Dvadeset godina od Džordanovog "poslednjeg šuta"

Pre tačno dvadeset godina Majkl Džordan je uputio čuveni "poslednji šut" kojim se sa epitetom "najvećeg u istoriji košarke" oprostio od NBA.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

21:29

Dvadeset godina od Džordanovog
Getty Images

Čikago Bulsi i Juta Džez su igrali šestu utakmicu finala NBA lige i Džordan je posle ukradene lopte u kontri fintirao Brajana Rasela i pogodio šut za pobedu.

Ovaj šut je ugasio neke od poslednjih nada velikana košarke Karla Malouna i Džona Stoktona da mogu da osvoje šampionski prsten.

Džordan je krenuo na prodor pored Rasela, uradio krosover i pogodio sa oko pet metara, a Rasel je završio na parketu posle kontakta sa Majklom.

"Mislim da je to bio trenutak koji je definisao moju karijeru", rekao je 15 godina kasnije Džordan u intervjuu Ahmadu Rašadu.

"Znao sam koja su njegova omiljena mesta za šut, znao sam gde će hteti da ide. Ja sam nešto viši i teži od njega i mislio sam 'neće da me prođe', a on je uradio nešto što svet nikada nije video. Malo me je gurnuo, dovoljno da dođe na svoje mesto", pričao je Rasel.

Juta je tada drugi put zaredom došla do finala i oba puta je u epskim okršajima gubila od Čikaga. Prvo su 1997. Džezeri izgubili 4-2 u seriji, a onda istim rezultatom i godinu dana kasnije posle "poslednjeg šuta" za 87:86.

U čast te utakmice napravljena je i retro serija patika koje je MJ nosio pre dvadeset godina. Džordan se nakon te serije sa Jutom vratio košarci početkom dvehiljaditih u Vašington Vizardsima, a posle te epizode se i definitivno povukao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: