Da li je Lenard ostavio Istok u igri?

Prelazak Lebrona Džejmsa iz Klivlenda u Los Anđeles poremetio je dodatno odnos snaga među NBA konferencijama, ali "transfer" Kavaja Lenarda iz Teksasa u Kanadu vratio je donekle balans.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

08:00

Da li je Lenard ostavio Istok u igri?
Foto: Getty images

Međutim, posle "blokbastera" koji su obeležili ovo leto ipak ostaje utisak da Istok nema šta da traži u borbi za Zapadom, da će šampiona naredne sezone odlučiti finale Zapadne konferencije.

Lebron u Lejkersima i Demarkus Kazins u Voriorsima samo su dodatno ojačali poziciju Zapada koji već godinama važi za "jaču" konferenciju, ali bi u narednoj sezoni to mogao da bude bez konkurencije.

Prelazak Lenarda u Toronto jeste oslabio Sparse, ali Teksašani neće biti značajno slabiji u odnosu na najjače timove Istoka s obzirom da su dobili Ol-stara Demara Derozana koji je sposoban da nosi tim do same završnice.

Mnogo veći problem za NBA ligu bila bi situacija u kojoj Lenard ostaje na Zapadu, jer su Lejkersi bili izuzetno zainteresovani za njega, u tom slučaju bi Istok bukvalno bio "drugoligaš".

Ipak, ako pogledamo imena igrača u dve konferencije, u nekoj listi "najboljih deset", na Istoku igraju u najboljem slučaju tek dvojica, trojica.
Foto: Getty images
Dok su na Zapadu Džejms, Kevin Durent, Stef Kari, Džejms Harden, Rasel Vestbruk, Entoni Dejvis, Demijen Lilard..., na drugoj strani SAD vredni pomena više od ostalih su samo Lenard i Kajri Irving, jer bez obzira koliko su talentovani, Džoel Embid i Janis Adetukombo tek treba da dostignu njihov "MVP" nivo.

Osim odnosa Zapad-Istok, selidbe Džejmsa i Lenarda značajno promenile i sam odnos snaga na Zapadu, jer su Lejkersi odjednom postali bitan igrač i možda treći tim po snazi, bar na papiru.

Nije potrebno naglašavati da su Voriorsi i dalje broj 1, a Rokitsi glavni izazivač, ali Lejkersi sa Lebronom i Rondom uz izuzetno talentovano jezgro (Bol, Ingram, Kuzma) bi mogli da se uključe u borbu.

Nema sumnje da će im biti potrebno vremena da se prilagode, ni Kavalirsi nisu odmah postali šampioni nakon povratka Džejmsa, ali jesu već sledeće sezone...

Ključan faktor na tom putu neće biti LBJ, već pomenuti mladići koji moraju da se "povežu" sa "Kraljem" jer smo videli kako je to izgledalo u Kavsima prethodne sezone kada saigrači nisu na istoj "talasnoj dužini".
Foto: Getty images
U svakom slučaju, Lejkersi će biti tim od koga će se pre svega očekivati da ugrozi pozicije "Ratnika" i "Raketa", jer gledajući "transfere" u proteklih nekoliko nedelja, svi ostali timovi sa Zapada nisu preterano značajno napredovali u odnosu na prošlu sezonu.

Vredni pomena su samo Denver sa Ajzeom Tomasom, Nju Orleans sa Džulijusom Rendlom pored Dejvisa i Mirotića, Oklahoma Siti sa Nerlensom Noelom, a tek ćemo videti koliko će Deandre Džordan i Luka Dončić "pojačati" Dalas, a Deandre Ejton Finiks.

Ova imena opet pokazuju da tu nije bilo poteza koji značajno menjaju sliku. Možda u borbi za plasman u plej-of, ali za neki veći izazov teško. Poslednjih dana se spekuliše o mogućem dolasku Denis Šrudera u Tander, ali dok se to ne dogodi ostaje aktuelni odnos snaga.

Što se tiče Sparsa jesu oslabljeni odlaskom Lenarda, ali će i dalje biti relevantan plej-of kandidat. Bez Kavaja su Teksašani stigli do 47 pobeda prošle sezone, sa Derozanom taj broj će sigurno da bude veći, posebno ako Popović pronađe pravi način da poveđe Derozana i Lamarkusa Oldridža.

Osim individualnih snaga, nije teško primetiti ni da u zapadnim ekipama ima više timskog nego u istočnim, čak ni Rokitsi nisu stigli do finala konferencije prošle sezone isključivo zbog Hardena i Pola, a tek se očekuje dodatni rast Jute koja je prošle sezone možda ostavila bolji utisak od Portlanda i San Antonija, iako je imala slabiji skor u regularnom delu sezone.
Foto: Getty images
S druge strane "granice", osim Bostona i Filadelfije, te Toronta, koji je sa Lenardom dobio istinskog superstara koji poboljšava ceo tim i ključni plej-of šraf, nema ekipe koja snagu crpi pre svega iz tima, jer Indijana je "iskočila" zbog vanserijske sezone Viktora Oladipa, Vašington je zavisio od Džona Vola, a ostali nisu ni vredni pomena.

Na kraju cele priče, jasno je da Zapad ima dva ubedljivo najbolja tima u ligi, treći koji bi mogao da se tu "umeša", dok će Istok u narednoj sezoni da se osloni samo na jedan, a koliko mogu Boston Seltikse najviše će zavisiti od zdravlja igrača.

Reptorsi bi sa Lenardom, zdravim naravno, trebalo da budu za nijansu kvalitetniji u odnosu na prošlu sezonu sa Derozanom, jer bez obzira na sve njegove kvalitete, Kavaj je za klasu bolji igrač u skoro svakom segmentu.

Ako nije bolji, onda je bar podjednako opasan šuter, ali značajno efikasniji, sposoban je da na istom nivou pronalazi prostor i pokreće akcije, opasniji je "post-up" poenter što bi trebalo da podigne nivo igre i Kajla Laurija, a uz sve to poseduje neopisivo veći kvalitet u odbrani.

To nam najavljuje finale Istoka Boston – Toronto, ali da li će neki od ovih timova biti sposoban da dostojno izazove Voriorse, Rokitse, pa čak i Lejkerse?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: