Novak ponovo može sa Nadalom – Rafa ipak dobio bitku u Rimu!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković završio je u polufinalu učešće na Mastersu u Rimu, porazom od najvećeg rivala Rafaela Nadala.

Izvor: B92

Subota, 19.05.2018.

14:50

Novak ponovo može sa Nadalom – Rafa ipak dobio bitku u Rimu!
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Đoković je poražen rezultatom 7:6 (7-4), 6:3 posle skoro dva sata igre u meču koji je, osim rezultata, doneo mnogo pozitivnih stvari za Novaka.

Posle dosta vremena podsetio na periode kada je uništavao ‘Kralja šljake’ na kojem god turniru je stigao i pokazao da i pored slabije forme može da se nosi sa jednim od najboljih igrača svih vremena.

Drugi teniser na ATP listi je do trijumfa došao zahvaljujući boljoj formi u kojoj se nalazi i kontinuitetu mečeva, što se posebno videlo u finišu prvog seta. Pošto se Novak vratio od 5:2 i sprečio rivala kada je servirao za vođstvo, ne da je bio ravnopravan, već je u dobrom delu seta bio i bolji rival.

Ne bi bilo nezasluženo da je taj brejk otišao i u njegovu korist, ali su ga koštala tri poslednja poena koje je odigrao nešto slabije, dok je baš tada Španac podigao nivo igre.

Nalet nakon dobijenog seta je bio dovoljan da Đokoviću oduzme servis na startu drugog, a u tim trenucima našem igraču je dosta smetao vetar koji je pojačao. Nekoliko puta se žalio svom timu, ali je uspevao da parira i dođe do svojih prilika i u tom delu igre.

Nije ih iskoristio, pa je ‘Bik sa Maljorke’ dobio bitku u prestonici Italije, ali ako Novak ovako nastavi, gotovo izvesno nas čekaju nove u završnicama velikih turnira.

Nadal će se za novu titulu boriti sa pobednikom drugog polufinala u kojem se sastaju Marin Čilić i Aleksandera Zvereva.

Poslednji Masters na šljaci igra se za nagradni fond od 4.872.105 evra, a titulu brani spomenuti Nemac.

Tok meča:

EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI
6:7 (4-7), 3:6 Pobeda Rafaela Nadala! Očekivano, kada nije uspeo u prethodnom, Nole je dodatno pao u devetom gemu. Nadal nije morao mnogo toga da uradi, već je samo čekao greške i uspeo da drugi put uzastopno savlada srpskog tenisera.

6:7 (4-7), 3:5 Prva poluprilika viđena je tek u petom gemu, kada se i Nadalu malo stegla ruka. Lagan bekhend izbacio je u aut za 15:30, ali je onda dobro odservirao i izbegao dramu. Sledeći poen bio je izuzetno dug, završen je greškom Đokovića. I pored toga je Đoković imao svoje prilike i malo ga je delilo od brejk lopti. Nije uspeo da se izbori za iste jer je Rafa ubrzao i došao na korak do trijumfa.

6:7 (4-7), 3:4 Bez previše uzbuđenja prošla su dva gema u kojima igrači koji su primali servis nisu imali ni promil šanse da zaprete.

6:7 (4-7), 2:3 Pomalo i besan, Đoković je forsirao insajd aut forhend i silovito ga pogađao. Jednom se dobro snašao i na mreži i uspeo da se oporavi posle pretrpljenog brejka.

6:7 (4-7), 1:3 Imao je Đoković polupriliku kada je posle 30:0 dobio dva poena, ali je onda izbacio relativno lagan ritern u aut. To je Nadal iskoristio i materijalizovao stečenu prednost.

6:7 (4-7), 1:2 Brejk za Nadala! ‘Bik sa Maljorke’ je bio u naletu i koristio što se protivnik mučio sa naletima vetra. Novak je napravio dve greške, da bi potom Nadal sjajno stigao drop šot. Usledio je novi poen i prvi brejk u drugom setu.

6:7 (4-7), 1:1 Slična situacija i na drugoj strani – Španac bez problema dobija četiri poena i vraća egal.

6:7 (4-7), 1:0 Uprkos gubitku seta u dramatičnoj završnici, Srbin je na drugi izašao potpuno "resetovan" i uvodni gem dobio bez izubljenog poena.
EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI
6:7 (4-7) Nadal dobio prvi set! Ako je set bio maestralan, taj brejk je bio dvostruko bolji. Bolje ga je otvorio naš igrač, imao mini brejk, ali je Nadal preokrenuo. Na 3:5 se Đoković vratio izuzetnih bekhendom, ali je protivnik ponovo ubrzao. Dobio još dva fantastična poena i uzeo prvi set.

6:6 Srpski igrač nastavio je sa briljantnim tenisom i svaki poen završavao vinerom. Tri su bila dovoljna da se izbori taj brejk.

5:6 Sada Rafa nije dozvolio probleme na svoj servis. Dobio je sva četiri gema i prebacio pritisak na drugu stranu.

5:5 Potpuno se Novak vratio u meč. Posle brejka koji je napravio, pustio je ruku i, uprkos nekim greškama, pogađao kad je bilo potrebno. Dva forhenda su bila dovoljna za prednost u gemu, a onda i potpuno izjednačenje.

4:5 Brejk Đokovića! Novak opet servira sigurno i smanjuje zaostatak, a onda agresivnom igrom uspeva da konačno slomi servis rivala i novim napadom na mrežu vraća servis za "ribrejk"!

2:5 Zapretio je Novak odmah rivalu, dobio jedan spektakularan poen nakon što je stigao skoro nemoguću dijagonalu, ali ni 30:0 mu nije omogućilo da uzvrati brejkom, Španac popravlja servis i potvrđuje prednost.

2:4 Brejk Nadala! Nakon dva perfektna servis-gema Đoković popušta na servisu, što Španac ekspresno koristi i agresivnom igrom stiže do brejk prilike. Propušta prvu, ali Đoković ne uspeva da se trgne, prafvi novu grešku i Nadal stiže do prednosti.

2:3 Meč je nastavljen u istom ritmu, Nadalovi udarci nisu odisali samopouzdanjem, ali Đoković greši dva puta iz bekhend paralele pa Španac lako stiže do novog gema.

2:2 Nadal podiže nivo svog servisa i bez većih problema stiže do drugog gema, ali Đoković nastavlja sa perfektnom igrom na svoj servis, uz to pravi i nekoliko elegantnih poteza za nastavak egala.

1:1 Đoković je sjajno otvorio meč, odlično je vraćao Nadalove servise, Španac je povremeno delovao i nesigurno, pa naš teniser stiže do dve brejk šanse. Međutim, ne uspeva da ih iskoristi, Rafa dobija uvodni gem, nakon kojeg Đoković servira bez greške i dobija svog gem bez izgubljenog poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

380 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: