Obradović bez "La Decime", Real je novi šampion Evrope!

Košarkaši Real Madrida novi su prvaci Evrope, pošto su u finalu Fajnal fora Evrolige u Beogradu savladali Fenerbahče sa 85:80.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2018.

19:30

Obradović bez
Starsportphoto

‘Kraljevski klub’ je srušio prošlogodišnjeg šampiona i došao do jubilarne "La Decime" u Evroligi, prvog pehara od 2015. godine.

Time je aktuelna generacija produžila rekord Reala i sprečila srpskog trenera Željka Obradovića da u svojoj zemlji takođe osvoji 10. evropski trofej.

Njegov kolega na drugoj strani i učenik Pablo Laso će na svom kontu upisati drugu recku, dok se Luka Dončić, najbolji košarkaš Evrope, oprostio na najbolji mogući način i kao potpuno ispunjen i sa MVP priznanjem prelazi u novu fazu karijere – NBA ligu.

Upravo je spomenuti Dončić bio jedan od dvojice najefikasnijih igrača pobedničkog tima – meč je završio sa 15 poena (2-4 za dva, 1-4 za tri, 8-10 penali), uz 3 skoka i 4 asistencije. Međutim, bez dileme "iks faktor" za pobednika na ovom meču bio je Fabijan Kozer koji je postigao 17 poena (1-3 za dva, 3-3 za tri, 6-8 penali) i imao po 2 skoka i asistencije.

Tompkins je dodao 10, uz veoma važnu "odbojku" u finišu, a odličnu rolu pod košem je odradio Tavares sa 8 poena i 5 skokova.

Na drugoj strani je blistao Nikolo Meli sa 28 poena i 6 skokova, ali nije mogao sam, pošto je jedino dvocifreni učinak imao Bred Vonamejker, ali je on većinu od svojih 14 poena postigao u finišu susreta.

Potpuno je izostao učinak Jana Veselog, Luiđija Datomea i Bobija Diksona, koji su zbirno ubacili 16 poena. Srpski reprezentativci takođe nisu imali svoje veče – Marko Gudurić je promašio sva tri šuta iz igre, dok je Nikola Kalinić završio sa 7 poena i 3 uhvaćene lopte.
Starsportphoto
Utakmicu u Beogradskoj areni bolje je počeo Fenerbahče koji je, pretežno preko Kalinića i Duveriolua stizao do poena, dok je na drugoj strani obično pogađao Luka Dončić. Sredinom prvog perioda situacija na parketu se preokrenula – Duveriolu i Veseli su dobili po dve lične greške, kod Reala su povukli rezervisti Fernandes i Ljulj i trojkama doneli preokret.

Već do kraja četvrtine je ‘Kraljevski klub’ došao do prednosti, a onda sjajnom serijom na startu druge deonice povećao na +8. Ipak, tada je na scenu stupio Nikolo Meli i sa 11 poena održao Fener u egalu, a nekako neprimetno aktuelni šampion je vratio vođstvo na svoju stranu.

U finišu poluvremena razigrao se Slukas, dodao nekoliko važnih poena i ekipa Željka Obradovića je na pauzu otišla sa minimalnom zalihom.

Odmor je mnogo više prijao španskom predstavniku koji je treću deonicu otvorio serijom 7:0. Tada su Lasovi igrači došli do prednosti i nisu je ispuštali zahvaljujući odličnoj realizaciji napada. I dalje je prednjačio Kozer, dok je odličan doprinos pod košem dao Tavares za novih +8.

Iako je većina navijača priželjkivala povratak prošlogodišnjeg šampiona u poslednjih 10 minuta, on se nije dogodio. Sredinom četvrtog kvartala Veselom je svirana nesportska lična na Dončiću, Real je ubacio pet poena iz tog napada i prvi put došao do dvocifrene prednosti. Uspevao je da troši vreme i pored ne baš efikasnog finiša i na kraju kroz dramu dođe do velikog trijumfa.

Duel za treće mesto između Žalgirisa i CSKA pripao je litvanskom šampionu – 79:77.

IV četvrtina:

Starsportphoto
KRAAAJ – Real Madrid je prvak Evrope!

40’ Čestim faulovima na obe strane izgubljen je ritam i, kada god je bilo potrebno da unesu dramu, Turci su pravili greške i promašivali. ‘Kraljevski klub’ se malo unervozio u finišu, propustio nekoliko napada i u poslednjih 30 sekundi smo bili blizu dramatične završnice. Dikson je pogodio trojku za -3, posle tajm auta je fauliran Kozer koji promašuje oba bacanja, ali Tompkins ubacuje loptu u obruč iz odbojke i rešava pitanje pobednika – 80:85.

39’ Tavares kreće na monstruozno zakucavanje, Veseli ga zaustavlja, ali igrač sa Zelenortskih ostrva koristi oba bacanja za 69:76.

37’ Sada ‘Kraljevići’ uspevaju da zatvore i Melija i jedina dobra stvar za njih je što je Ljulj napravio peti faul. Italijan "izmišlja" jedan poen, onda i Dikson nekako ugurava loptu u obruč za 69:74.

36’ Španci su nastavili da uništavaju protivnike skokom u napadu. Tompkins posle Tavaresa i rezultat je 63:73. Jedino Meli održava u životu Fenerbahče, ali ekstra posedi Realu donose veliku prednost.

34’ Uspeo je Fenerbahče posle nove trojke Melija da zategne odbranu i onemogući Madriđane da se odlepe, ali je onda Veseli promašio zicer za potpuni rezultatski povratak. Onda je napravio nesportsku ličnu i napravio dodatni problem svom timu. Protivnik je to maksimalno iskoristio i sa pet poena u dva napada prvi put došao do +10.

32’ Kalinić promašuje iz ćoška iako je imao otvorenu situaciju, Dončić beži na drugoj strani i zaustavljen je faulom. Pogađa samo jedan za 58:66.

31’ Problem za Real – Dikson je naterao Ljulja da napravi dva brza faula, pa je španski košarkaš morao na klupu jer ih ima četiri. Ko drugi do Nikolo Meli! Italijan je iskoristio to što je odbrana Reala bila slabija bez Ljulja, pogađa uz faul i smanjuje na 58:63.

III četvrtina:

Starsportphoto
30’ Izuzetno lošu organizaciju u napadu rivala kažnjavali su igrači u belim dresovima i oduzimali im lopte kada su pokušali da ih spuštaju u reket. Real je imao priliku da ode na dvocifreni višak, nije uspeo, pa je pred poslednjih 10 minuta rezultat 55:63 za ‘Kraljevski klub’.

29’ Kozer nastavlja da pokazuje da je "iks faktor" u ovom duelu. Probija po levoj strani, prebacuje ruke i polaže za već 13 poena. Real je došao do +7, ali je usledio odgovor šampiona i kucanjem je Kalinić smanjio na 55:59.

27’ Sada je ekipa Pabla Lasa loše organizovala dva napada, ali to Turci nisu iskoristili da izjednače. Rejes uspeva da se izbori za faul i pogađa penale za 52:57.

26’ Meliju je malo falilo da izvede monstruozno zakucavanje, lopta se odbila u ruke Dončiću koji trojkom utišava navijače u žutom – 50:55.

25’ Kozer je nastavio fantastično šutersko veče Reala (7-12 za tri) i sada se gotovo svaki napad završavao poenima – Vonamejker na jednoj, Rejes i saigrači na drugoj strani za 50:52 posle okruglo 25 minuta igre u Beogradskoj areni.

24’ Gudurić je promašio dva šuta sa distance, onda i Slukas, ali su mnogo više uspeha imali igrači pod koševima. Svi osim Melija koji pogađa trojku i smanjuje rezultat na 45:47.

22’ Kozer koristi otvorenu poziciju za tri, Ajon lepo okreće Veselog za vođstvo od 40:45.

21’ U prvom napadu po povratku na parket Real je nastavio skakačku dominaciju, a Duveriolu napravio treći faul. Kerol pogađa bacanja, a onda Rejes novim ofanzivnim skokom iznuđuje drugi faul u prvom minutu.

II četvrtina:

Starsportphoto
20’ Nekako neprimetno turski prvak se potpuno približio, Slukas je lepo položio, a Vonamejker bio polovičan sa linije za slobodna bacanja za 35:35. Ekipe su se razmenjivale u vođstvo, trojke su prštale u Beogradskoj areni i jednom je Kostas Slukas zatvorio prvo poluvreme – 40:38.

18’ Veliku borbu Kalinić je vodio sa Dončićem, ali je neočekivano sada iskočio Tavares koji je lepo iskoristio asistenciju Slovenca.

16’ Nastavilo se sa igrom u brzom ritmu – na jednoj strani je dominirao Meli, već je stigao do dvocifrenog učinka, ali je Real imao više raspoloženih igrača. Kerol, pa Tompkins i ‘Kraljevići’ ne daju vođstvo – 30:33.

14’ Međutim, Ljulj ne dozvoljava rivalu da se potpuno približi i pre sudara Tavaresa i Veselog rezultat je 26:29 za Real Madrid.

13’ Ljulj je promašio trojku, a momci u tamnijim dresovima konačno pogodili – Meli smanjuje, a onda sjajnom rolom i sa sedam poena rezultatski vraća svoj tim.

12’ Potpuno se raspala igra Fenerbahčea u napadu – Tavares ubacuje loptu u koš preko čuvara i Real vodi 17:25, posle čega je Obradović morao da traži tajm aut.

11’ Aktuelni šampion Evrope nastavio je da promašuje sa distance, ovoga puta neprecizan je bio Datome, kao i Fernandes na drugoj strani. Tejlor brzo trči kontru i zakucao za 17:23.

I četvrtina:

Starsportphoto
10’ ‘Kraljevići’ su uhvatili potpuni rezultatski priključak trojkom Rudija Fernandesa, potom je Ljulj doneo potpuni preokret, da bi usledio i lep prodor Slukasa na drugoj strani. I Rendolf je iz ćoška pogodio van linije 6,75 za 17:21 za Madriđane na kraju prve četvrtine.

8’ Ono je problem za ekipu Željka Obradovića jeste što su Veseli i Duveriolu, dvojica visokih igrača pod košem, brzo zaradila po dva faula, ali Ajon nije uspeo to da u potpunosti kazni. U međuvremenu je i španski predstavnik izašao iz bonusa i Dikson je pogodio za 15:11.

6’ Fabijan Kozer se priključio Luki pogodivši odličnu trojku preko višeg rivala, ali je Duveriolu nastavio da blista i novim prodorom vratio +4.

5’ Forsirao je ‘Kraljevski klub’ brze napade, ali je ekipa Željka Obradovića imala odgovor na sve, uprkos promašajima sa distance. Kalinić je lepim polaganjem došao do petog poena, da bi Dončić sa linije bacanja smanjio na 9:6.

4’ Dončić rešava i drugi napad, pa smanjuje na 5:4 za turski klub.

2’ Inače punu Beogradsku arenu navijača Fenera razgalio je Kalinić trojkom preko ruke rivala, da bi mladi Slovenac upisao Real na semafor. Srpski reprezentativac je istrčao kontru i mogao je da nastavi seriju, ali mu je skinuta lopta sa obruča.

1’ Fener je dobio podbacivanje i prvi napad rešio je Duveriolu, dok je na drugoj strani loše šutirao Dončić iz teške pozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

418 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: