U susret Tur d'Fransu – Frum se izvukao, ko su favoriti?

Tur d’Frans, jedan od najpoznatijih sportskih događa u kalendarskoj godini, kreće u subotu etapom dugom 189 kilometara od Noarmutije-en-Ila do Fontene-le-Koma.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2018.

10:00

U susret Tur d'Fransu – Frum se izvukao, ko su favoriti?
Foto: Getty Images

Oči biciklističke javnosti biće uprte u četvorostrukog šampiona Kristofera Fruma, koji je u Francusku došao sa titulom najboljeg na ovogodišnjem izdanju Đira d’Italije.

Frum, koji je bio pod istragom od stran UCI (Međunarodne unije biciklista) zbog dopinga, oslobođen je svih optužbi malo pred početak Tur d’Fransa i to je podiglo dosta prašine.

Britanskom biciklisti, kenijskog porekla, prošle godine pronađeno je dvostruko više Salbutamola u krvi, što je značilo da je pao na doping testu i UCI je automatski pokrenula postupak protiv njega.

Salbutamol pomaže prilikom lečenja astme i dozvoljena količina u sportu je 1.000 ng/ml (nanogram po milimteru). Frum je imao 2.000 na La Vuelti.

"Moja astma se pogoršala tokom Vuelte i pratio sam savete lekara koji mu je rekao da povećam dozu Salbutamola. Ali naravno, gledao sam da ne uzimam veću dozu nego što je dozvoljeno", rekao je Frum decembra prošle godine, kada je sve otkriveno.
Foto: Getty Images
Tada se pisalo da postoji velika mogućnost da se Frumu oduzme titula na Trci kroz Španiju, da ga čeka suspenzija, međutim za vozača ekipe SKAJ izgleda da pravila ne važe.

"Rezultati nalaza su negativni i postupak protiv Fruma je zaključen", navodi se u saopštenju Međunarodne biciklističke unije (UCI), koje je izdato pre nekoliko dana.

Frum je uredno počeo sezonu početkom februara, iako je bio pod istragom. Prema pravilima, biciklista može da se takmiči sve dok se slučaj ne završi.

Britanac je apsolutno iskoristio to, spremao se na trkama po Španiji i Italiji za prvi cilj u sezoni – Điro d’Italiju. Kao što je i poznato Frum je osvojio prvi Grand tur, a sve zbog neverovatne vožnje na 18. etapi kada je glavnim konkurentima dao tri minuta zaostatka.

Frum je sve ovo radio dok je bio pod istragom UCI, a organizatori najprestižnije trke na svetu rekli su da mu neće dozvoliti da se takmiči na njihovom terenu ako Unija biciklista ne reši slučaj.
Foto: Getty Images
Nekoliko dana pred početak Tur d’Fransa UCI je odlučio da oslobodi optužbi četvorostrukog šampiona Trke kroz Francusku, što znači da će on predvoditi ekipu SKAJ u Francuskoj.

Ovim potezom UCI pokazao je dvostruke aršini jer su zbog istog prekršaja u prošlosti suspendovani Italijani Alesandro Petaki (12 meseci) i Dijego Ulisi (devet).

Frum je veliki šampion, u karijeri osvajao je četiri Tur d’Fransa i po jednom Điro d’Italiju i La Vueltu, međutim lobi koji ima ekipa SKAJ i uticaj na današnji biciklizam su preveliki.

Sa sportske strane gledišta ovo je potpuno logičan potez Međunarodne unije biciklista jer bi suspenzijom Fruma ovaj sport doživeo još jedan ogroman udarac...

Favoriti

Getty Images
Kada je reč o favoritima situacija je dosta komplikovana, pošto i jedan loš dan vas može koštati generalnog plasmana, nešto što je na svojoj koži najbolji iskusio Esteban Čaves na ovogodišnjem Điru.

1. Riči Port (BMC)

Dugogodišnji najverniji pomoćnik Krisa Fruma prošle godine možda je bio i najjači biciklista među favoritima, ali stravičan pad na devetoj etapi ga je primorao da se povuče.

Port ima sve odlike vrhunskog bicikliste, odličan je na brdima i hronometru, a u narednom delu teksta shvatićete zašto se i nalazi u vrhu, i zašto je glavni favorit.

BMC oko njega je okupio odličan tim, imaće veliku podršku u brdima od Ti Džej Van Garderena, Damijana Karuza i Mihaela Šara.

2. Nario Kintana (Muvistar)

Večiti favorit na Tur d’Fransu već ima 28 godina, neki bi rekli ’pa dobro u najboljim je godinama’, što je tačno, ali Kintana od svoje 23 godine konstantno se nalazi u vrhu svetskog biciklizma.

Pet godina pokušava da osvoji najprestižniju trku na svetu i svake godine u nečemu pogreši. Ima za sada dva druga mesta i jedno treće, i ovo je možda idealna prilika.

Ekipa Muvistar dolazi u nikad jačem sastavu, nalazi se u dobroj formi i s razlogom je favorit broj dva da ponese žutu majicu na Jelisejskim poljima.
Getty Images
3. Kristofer Frum (SKAJ)

Da nije učestvovao na Trci kroz Italiju Frum bi gotovo sigurno bio prvi favorit za osvajanje. Pošto se već potrošio dosta ove sezone bilo bi senzacionalno kada bi Britanac bio prvi u generalnom plasmanu i u Parizu.

Frum će ponovo oko sebe imati moćan tim, SKAJ će dominirati etapom kao što to rade od 2012. godine, ali pitanje je koliko će on moći da izdrži.

Poznato je da biciklisti u periodu od mesec dana teško mogu da oporave telo, ponovo uhvate ritam i uđu u top formu.

Pored ove trojice igrača biciklisti koji će se boriti za podijum, a možda i pobedu su: Vinčenco Nibali (Bahrein-Merida), Roman Barde (AG2R La Mondijal), Rigoberto Uran (Kenondejl), Adam Jejts (Mičelton-Skot), Ilnur Zakarin (Katjuša), Bauke Molema (Trek-Segafredo), Bob Jungels (Kvik-step Flors), Stiven Krausvajk (LotoNL-Jumbo), Jakob Fuglsang (Astana), Danijel Martin (UAE)...

Ruta

Getty images
Organizatori Tur d’Frans dosta su eksperimentisali sa rutom za 105. izdanje prestižne trke.

Od 21 etape, devet je ravnih gde će glavnu ulogu voditi sprinteri, sedam je planinskih na kojima će se odvijati borba za generalni plasman, tri etape su univerzalne sastavljene od kratkih strmih brda, dok su ubačena i dva hronometra, individualni i timski.

Karavan kreće sa dve lakše etape u smislu profila i za pobede na njima boriće se sprinteri Peter Sagan, Majkl Metjus, Soni Kolbreli, Aleksander Kristof, Fernando Gavirija, Mark Kevendiš, Dilan Groenvegen, Andre Grajpel, Džon Degenkolb i Marsel Kitel.

Timski hronometar dužine 35,5 kilometara daće nam prve razlike među glavnim favoritima za pobedu.

SKAJ i BMC bi trebalo da budu favoriti, dok ekipa Muvistara nema neke hronometraše i Nairo Kintana mogao bi da dobije zaostatak od preko jednog minuta.
Getty Images
Posle treće etape slede tri ravne i dve veoma nezgodne, ali to nije ništa u odnosu na ono šta bicikliste čeka na devetoj. Ne, nisu brda, kocka je.

Od Aras Čitadele do Rubea favoriti za pobedu možda će imati najteži dan na celoj trci. Oni su svi specijalisti za uspone, ali kada dođu na kocku većina ne može da se snađe i lako otpadne od grupe.

Čak 15 sekcija sadrži kaldrmu i ko preživi devetu etapu bez većih zaostataka, ostaće u šansi da slavi u Parizu. Nakon ’pakla severa’ ide prvi dan pauze.

Deseta, jedanaesta i dvanaesta etapa donose prve velike uspone i nakon toga bi trebalo da se situacija u generalnom plasmanu iskristališe.
Getty images
Završnica dvanaeste je na čuvenom Alp d’Uezu i svaki biciklista sanja da će slaviti na legendarnom usponu. Sve do 16 etape trebalo bi da miruje generalni plasman, a onda sledi konačan rasplet.

Ako usponi na 16, 17. i 19. etapi ne reše pitanje pobednika, hronometar na pretposlednjoj sigurno hoće.

Tridesetjedan kilometar dugačka je 20. etapa, sadrži uspone i nije tipičan hronometar. Port bi ovde trebalo da ima prednost u odnosu na ostale konkurente, međutim pitaće se i Kristofer Frum.

Svi se nadaju da će gledati uzbudljiv Tur d’Frans, koji je u poslednjih nekoliko godina umrtvljen dominacijom ekipe SKAJ. Trka kroz Francusku na programu je od sedmog od 29. jula.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: