Prekretnica Novakove sezone – Vimbldon kao novi početak

Dvadeset četvrta nedelja 2018. godine osvanula je i Novak Đoković zauzima 21. mesto na ATP listi. Nije to pozicija na kojoj želimo da vidimo najboljeg srpskog tenisera, ali je nešto na šta smo navikli u poslednjih nekoliko meseci.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

11:30

Prekretnica Novakove sezone – Vimbldon kao novi početak
EPA/NIC BOTHMA

Ipak, ista sedmica počela je i mnogo boljim vestima – Đoković je potvrdio da neće propustiti sezonu na travi i da će učestvovati na turniru u Kvinsu, a potom i na Vimbldonu.

Nakon bolnog poraza u četvrtfinalu Rolan Garosa od autsajdera Marka Čekinata, Novak je zabrinuo navijače izjavom da nije siguran da će nastupati na najbržoj podlozi, ali je to bio samo deo jedne od njegovih najtežih konferencija za medije.

"Ne znam da li ću igrati na travi", rekao je Đoković novinarima kojima je čak osam puta ponovio "ne znam".

I svetski mediji su naširoko pisali o tome da ga možda nećemo gledati u Londonu, što bi umnogome uticalo i dalji razvoj sezone, ali je nekoliko dana kasnije otklonio sve sumnje prihvativši "vajld kartu".

"Radujem se učešću na turniru u Kvinsu. Nakon uzbudljivih turnira u Rimu i Parizu, okrećem se novim izazovima. Trava je retka i posebna podloga tako da sam srećan što ću imati mogućnost da se takmičim na ovom vrlo jakom turniru koji će mi ujedno biti i odlična priprema za Vimbldon", otkrio je Novak koji je poslednji put na jednom od najlepših svetskih turnira učestvovao 2010.

"Za ovaj turnir me vežu lepa sećanja, kada sam pre 10 godina stigao do finala, kao i kada sam osvojio titulu u dublu dve godine kasnije".
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Na taj način se pridružio Marinu Čiliću, Huanu Martinu del Potru i Stanu Vavrinki, a potencijalno "paklen" kostur mogli bi da upotpune neizvesni Rafael Nadal i Endi Mari.

Međutim, ono što je mnogo važnije jeste bodovna situacija na ATP listi – Đoković je učešćem u Kvinsu izbegao gubitak 250 bodova koje brani zbog prošlogodišnje titule u Istbornu, koji je na programu od 22. do 30. juna. Ti bodovi će mu biti skinuti nedelju dana posle Kvinsa i, ukoliko bude trijumfovao u Londonu, ostaće na "nuli".

Na Vimbldonu će braniti četvrtfinale, odnosno 360 bodova, što znači da je zbirno mogao da ostanje bez 610 bodova koji bi ga, prema stanju na listi u ovom trenutku, izbacili iz top 40. Takav scenario povukao bi sa sobom gotovo izvesno težak žreb na Mastersima u Torontu i Sinsinatiju, kao potencijalnu opasnost da na US openu ne bude nosilac.

Ni to ne bi bilo nemoguće jer još nije ustalio formu, ali su priče "šta bi bilo kad bi bilo" za sada izbegnute, pa je sledeći korak dobra priprema za travu. Potvrdio je Novak da će sa njim u Engleskoj biti treneri Marijan Vajda i Gebhart Fil-Grič (za sada je saradnja produžena samo na ta dva turnira) i da je spreman da ode i korak dalje od prošlogodišnjeg četvrtfinala.
EPA/HOW HWEE YOUNG
Tada je povreda ramena dostigla netrpljive razmere i naterala ga, početkom drugog seta duela sa Tomašom Berdihom, protivniku pruži ruku i napusti teren. Postao je 12. takmičar koji je predao meč čime je ispisana negativna istorija na terenima Ol Ingland klaba i posle toga saopštio da će propustiti ostatak sezone.

Grend slem u Londonu bi baš iz tog razloga mogao da predstavlja prekretnicu u ovom drugom, periodu posle povrede u njegovoj karijeri. Pet meseci nakon Vimbldona predstavljaće veliku mogućnost da se popravi bodovni saldo i krene povratak ka vrhu.

Poznato je da srpski igrač obožava američki beton, kao i da je najbolje rezultate ostvarivao na turneji po Kini.

Ako odmah odbacimo šansu da se nađe na Završnom turniru u Londonu, ostaje mu nekoliko velikih turnira za napredak – spomenuti Toronto i Sinsinati, potom US open, pa Peking i Masters u Šangaju, kao i turnir u Parizu iz serije 1.000, što u brojevima iznosi 6.500 bodova. Ukoliko u decembru bude sakupio i polovinu, verujem da će biti zadovoljan.

Takođe, takmičenje bez pritiska branjenja bodova i plasmana na "Rejs listi", na njegovoj omiljenoj podlozi, može biti idealna priprema za 2019. godinu – svi očekujemo da tako i bude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: