se ili poređati od trećeg pa nadalje ili ćemo, konačno, 2019. da krunišemo novog šampiona Srbije, prvi put u ovom milenijumu.

Izvor: LUKA NIKOLIÆ

Četvrtak, 19.07.2018.

22:55

Još jedna
Starsportphoto

Vladavina Zvezde i Partizana je skoro pa nezapamćena, ne samo na našim prostorima. Dvadest godina niko, sem ta dva kluba, nije osvojio titulu šampiona Srbije. Da, dobro ste pročitali, ako već niste znali ovaj podatak – dve decenije titulu šampiona naše zemlje osvajaju samo crveno, ili crno-beli, sve od Obilićevog uspeha 1998. godine.

Možda još frapantniji je podatak da su, u tih 20 godina, samo dva puta drugi klubovi uspevali da se 'ubace' i zauzmu vicešampionsku poziciju na tabeli. To je pošlo za rukom Obiliću 1999, godinu dana posle osvajanja trofeja, i Vojvodini deset godina kasnije, a oba puta je Zvezda 'ispaštala'.

Šta će biti ove godine, pitate se? Ko je ovoga puta "namestio titulu", ko sad "vodi reč" u srpskom fudbalu?

Pogoditi da li će se na proleće slaviti na Marakani ili na stadionu Partizana je maltene nemoguće, jer je, pogotovo u poslednje vreme, izuzetno teško zadržati zvanje šampiona, jer to nikome nije uspelo pet godina zaredom.
Starsportphoto
Crvena zvezda, aktuelni šampion Srbije, ove godine će pokušati da odbrani šampionski naslov i da ponovo jednu od boljih sezona u skorijoj kupskoj istoriji.

Titula je obezbeđena, pa maltene krajem regularnog dela sezone, pre ulaska u plej-of, u Kupu se desio debakl ispadanjem od Mačve posle izvođenja jedanaesteraca, ali je taj gaf ostao u senci fantastične godine u Evropi.

Prolazak kroz kvalifikacije u poprilično nezgodnu grupnu fazu, preskakanje i te prepreke i nažalost zaustavljanje u duelu protiv moskovskog CSKA. U tom meču Zvezda je, u najmanju ruku, bila ravnopravan rival, ali su iskustvo i neki drugi faktori Rusima doneli plasman u narednu rundu i crveno-belima okončali jednu i dalje veoma uspešnu sezonu.

Što se tiče ove koja počinje u petak duelom protiv Dinama iz Vranja, koji se po prvi put u svojoj istoriji plasirao u najelitniji rang srpskog fudbala, stvari se nisu drastično promenile, ali su daleko od istih.

Klub su odmah po završetku sezone napustili Damien Le Talek i Mičel Donald, dvojica ključnih igrača prošlosezonske Zvezde. Le Taleka, momka koji je od jednog od većih francuskih talenata i igranja svake pozicije, od napadača do zadnjeg veznog, došao do srpske Superlige i Donalda, pravog vođu i kapitena, nije bilo lako zameniti.

Luka Adžić je na ne baš pristojan način otišao u belgijski Anderleht, dok su klub napustili i manje bitni Frimpong i Uroš Račić, koji je otišao u Valensiju putem višemilionskog transfera. Najskoriji gubitak Zvezda je osetila kada je prodala Aleksandra Pešića, najboljeg strelca prošle godine (25 golova u SL).
Starsportphoto
Igrači koji su dovedeni da popune navedene 'rupe' u timu su, po mišljenju većine javnosti, dobri. Milan Pavkov je zadržan u ekipi, posle odlične sezone u Radničkom iz Niša, ali on se već u svojoj prvoj prilici, protiv Spartaksa u Letoniji, nije najbolje pokazao.

Kao prva opcija u špicu tu je Nikola Stoijljković, koji se na pomenutoj utakmici povredio tek što je počela, a mladi Dejan Joveljić ima tek 18 godina i dok jedni misle da je previše 'zelen' za startnu postavu, drugi veruju da ga treba 'baciti u vatru'.

Dejan Meleg je došao iz Kajzerspora da pojača ofanzivu, a Milan Jevtović iz Antalijaspora, dok je Dušan Jovančić zamenio nijansu crveno-belih boja prelaskom iz Vojvodine.

Što se tiče defanzivaca, na bekovima Zvezda ostaje nepromenjena, dok su kao zamene za Le Taleka dovedeni Miloš Degenek, hrvatsko-srpsko-australijski štoper, i Rašid Sumaila, fudbaler koga mnogi opisuju kao malo boljeg Frimponga, mada, svi su tu da bi se dokazali.

Igrač koji se mora izdvojiti je Lorenco Ebesilio – momak koji je ponikao u čuvenoj Ajaksovoj školi fudbala. Veliki talenat, koji sada ima 26 godina, a poseduje i iskustvo igranja u Ligi šampiona i, ako je suditi po dvomeču protiv Spartaksa, navijači Zvezde imaju čemu da se nadaju.

Kao zaključak priče o Zvezdi mora se izdvojiti taj dvomeč protiv letonskog šampiona Spartaksa Jurmale. Bledo, bezidejno, sa nekom solidnom kontrolom tempa, sve u svemu ni senka one ekipe iz prošle sezone.

Ne treba gubiti veru u trenera Milojevića, i da će on u nekom trenutku sve to iskristalizovati. Mada, što se narednih utakmica tiče, pogotovo onih sa Suduvom u drugom kolu kvalifikacija, celokupna igra mora biti mnogo bolje, a posebno realizacija.

Bilo kako bilo, Zvezda ima, po trenutno prikazanom, ekipu slične jačine kao prošle sezone ali se ne može reći da će titula biti sigurno odbranjena. Tako nešto samo vreme može da pokaže.
Starsportphoto
Što se Partizana tiče, njegovi navijači sigurno očekuju povratak titule u Humsku i što bolji rezultat u Evropi. Trener je ostao isti, Miroslav Đukić, ali i sve dileme koje ta odluka nosi sa sobom.

Partizanova igra pod Đukićem je često bila na meti kritičara, ali su rezultati bili tu, većim delom vremena. Osvojen je Kup Srbije, ostvaren ogroman uspeh što se tiče Evrope plasmanom u nokaut fazu. Jedino je ostao žal za titulom, ali ako je sudeći po trendu koji prati Superligu poslednjih godina Partizan je, i ako verujete u tradiciju, Partizan je favorit za šampionsku titulu.

"Parni valjak" nije uvek igrao lepršavo, i prošle godine je bilo dosta mečeva u kojima su pobede dolazile nakon preokreta. Ako je to sa jedne strane pokazalo nemoć da se utakmice ubedljivo pobeđuju, sa druge onda mora biti pobednički mentalitet, vera u sebe i pribranost u najtežim momentima.

Neće se mnogo toga promeniti u igri, uglavnom zbog zadržavanja trenera, koji sigurno neće preko noći kompletno izmeniti stil fudbala, a takođe je i startna postava ostala slična.
Starsportphoto
Nemanja Antonov nije zadržan u klubu, te se vratio sa pozajmnice iz Grashopersa. Ekipu su napustili, za solidne cifre, Leandro Tavamba, Dušan Vlahović i Marko Jevtović.

Zbog dobrih igri u crno-belom dresu vraćen je Saša Zdjelar, sada dugoročno iz Olimpijakosa, a još ranije stigao je i Nemanja Nikolić, jedan od najboljih igrača Spartaka. Mark Valijente, iskusni španski štoper, po svemu sudeći biće okosnica odbrane naredne godine, a uz Valijentea kao slobodni igrači došli su Rumun Gabrijel Enake i Portugalac Rikardo Gomeš.

Vicešampion Srbije se 'prošetao' protiv Rudara u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, poprilično lako i ubedljivo, ali isto kao što bleda igra Crvene zvezde ne sme da sudi o daljem nastavku sezone, tako ne može ni kvalitetna igra Partizana. Tako bi bilo i da su uloge zamenjene, ne brinite.

Najveće pitanje, koje zanima sve navijače Partizana, je ono vezano za Sejdubu Sumu, momka koji je došao u Beograd kao veliko pojačanje, a onda postao još veće razočaranje.

Suma se u predsezoni malo 'probudio' i pokazao da možda i nije totalni promašaj, ali će morati da se iznova dokazuje tokom godine. Ako bi on pokazao ono što su skauti Partizana videli u njemu kada su ga doveli, sigurno je da bi to, u neku ruku, bilo najveće pojačanje za "Grobare" i njihov najveći adut.
Starsportphoto
Nenad Lalatović od sezone 2018/19 vodi svoj deveti klub, a tek mu je 40 godina.

Lalatović je preuzeo 'kormilo' Radničkog iz Niša, nakon što je vodio Srem, Proleter, Voždovac, Napredak, Crvenu zvezdu, Borac, Vojvodinu, Čukarički i mlađe selekcije reprezentacije Srbije.

Radnički je prošle sezone ostvario ogroman uspeh plasmanom u kvalifikacije za Ligu Evrope, a posle dvomeča sa Gzirom sa Malte u kojem su Nišlije slavile ukupnim rezultatom 5:0, doduše protiv poprilično lošeg protivnika, ekipa sa juga Srbije je verovatno najveći kandidat za treću poziciju i izjednačavanje prošlogodišnjeg uspeha.

Klub je doveo osam novih igrača, dok ih je sedmorica napustilu ekipu. Dolasci, kao i odlasci, prošli su bez finansijskih naknada.

Spartak iz Subotice je još jedna ekipa koja će pokušati da ponovo fantastičnu prošlu sezonu, koju su završili sa isto bodova kao i Radnički, ali ipak ostali na čevtrtom mestu.

Spartak je, tokom leta, napustilo najzvnučnije ime ekipe, a u pitanju je Nemanja Nikolić, koji sada nastupa za Partizan.

Spartak je napravio malo iznenađenje u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Naime, posle loše partije i 1:1 sa Kolerejnom iz Severne Irske na domaćem terenu, Subotičani su u gostima slavili i tako se plasirali u drugu fazu kvalifikacija.

Ipak, plasman Spartaka i Radničkog iz Niša u grupnu fazu drugog najelitnijeg klupskog takmičenja bila bi senzacija ravna onoj da Hrvatska postane vicešampion sveta.
Starsportphoto
Superliga Srbije će ponovo trajati "dva i po kruga" – svako sa svakim će odigrati po dva meča, jedan kod kuće i jedan na strani, a zatim će doći do deljenja bodova i plasmana u plej-of ili plej-aut.

Jedna grupa će dati prvaka Srbije i učesnike evropskih takmičenja, dok će se u drugoj timovi boriti za opstanak, kao i prošle godine.

Jedina promena je ta da ove godine ni treća ekipa od pozadi neće biti sigurna, jer će dve najbolje plasirane ekipe iz Prve lige Srbije obezbediti direktan plasman u Superligu, a treća, četvrta, peta i šesta ekipa na tabeli igraće po sistemu baraža, da bi pobednik tog duela igrao u finalu i borio se za plasman u elitu sa 14-plasiranom ekipom Superlige.

Takođe se mora istaći da pravilo da u protokolu utakmice, od 18 igrača u ekipi može biti samo četvorica stranaca.

Sve ekipe Superlige su adekvatno licencirane, a imamo i dva nova kluba – Proleter iz Novog Sada i Dinamo iz Vranja. Nažalost, njihovi stadioni ne ispunjavaju uslove najvišeg ranga.

Zato će Proleter svoje mečeve u prvoj sezoni igrati u Novom Sadu, na "Karađorđu", dok će Dinamo iz Vranja putovati u Surdulicu. Takođe, Spartak iz Subotice tokom jeseni neće igrati na svom stadionu, nego će zbog rekonstrukcije mečeve igrati u Kuli.

Što se reflektora tiče, svi Superligaši će ih imati, izuzev Zemuna. Mada opet, ne treba 'crniti' Zemun, oni barem imaju adekvatan stadion.
Starsportphoto
Sezona će se otvoriti mečom Vojvodine i Mladosti iz Lučana. Superligaš iz Novog Sada doveo je čak 12 pojačanja, a moraće da zaboravi prošlu sezonu, u kojoj je znatno podbacio i zauzeo tek osmu poziciju, pa 2018. ne učestvuje na međunarodnoj sceni posle sedam uzastopnih godina igranja kvalifikacija za Ligu Evrope.

U petak sezonu otvara i aktuelni šampion, koji se sastaje sa novajlijom. Dinamo Vranje dolazi na stadion "Rajko Mitić", a obe utakmice su na programu od 20 časova.

Zemun je prošle sezone bio povratnik u Superligu i sada će svoj meč prvog kola otvoriti gostovanjem na Banovom Brdu, gde se sastaje sa Čukaričkim u subotu od 20.00.

Istog dana, u isto vreme, Voždovac dočekuje Bačku, dok se fudbaleri Rada sastaju sa Napretkom u Kruševcu.

Partizan svoju sezonu započinje tamo gde ju je završio – u Surdulici, gde su igrali finale Kupa protiv Mladosti. Crno-beli gostuju Radniku, najboljoj ekipi plej-aut grupe prošle godine. Meč je zakazan za nedelju od 19 časova.

Radnički Niš se sa Malte vraća kući kako bi dočekao novog Superligaša Proleter, koji je preko leta bio primoran da zameni trenera koji ih je uveo u najviši rang. Taj duel počeće sat vremena posle onog u Surdulici.

Prvo kolo zaključuju Spartak i Mačva u ponedeljak, u Subotici od 17 časova, u duelu između ekipa koje su u prelaznom roku ostale bez nekih od bitnih igrača. Ostaje još da se vidi da li će ovaj okršaj biti pomeren za neki drugi datum, s obzirom da se Spartak plasirao u drugu rundu kvalifikacija za LE.
Starsportphoto
Šta očekivati, da li uopšte gledati?

Svima je jasno da šampion neće biti niko drugi no Crvena zvezda ili Partizan, a ko će izboriti plasman u Ligu Evrope zanima ne baš ogroman broj ljudi, osim navijača ekipa koje se budu borile za taj podvig.

Srpski fudbal već dugo vremena nije ni blizu nekog nivoa koji bi se cenio u svetu, a tek po nekad 'iskoči' neki veliki talenat. Ipak, prošla sezona daje nadu, kakvu takvu.

I Zvezda i Partizan su 'prezimili' u Evropi, prvi put posle mnogo godina. Sve četiri ekipe koje igraju kvalifikacije su prošle u drugo kolo, a Srbija je ponovo bila učesnik Svetskog prvenstva u fudbalu.

Francuska je prvak sveta, komšije su vicešampioni, a mi?

Mi ćemo da se nadamo da će se nekad, nešto promeniti i da će se nivo igre i kvaliteta u Superligi nekako podići, jer drugog načina za evropske uspehe i napredak reprezentativnog fudbala nema – i nikada neće ni biti.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: