Jokić je superstar, Bogdanović MVP, Teo je morao ranije

Ligaški deo NBA sezone gotov je utakmicama u noći između srede i četvrtka, a Srbija će u plej-ofu nažalost imati samo jednog predstavnika.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2018.

10:24

Jokić je superstar, Bogdanović MVP, Teo je morao ranije
Getty Images/Gregory Shamus/Abbie Parr/Matthew Stockman/Kevork Djansezian

U direktnom okršaju Minesota je pobedila Denver i plasirala se u doigravanje, a ekipa iz Kolorada drugu godinu zaredom ostala je 'kratkih rukava'.

Nikola Jokić odigrao je herojsku partiju za Nagetse, ali je u završnici meča po nekima bio i tragičar pošto u nekoliko navrata nije uspeo Nagetsima da donese potrebno vođstvo.

Vulvsi su otišli u plej-of, a Nemanja Bjelica biće jedini predstavnik Srbije u najuzbudljivijem delu NBA sezone.

Istina je da smo mogli da imamo čak četiri igrača u postsezoni, ali se Miloš Teodosić povredio u ključnom delu sezonu, dok Boban Marjanović i dalje nema važnu ulogu u ligi.

Peti i poslednji srpski košarkaš u NBA Bogdan Bogdanović imao je odličnu sezonu, kada se pogledaju svi aspekti i činjenica da nije imao pravu pauzu više od dve godine.

Ostaje žal što se Jokić nije plasirao u plej-of jer bismo gledali našeg igrača kako vuče tim i dominira pod obručima – ipak, zadovoljićemo se učešćem Bjelice za kojeg se nadamo da će imati prostora u doigravanju.

Nikola Jokić – istorijska sezona

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Posle završetka prošle sezone najveće pitanje za navijače Denvera bilo je – da li će Nikola moći da ovakve partije pruža kada se ekipe budu spremale samo za njega?

Jokić je takmičarske godine 2016/2017 'eksplodirao' i svim ekipama bilo je jasno na koga će morati da se koncentrišu kada naredne sezone budu igrali protiv Nagetsa.

Na početku očigledno je bilo da je srpski centar popravio odbranu, ali brojke nisu mnogo odskakale od onih od pre nekoliko meseci i mnogi su sumnjali u njegov napredak.

Jokić je ponovo beležio u proseku oko 16 poena, 10 skokova i oko pet asistencija, međutim nekako se videlo da može još dosta više i to se pokazalo u 2018. godini.

Najbolje partije u karijeri Nikola je pružao u martu kada je ostvario čak četiri tripl-dabla, a Denver pobedio na sedam od deset utakmica. Početkom aprila odigrao je nekoliko slabijih partija (usled povratka na teren Milsapa), ali čim su njih dvojica 'kliknuli' Denver je krenuo sa novim pobedama.

Jokić je ređao sjajne mečeve, a Nagetsi su i dalje bili u trci za plej-of. Međutim, u aprilu Denver je doživeo nekoliko neočekivanih poraza.

Neuspesi protv Dalasa, Lejkersa i Memfisa koštaće Denver plej-ofa i zbog toga ostaje najveća žal – ekipa Majka Melouna pobeđivala je najjače, ali je gubila od 'luzera'.

Posle poraza od Toronta, na sedam mečeva do kraja, gotovo svi su otpisali Nagetse u borbi za doigravanje. Ipak, igrači i stručni štab su verovali.

Ekipa iz Kolorada ostvarila je šest pobeda zaredom, od kojih su neki bili veoma dramatični, a Jokić je u tim mečevima igrao kao pravi lider i superstar. Protivnički centri nisu mu mogli ništa, a on je ređao partije sa preko 25 poena, 10 skokova i pet asistencija. Sve je mirisalo na plej-of – prvi još od sezone 2012/2013. Odlučila je utakmica u Mineapolisu, a srpski centar ponovo je briljirao. Tadž Gibson nije mu mogao ništa tokom većeg dela meča, ali je onda na kraju krenuo da igra dosta agresivnije.

Prštalo je na sve strane, a Jokić je snagom dobro odgovorio – ali nedostali su poeni, koje nažalost Denver preko našeg igrača nije mogao da dobije.

Kada se pogleda celokupna sezona Jokić odigrao na ol-star nivou. Ostvario je deset tripl-dablova, a samo su više imali Ben Simons, Lebron Džejms i Rasel Vestbruk.

Pored toga, Jokić je jedini košarkaš, više od 208 centimetra, pored Garneta, Čemberlena i Simonsa koji je tokom sezone beležio 16 poena, 10 skokova i šest asistencija.

Jokić je bio i bolji od toga, pošto je na kraju, posle 75 odigranih utakmica, u proseku imao 18,5 poena, 10,7 skokova i 6,1 asistenciju – Nikola je u svakom aspektu napredovao u odnosu na prošlu sezonu.

Nagetsi imaju svetlu budućnost i ukoliko zadrže jezgro tima (Jokić, Mari, Heris) naredne takmičarske godine biće sigurno među osam najboljih na Zapadu, a za koju godinu i tim za šampionsku titulu.

Bogdan Bogdanović – MVP “zvezda u usponu“

Bogdan Bogdanović jedan je od retkih košarkaša koji ima pravilan razvitak karijere, štaviše savršen.

Kao mlađi je predvodio Partizan do titule u šampionatu Srbije, potom je sazrevao u Fenerbahčeu sa kojim je osvojio gotovo sve, a onda se odlučio za odlazak u najjaču ligu na svetu. Bogdan je sve ovo postigao, a ima svega 25 godina.

Čini se da je srpski košarkaš otišao na pravo vreme u NBA i ono što je najvažnije, otišao je u pravu sredinu gde ima pravu priliku da igra istu košarku kao što je igrao u Evropi.

Na početku takmičarske godine bilo je potrebno vremena Bogdanu da se malo navikne na stil košarke i da bude malo 'sebičniji' kako je i on rekao u nekoliko navrata.

Trener Dejv Jeger znao je da nagradi njegov veliki trud i Bogdanović je ubrzo postao starter. Nisu to bile neke blještave partije, ali se u prvim mesecima u NBA od našeg igrača uvek moglo očekivati oko 10 poena. Ono što je možda i važnije, Bogdan je igrao odličnu odbranu i neretko je čuvao protivničke najbolje košarkaše – Demara Derozana, Bredlija Bila, Viktora Oladipa...

Posle nešto sporijih oktobra, novembra i devembra, bivši košarkaš Partizana u 2018. godini počeo je da pruža odlične partije. Januar je bio njegov najbolji mesec od kako je došao u NBA, pošto je na terenu prosečno provodio 28 minuta i za to vreme je beležio 13,1 poen, 3,6 asistencija i 3,1 skokova.

Bogdanović je gotovo u svakom meču bio dvocifren, ali ono najbolje tek je usledilo u februaru. Igrač Sakramenta odbran je da igra na Ol-staru i to na utakmici “zvezda u usponu“.

Bogdan je u odličnoj formi dočekao Ol-star i to se pokazao pred velikim brojem ljudi u Stejpls centru. Srpski košarkaš pogađao je sa svih strana, a američki komentatori 'padali su u trans'.

Bek Sakramenta na kraju je ovaj meč 'zvezda u usponu' završio sa 26 poena, šest asistencija i četiri skoka, a čelnici NBA odlučili su njemu da daju nagradu MVP. Bogdanović se tako pridružio odabranom društvu u kojem se nalaze Peni Hardavej, Alen Ajverson, Karmelo Entoni, Džon Vol, Kajri Irving, Kevin Durent...

Srpski košarkaš posle Ol-star meča nastavio je sa dobrim partijama, ali se u martu videlo da ga polako stiže umor. Bogdan je očekivano igrao gore-dole i kada se pogleda da gotovo nije imao pauzu više godina, dobro je što se nije, ne daj bože, povredio.

Bogdanović sezonu završio je sa prosekom od 11,8 poena, 3,3 asistencije, 2,9 skokova i jedne ukradene lopte.

Ono što nije spomenuto je da je bek Sakramenta odlučivao utakmice, da je pogađao za pobedu i da je izrastao u lidera.

Naredne godine možemo očekivati samo još bolje partije jer će posle mnogo, mnogo vremena imati slobodno leto i moći će da se posveti samo sebi.

Miloš Teodosić – sezona u povredama

Morao je ranije. To je prva stvar koja se zaključuje posle debitantske sezone našeg igrača u najjačoj ligi na svetu, a to je nešto što je i on rekao.

Samo što je odigrao prvi meč u kojem je imao šest poena i asistencija, Teodosić se povredio u narednom i zbog problema sa stopalom propustio je naredna 22 meča.

Miloš se oporavljao do “plantarije fascitis“ i kada se vratio na teren bilo mu je potrebno vremena da uhvati onaj pravi ritam. Nažalost, Teo onu prepoznatljivu formu iz Evrope nijednom nije uspeo da pokaže.

Možda jeste pokazao delić u završnici sezone kada je u pet mečeva zaredom bio dvocifren, a Klipersi ostvarivali pobede, međutim ponovo ista povreda i kraj sezone.

Teodosić je pričao kako je mogao možda ranije da dođe u NBA i kako nije uspeo da igra na najboljem nivou ove takmičarske godine.

Svi u Evropi dobro su upoznati znanjem koje poseduje naš košarkaš, ali usled turbulentne sezone Kliperse i njegovih problema sa povredom, Teo nije uspeo da se pokaže u najboljem svetlu. Imao je Miloš neke neverovatne asistencije, ali kada je odlazio u NBA većina je mislila da će ih naš košarkaš brzo navići na spektakularna dodavanja – ista ona koje je imao u Evroligi i VTB.

Većina je i mislila da će naš košarkaš imati veliki broj asistencija po meču, ali istina je da je samo jednom imao dvocifren broj uspešnih dodavanja (10 protiv Sakramenta).

Teodosić je u martu napunio 31 godinu što znači da ispred sebe ima još 2-3 sezone u kojima bi mogao da ostavi trag u najjačoj ligi na svetu. Pitanje za kapitena reprezentacije Srbije su povrede.

Ukoliko Miloš u narednu NBA sezonu uđe potpuno zdrav, mogli bismo da gledamo potpuno drugu košarku u odnosu na ovu takmičarsku sezonu.

Srpski košarkaš odigrao je 45 mečeva, što znači da je propustio 37 utakmica. Na kraju, prosečno je beležio 9,5 poena i 4,6 asistencije što uopšte nije loše za 'ruki' godinu.

Ukoliko ostane u Klipersima i uspe da bude potpuno zdrav za početak sezone 2018/2019, Teo bi mogao da se NBA javnosti predstavi kao u najboljima danima u Evrolige.

Nemanja Bjelica – najbolja sezona u NBA

Nekadašnji MVP Evrolige jedini je naš predstavnik u plej-ofu NBA. Bjeličina sezona može da se opiše prosto – kada je Batler bio povređen pružao je odlične partije, kada je bio zdrav zadovoljavao se rolom s klupe.

Bjelica nema tu sreću da se nalazi u recimo Kingsima gde bi bio među možda i glavnim igračima. Srpski igrač nastupa za Vulvse koji su ove sezone postali mnogo jači dolasko Džimija Batlera.

Trener Tom Tibodo voli da mu starteri igraju najviše i to se pokazalo i ove sezone. Petorka Tig, Vigins, Batler, Gibson, Tauns ukupno ima najviše minuta od svih stratnih postava u NBA.

Bjelica zajedno sa Džamalom Krofordom glavni je igrač s klupe, ali našem košarkašu potrebno je prostora kako bi se dokazao, a ne nekih 15-20 minuta po meču.

Nemanja na početku sezone nije igrao mnogo – nekih 15-tak minuta po meču i za to vreme beležio je oko sedam poena i tri skoka. Nekadašnji igrač Crvene zvezde ponovo je imao problem sa stopalom zbog kojeg je propustio kraj novembra i gotovo ceo decembar. Ono što je najvažnije – odigrao je svaki meč od januara do kraja sezone, a mart mu je bio najbolji mesec od kada je došao u najjaču ligu na svetu.

Džimi Batler se povredio i trener Tom Tibodo dao je našem igraču njegove minute. Bjelica je u martu prosečno igrao 35 minuta i za to vreme beležio je 11 poena i sedam skokova.

Nemanja je imao rekord karijere kada je u porazu od Bostona postigao 30 poena i uhvatio deset lopti. Iako je Nemanja uspeo da donekle nadoknadi izostanak Batlera, očigledno je bilo da Vulvsima nedostaje lider.

Bivši igrač Čikaga vratio se za poslednja tri meča, Minesota je pobedila u njima, uspela je da obezbedi plej-of, ali je Bjelica u ta tri duela postigao (3,2 i nula poena) a iz igre je šutirao 2/13.

Bjelica se ponovo 'prebacio' na klupu i videćemo kakav će učinak imati u doigravanju protiv najbolje ekipe lige – Hjuston Roketsa.

Sezona još nije gotova za Nemanju i nadamo se da će potrajati. U ligaškom delu takmičarske godine Beli je odigrao najbolje od kada je došao u NBA, a prosečno beležio je 6,8 poena i 4,1 skokova.

Boban Marjanović – poznatiji van terena, nego na njemu

Ovim podnaslobom ne želimo da uvredimo našeg centra, ali Marjanović je ove sezone postao poznatiji široj javnosti u SAD zbog njegovog šoua – Bobi i Tobi.

Takmičarska godina za našeg košarkaša bil je turbulentna, pošto je Marjanović započeo sezonu u Detroitu, a onda je krajam januara trejdovan u Kliperse.

Odlazak u 'grad anđela' ispostaviće se kao dobra stvar jer je Marjanović dobijao mnogo više minuta od Doka Riversa, nego što je to bio slučaj kod Van Gandija.

Bobi nije dobija više minuta, ali je gotovo svake večeri ulazio u igru i davao solidan doprinos sa klupe. Prvih nekoliko utakmica nije igrao, ali je onda od marta bio standardan u rotaciji Klipersa.

Marjanović je imao utakmicu od 18 poena i šest skokova protiv Nagetsa i kao i protiv Lejkersa (12 poena i 10 skokova), ali pitanje je kakva budućnost očekuje srpskog košarkaša u NBA. Bobi ulazi u poslednju godinu ugovora (tri godina 21 milion dolara) i videćemo kakav plan imaju Los Anđeles Klipersi za njega. Bobi je pokazao da može da igra i da se nalazi u nepravednoj situaciji.

U Evropi bi bio nezaustavljiv i dominirao bi pod obručima, ali još jedna godina ugovora od sedam miliona dolara dovoljan je razlog da se ostane u najjačoj ligi na svetu.

Za kraj – Bobi i Tobi, a posle i Džordan. Marjanović i Heris postavljali su na Instagram ili Tviter smešne video klipove u kojima igraju, a glavna zvezda bio je naš košarkaš.

Kasnije se to prenelo na teren, pa su Bobi, Tobi i Di Džej imali performans pred svaki meč. To je bilo zanimljivo svim popularnim američkim medijima i gotovo uvek su ih 'kačili' na svoje zvanične Tviter, Fejsbuk ili Instagram profile.

Malo nam je krivo što je šira javnost u SAD za Marjanović saznala ovim putem, a ne onim košarkaškim, međutim i ovo je skroz simpatično i važno je da Marjanović uživa u svom boravku u SAD.

Koliko ćemo naredne godine imati igrača u NBA još ne znamo, a ova sezona može da se okarakteriše kao najbolja u novijoj istoriji, štaviše najbolja od legendarne generacije Sakramento Kingsa.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: