Letonci i fudbal?

"Dvoumimo se mi između hokeja i košarke. Dugoročno, popularniji je hokej, trenutno košarka", priča nam jedan mladi Letonac.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

14:45

Letonci i fudbal?
Foto: B92/MLJ

Kristijans, jedan od mnogobrojnih mladih Letonaca koji znaju engleski jezik objašnjava razliku između dva najpopularnija sporta u ovoj zemlji.

Da ima mesta i za fudbal može se videti u hotelu gde su smešteni novinari koji prate Crvenu zvezdu u Rigi. U jednom od izloga su izloženi dresovi fudbalske reprezentacije i koštaju 55 evra.

Međutim, na recepciji objašnjavaju da je to samo zato što hotel ima saradnju sa Fudbalskim savezom Letonije pošto mnogo stranih novinara ovuda prođe.

"Mi smo uglavnom između hokeja i košarke, ali zavisi. Pre tri godine smo imali pika u NBA koji je bio visoko plasiran (Pozingis), ali i zbog uspeha drugih (Bertans, Tima i drugi) rekao bih da je košarka trenutno popularnija od hokeja, ali je generalno hokej najpopularniji sport", priča Kristijans za B92.
Foto: StarSport
Takvo stanje će se verovatno vratiti kada se budu završile karijere Porzingisa i ostalih, ako se ne pojave novi.

"Lično više volim hokej jer imamo dobre rezultate i jer smo u top deset reprezentacija na svetu".

Letonci su svesni popularnosti svojih košarkaša u Evropi, ali znaju i da malo ljudi van granica zemlje zna za hokejaše.

Kad biste sreli prosečnu osobu recimo u Francuskoj i pitali je za letonske sportiste, svako bi spomenuo košarkaše, a mi smo skorijih godina imali par dobrih igrača u NHL", priča Letonac.
Foto: Getty images
Kada je reč o ostalim zemljama poput Rusije, Belorusije, Estonije i Litvanije, u njima je, kaže fudbal popularniji nego u Letoniji, ali i tamo su sportovi poput košarke, hokeja ili odbojke (Estonija) kotirani visoko.

Zemgus Gerginsos je u ovom trenutku jedini koji igra u NHL.

Na pitanje koliko zna o fudbalskom timu Spartaksa iz Jurmale, Kristijans priznaje - malo, iako je Jurmala tek četrdesetak minuta udaljena od Rige.

Spartaks i Crvena zvezda od 18 časova igraju meč prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona na stadionu Skonto u Rigi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: