Novak eliminisan već na startu Barselone!

Novak Đoković doživeo je poraz već na startu turnira Serije 500 u Barseloni pošto je bolji od njega u tri seta bio Martin Kližan – 6:2, 1:6, 6:3.

Izvor:

Sreda, 25.04.2018.

12:50

Novak eliminisan već na startu Barselone!
Photo by Julian Finney/Getty Images

Iako je izdanjima na Mastersu u Monte Karlu donekle najavio da se vraća u staru formu, Novak ponovo nije bio ni na približnom nivou, barem ne u većem delu susreta.

Veoma loše je ušao u meč drugog kola na stadionu Rafael Nadal, već u prvom gemu pretrpeo je brejk, a potom u petom i još jedan, ali je daleko više brinula izuzetno bezvoljna i melahonična igra, uz nemoćunost 'čitanja' onoga što je protivnik zamislio da odigra.

Međutim, posle gubitka prvog seta u samo 32 minuta igre, u drugom delu susreta situacija se dijametralno promenila. Počeo je 'čisto' da udara lopticu, da napada iz svake moguće prilike i pozicije, a takav pristup odmah je počeo da daje rezultate.

U četvrtom gemu iskoristio je prvu od tri uzastopne šanse da rivalu oduzme servis, da bi zatim isto učinio i dva gema kasnije. Izgledalo je da ništa neće uspeti da spreči osvajača 12 Grend Slemova da ekspresno stigne do preokreta, posebno jer je Slovak imao prvi veći pad u igri.

Uspeo je Kližan da ne dozvoli da mu se frustriranost prenese i na igru, koncentrisao se isključivo na svoje gemove i strpljivo čekao svoju šansu, što se na kraju ispostavilo kao i te kako prava strategija. Nije dozovljavao našem igraču ni da mu zapreti, poprilično rutinski osvajao je svoje servis gemove.

Ipak, mora se istaći da je Novak direktno odgovoran za ovaj poraz jer je praktično poklonio dva poena, odnosno novi brejk Martinu. Najpre je poluvolej poslao u mrežu, a onda umesto čistgo vinera odigrao pravo u rivala koji to ne propušta da kazni, odnosno da bez izgubljenog poena stigne do prvog trijumfa nad Đokovićem u petom međusobnom okršaju.

Njega u narednoj rundi očekuje domaći predstavnik Felisijano Lopes, dok Novak čeka ishod pregovora u vezi sa nastupom na turniru iz Serije 250 u Eštorilu.

III set:

Photo by Julian Finney/Getty Images
Nije Kližan propustio priliku za pobedu karijere, odigrao je hrabro do poslednjeg poena i potpuno zasluženo stigao do prvog trijumfa nad Đokovićem – 3:6!

I dok smo čekali da Novak dođe u situaciju da krene ka pobedi, desilo se potpuno suprotno. Stegnuto je ušao u gem, potom je poluvolej poslao u mrežu, a onda lagan viner pravo u protivnika, pa Martin dolazi u priliku da svojim servisima stigne do velike pobede – 3:5.

Iako je trenutak za napad bio idealan, i dalje je nemogućnost da riternira na pravi način sprečavala Đokovića da pokuša da prelomi meč. Uz to, poslao je i nekoliko kraćih loptica, a Kližan razornim forhendom ponovo prebacio pritisak na našeg predsednika – 3:4.

Ponovo je usledio period u kom je Srbin imao problema da pretpostavi gde će protivnikovi servisi, da bi onda Kližan još jednom na neverovatan način stigao do vinera. Ipak, Novak nije dozvolio da ga to poremeti, takođe vinerom osvojio je naredni poen, posle čega dolazi do pada u Kližanovoj igri, što je ostavilo još više prostora za eventaulni odlučujući brejk – 3:3.

Delovalo je da u narednom gemu može da bude problema, međutim – Đoković dobija najdužu razmenu u meču za 15:15, onda pogađa viner iz bekhenda, pa vezuje dva dobra prva servisa za povratak u egal – 2:2.

Osvajač 12 Grend Slem titula uzvraća sigurnim gemom, ali onda isto čini i Slovak, bez izgubljenog poena, za novo vođstvo – 1:2.

Nije bilo ni realno očekivati da Novak nastavi da dominira i u trećem setu, iako je pokušao odmah da slomi rivala, pa Kližan uz manje probleme poveo – 0:1.

II set:

Photo by Alex Caparros/Getty Image
Ako je Kližan bio ubedljiv, onda je Đoković bio silovit. Pljuštali su asevi i forhendi, naš igrač još jednom je oduzeo servis Slovaku i zatim na savršen način, posle samo 26 minuta, najavio odlučujući deo igre – 6:1!

Kao da isti igrač nije igrao prvi set, tako se možda najbolje i može opisati igra Novaka u drugom setu jer je počeo da 'teroriše' rivala iz svih mogućih oružja i da hita ka izjednačenju – 4:1.

Zaigrao je Đoković znatno bolje već od starta drugog dela, pre nego što je, posle još jednog rutinski osvojenog gema, došao do tri vezane brejk šanse. Kližan je spasao prvu, ali već kod druge nije imao ni najmanje šanse – 3:1.

Srpski teniser za manje od 60 sekundi uspeo je da dobije uvodni gem drugog seta, bez izgubljenog poena i tako najavljuje bolje izdanje – 1:0.

I set:

Photo by Julian Finney/Getty Images
Napokon, Đoković uspeva da barem zaliči na sebe pošto osvaja gem bez izgubljenog poena, koji potom glasno proslavlja. Pokušao je agresivni pristup da prenese i u naredni gem, ali je, potpuno atipično, imao velikih problema da pročita Slovakov servis tokom većeg dela seta, pa Kližan upravo as udarcem potvrđuju daleko bolju igru – 2:6.

Ovakav razvoj situacije samo je doprineo da se Kližan maksimalno opusti i razmaše, osvojivši 10 od poslednjih 11 poena, a sve je 'ukrasio' drop šotom iz neverovatno teške pozicije, sa dve ruke i čučnja za dolazak na korak do vođstva – 1:5.

Pad se nastavio, Đoković se nije dobro kretao, niti birao prava rešenja i prave udarce u datom trenutku, a sve to rezultiralo je novim izgubljenim servisom za veliku prednost rivala – 1:4.

Sjajno je Srbin čitao servise i udarce rivala u narednom gemu, da b i pored dve jeftine greške i ispuštene prednosti uspeo da dođe do brejk lopte. Nažalost, ponovo je usledio osetniji pad u igri što Martin lagano pretvara u gem – 1:3.

Poprilično 'sporo' je Đoković ušao u duel, dok ni govor tela nije previše obećavao. Ipak, servis je proradio u pravom trenutku i naš igrač se upisuje na semafor – 1:2.

Novak uspeva da odgovori u drugom gemu za 30:30, da bi onda sreća pomalo pogledala levorukog Slovaka, pošto je u istom poenu dva puta pogađao mrežu, a loptica se oba puta vraćala u teren – 0:2.

Iako je lepo izradio prvi poen nije uspeo i da ga osvoji, posle čega je usledila dupla servis greška za početnu nervozu. Uspeo je Đoković da osvoji naredni poen, ali Kližan onda divnim drop šotom dolazi do dve vezane brejk lopte, a potom i razornim forhenom došao do ekspresnog brejka – 0:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

283 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: