Evropski put: Ko čeka Zvezdu, Partizan i ostale Srbe?

Čim se završi Svetsko prvenstvo srpske klubove očekuju evropski izazovi, ali već sada Crvena zvezda i Partizan mogu polako da počnu da "kuju" planove.

Izvor: AK

Četvrtak, 17.05.2018.

10:08

Evropski put: Ko čeka Zvezdu, Partizan i ostale Srbe?
Foto: Getty images

Beogradski "večiti" će novi evropski put početi krajem jula u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, a iako nisu završeni svi šampionati niti poznat konačan poredak u njima, već se znaju skoro svi potencijalni rivali.

Zvezda će biti među nosiocima u drugoj rundi kvalifikacija za LŠ, pored Ludogoreca, Seltika, APOEL, Astane, Malmea, Hapoela Ber Ševe, Rozenborga, a verovatno i Legije (blizu titule u Poljskoj) i prvaka BiH Zrinjskog (status zavisi od drugih šampionata).

Kako sada stvari stoje, najteži potencijalni rivali koje Zvezda može dobiti žrebom su Maribor (vodi bitku sa Olimpijom za titulu u Sloveniji), Videoton (Mađarska), Spartak Trnava (Slovačka), a u konkurenciji su još Didelažn (Luksemburg), Valeta (Malta), Vikingur Gota (Farska ostrva), Širak (Jermenija), Sutjeska Nikšić (Crna Gora), Suduva (Litvanija), Kork Siti (Irska), Spartaks (Letonija), Valur (Island), Flora (Estonija), Torpedo Kutaisi (Gruzija).

Ukoliko prođu dalje, crveno-beli bi lako mogli da budu među nosiocima i u trećoj rundi kvalifikacija, ukoliko se poklope rezultati u Rumunijii, Poljskoj, Kipru i Sloveniji, ali bi s druge strane mogla da ima nekoliko izuzetno teških konkurenata poput danskog Brendbija, rumunskog Kluža ili norveškog Rozenborga. U međuvremenu, Partizan će biti među glavnim favoritima u drugoj rundi kvalifikacija za LE, veći UEFA koeficijent od crno-belih ima samo izraelski Makabi, dok im u leđa gledaju Molde, Apolon, Leh, Osijek, Slovan, Vardar, Beitar (Tramp?).

Među povlašćenim klubovima će biti i ostali predstavnici Srbije u ovom takmičenju, a za preostala dva mesta bore se Spartak Subotica, Radnički Niš, Voždovac i Čukarički*.

Još je nekoliko nepoznatih u vezi sa svim učesnicima ove runde, ali je sigurno da su potencijalni rivali Partizana Stjarnan (Island), Birkirkara (Malta), Kliftonvil, Glenavon, Kolerajn (Severna Irska), Široki Brijeg (BiH), Budućnost Podgorica (Crna Gora), Petrokub (Moldavija), Trakai (Litvanija), Lufterati (Albanija), IBV (Island), Liepaja (Letonija), B36 Torshavn, Runavik (Farska ostrva), Tampere, Kups, Lahti (svi Finska), Deri Siti, Šamrok Rovers (Irska), Smatredija (Gruzija), Riga (Letonija), Trans Narva (Estonija), Stumbras (Litvanija), Gandžasar, Banants (Jermenija), Balzan (Malta), Progres (Luksemburg), Konas Kej (Vels)...

Obe lista učesnika kvalifikacija u oba evropska takmičenja je podložne manjim izmenama zbog neizvesne završnice šampionata Danske, Rumunije, Poljske, Rumunije...

Žreb parova druge runde kvalifikacija za oba takmičenja je 19. juna. Mečevi kvalifikacija za LE su 26. jula i 2. avgusta, a LŠ su 24/25. jula i 31. jula/1. avgusta,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: