"Brada" se naoštrio na titulu, Simons uzurpira "Kraljev" tron

Posle 170 dana i 1.218 odigranih utakmica, tek je poslednje veče donelo sve plej-of parove koji najavljuju izuzetno neizvesno i na naše zadovoljstvo maksimalno uzbudljivo doigravanje koje počinje u subotu uveče.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2018.

08:15

Foto: EPA/LARRY W. SMITH, Getty images

Produžetak u Mineapolisu koji je rešio poslednjeg putnika na Zapadu, pa produžetak u Majamiju koji je odlučio nekoliko sudbina na Istoku, pa spektakularna četvrtina Filadelfije od 46 poena i šlag na tortu apsurdna partija Rasela Vestbruka sa 20 skokova i 19 asitencija za tripl-dabl prosek – pa šta onda očekivati u borbi za finale?

Posle trogodišnje dominacije Golden Stejt i Klivlend su izgubili prevlast u svojim konferencijama, ali što je još važnije pokazali ogromne slaboti koje su ukazale da se neće baš kao do sada “prošetati” do četvrtog uzastopnog sudara u finalu.

Na Zapadu je najviše pokazao Hjuston predvođen briljantnim tandemom Kris Pol – Džejm Harden, koji iza sebe ima verovatno najzreliju sezonu u karijeri.

S druge strane, Toronto Reptorsi su takođe sazreli za napad na titulu, njihov trio Kajl Lauri, Demar Derozan, Jonas Valančunas ih je predvodio do prvog mesta na Istoku im je jesenas predviđana borba za maksimalno treće mesto.
Foto: Getty images
Šta nas čeka na Istoku: Toronto – Vašington, Boston – Mivoki, Filadelfija – Majami i Klivlend – Indijana. Na papiru nema nijednog apsolutnog favorite, moglo bi se reći i da se Reptorsi nisu usrećili sa brojem 1, osim što će sve vreme imati prednost domaćeg terena, a da su Kavalirsi na broju 4 prošli verovatno mnogo bolje nego što su se nadali. Jedno je jasno, i bar jedna “metla” u seriji (4-0, prim. aut) bi bila iznenađenje.

"Prvo uzmi vazduh, a onda napuni šaržer", poslao je jasnu poruku svojim Siksersima trener Bret Braun, nakon istorijskog niza od 16 uzastopnih pobeda u završnici sezone iz snova.

Šta nas čeka na Zapadu: Hjuston – Minesota, Golden Stejt – San Antonio, Portland – Nju Orleans i Oklahoma Siti – Juta. I ovde samo retki očekuju da vide negde 4-0. Rokitsi su svakako veliki favorite protiv Timbervulvsa, koji su tek posle dodatnih pet minuta u poslednjem meču sa Denverom izborili plej-of, ali ne treba zaboraviti sa koliko talenta raspolaže ova ekipa.

Imena Džimija Batlera, Endrua Viginsa i Karl-Entonija Taunsa su dovoljan razlog da se svako zabrine. U centru pažnje svakako će biti sudar “ranjenog” šampiona Voriorsa i “zastarelih” Sparsa, ali i preostala dva para garantuju pregršt uzbuđenja i spektakularnih sudara i individualnih predstava.

“Igramo bez pritiska”, otkrio je centar Lamarkus Oldridž važno “oružje” Teksašana.

Sezona lova na "Leri O'Brajen" trofej je otvorena.

Istočna konferencija

Foto: EPA/JUSTIN LANE
Toronto Reptors – Vašington Vizards

U četiri ovosezonska duela oba tima imaju po dve pobede. U seriji od sedam mečeva prednost je svakako na strani Reptorsa, ali ne samo zbog toga što su u prethodnih pet meseci pokazali najviše u konferenciji, već pre svega zbog očajne forme Vizardsa u finišu regularnog dela sezone (14 poraza na poslednjih 21 utakmica) i neizvesne forme prve zvezde ovog tima Džona Vola koji se vratio nakon više od dva meseca pause zbog povrede kolena. Toronto bi sa trećim najboljim napadom (111,7 poena po meču) i petom najboljom odbranom u ligi trebalo da bez većih problema prođe dalje.

Predviđanje: 4-2

Boston Seltiks – Milvoki Baksi

I ovaj par ima egal skor u regularnom delu, ali je odnos snaga daleko izjednačeniji nego pre nekoliko meseci kada su Seltiksi važili možda i za prvog favorita na Istoku za plasman u veliko finale. Uspeli su da nadoknade povredu Gordona Hejvorda u prvim minutima sezona, ali su pravi nokdaun doživeli pre nekoliko nedelja kada su ostali i bez ključnog igrača Kajrija Irvinga. Na sve to se nadovezala i povreda Markusa Smarta pa je Boston daleko od apsolutnog favorita i u prvoj rundi plej-ofa.

Baksi su pre desetak dana pobedom 106:102 pokazali da imaju odgovor, a sa MVP kandidatom Janisom Andetokumbom u sastavu imaju više nego dovoljno argumenata da se nadaju prvom prolazu u drugu rundu u eri supertalentovanog Grka (za sada 0/2). U Masačusetsu su sada sve oči uprte u mladog Džejlena Brauna i iskusnog Ala Horforda koji je neočekivano od treće postao prva violina, pa bi njegovi nastupi mogli biti ključni za rasplet serije u kojoj bi lako favorit mogao da završi sezonu.

Predviđanje 3-4
Foto: Getty images
Filadelfija 76ers – Majami Hit

Treći par – treći egal. Tako je bilo u prva četiri susreta, ali dosta toga se promenilo u poslednjih nekoliko nedelja. Siksersi su u finišu regularnog dela predstavljali najbolji tim konferencije, gazili su redom rivale, između ostalih i Klivlend Kavalirse, a plej-of su najavili sa 80 poena za jedno poluvreme protiv nimalo naivnih Baksa. Samo dve godine nakon najgore sezone u istoriji i 10-72, Siksersi u napravili najduži pobednički niz još od ere Doktora Džeja i Mozesa Melouna.

Što je još gore po rivale, ne zna se s koje strane preti veća i teža opasnost – Dario Šarić je momak za sve, Džoel Embid dominira u reketu, a Ben Simons je novi Lebron Džejms u nastajanju. Neizvestan je nastup Embida na startu serije zbog povrede jagodice, ali i bez njega Siksersi ne bi trebalo da se previše muče sa Hitom. Siksersi naravno imaju daleko veće ambicije, zbog situacije u Bostonu imaju sjajnu šansu da se domognu finala Istoka, ali se u Filadelfiji ovih dana često čuje I “ako su mogli Iglsi da osvoje Superboul…”

Predviđanje: 4-1

Klivlend Kavalirs – Indijana Pejsers

Duel po skoru dve najujednačenije ekipe u konferenciji, ali i jedini par u kojem je jedan tim bio bolji u međusobnim ogledima tokom regularnog dela. Pejsersi su dominirali jesenas i tri puta u nizu nadigrali Kavse, koji su uspeli da slave tek u četvrtom susretu krajem januara. Najdominantniji tim konferencije u prethodnih skoro pola deceniije jeste bio tek četvrti u ovoj sezoni, ali ipak ima Lebrona Džejmsa koji uvek za plej-of ima brzinu više, a finale nije propustio od 2010. Pejsersi naravno imaju svoje adute, pre svega sjajnog Viktora Oladipa, a dodatna motivacija je “metla” koji su doživeli prošlog aprila upravo od Kavsa na startu doigravanja.

Predviđanje: 4-2

Zapadna konferencija

Foto: Getty images
Hjuston Rokits – Minesota Timbervulvs

Svakako duel u kojem je “metla” najviše realna, ako ništa onda zbog 4-0 za Rokitse u dosadašnjim susretima tokom sezone. Međutim, na samo jednoj od tih utakmica za Vulvse je igrao Džimi Batler, a Teksašani su u međuvremenu ostali bez ključnog defanzivca Luka Mba a Mutea za prvu rundu, zbog povrede ramena.

Teško je očekivati da će Minesota imati rešenje za tandem Pol-Harden, a pošto je naš Nikola Jokić je u sredu pokazao koliko su ranjivi u odbrani protiv raspoloženog centra (35 poena), ključ za lagan posao Teksašana bi mogao da bude ove sezone sjajni Klint Kapela. S druge strane, Vulvsi moraju u napadu biti bolji nego ikad ako žele da pariraju najboljem timu konferencije.

Nama će ovaj okršaj biti dodatno interesantan jer ćemo konačno gledati jednog Srbina u plej-ofu. Nemanja Bjelica bi mogao da ima bitnu ulogu "iz drugog plana" u ovoj seriji.

Predviđanje: 4-1

Golden Stejt Voriors – San Antonio Spars

Voriorsi su bolji u međusobnim duelima ove sezone (3-1), nadigrali su Sparse i u finalu Zapada prošle, ali dosta toga se promenilo u međuvremenu. Ogromnoj većini pažnju najviše privlači odsustvo Stefa Karija iz ekipe Voriorsa, ali dok i bez njega “ratnici” i dalje predstavljaju “supertim”, Sparsi nisu ni blizu one ekipe od prošle sezone bez svog superstara Kavaja Lenarda. U pomenutom prošlosezonskom finalu Sparsi su najavili kraj dualizma Voriors-Kavalirs jer su imali 23 poena prednosti nad Golden Stejtom u prvom meču.

Međutim, u trećoj četvrtini Lenard se povredio nezgodno dokočivši na nogu Zaze Pačulije i od tad “mamuze” više nisu isti tim. Međutim, Voriorsi su u slaboj formi najavili plej-of, izgubili su deset od poslednjih 17 utakmica, a je neko sposoban da sruši šampiona u plej-ofu onda je to Greg Popovič sa svojim Sparsima koji imaju četvrtu najbolju odbranu u ligi.

Predviđanje: 4-2
Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey
Portland Trejl-Blejzers – Nju Orleans Pelikans

Ovo bi mogao da bude najneizvesniji okršaj na Zapadu, što pokazuje i skor iz regularnog dela (2-2). Portland je stigao do treće pozicije u konferenciji, ali je u poslednjih nekoliko nedelja bio daleko od plej-of standard. Sedam poraza na 12 utakmica uz neubedljive nastupe glavnih zvezda Demijena Lilarda i Si Džeja Mekaluma je zabrinulo navijače u Oregonu jer im s druge strane preti verovatno najbolji centar lige Entoni Dejvis koji ima prosek od oko 30 poena, 12 skokova i tri blokade po meču otkako je krajem januara ostao sam u reketu Pelikansa zbog teške povrede Demarkusa Kazinsa.

Zbog toga će ključni faktor ove serije biti Jusuf Nurkić. Ako “Bosanska zver” bude dostojno parirala “Obrvi”, Blejzersi će biti bliži drugom krugu. Adut tima iz Oregona je i ogromna motivacija Lilarda koji je već godinama na nivou superstara, ove sezone je MVP kandidat i ovo mu je verovatno poslednja šansa da opravda silna očekivanja i potvrdio brojne hvalospeve, postoji li bolje mesto za to od NBA plej-ofa koji je stvoren za pravljenje legendi.

Predviđanje 4-3

Oklahoma Siti Tander – Juta Džez

Ovaj duel verovatno najviše raduje ogromnu većinu ljubitelja košarke. Svi se nadamo da ćemo gledati sedam veličanstvenih okršaja još uvek aktuelnog MVP lige i verovatno najboljeg rukija sezone. Rasel Vestbruk iza sebe ima sezonu karijere sa tripl-dabl prosekom, ali je s druge strane terena Donovan Mičel, bek a najviše 20+p utakmica u ruki sezoni još od Alena Ajversona i rekorder među “početnicima” po broju trojki.

Juta je znatno ozbiljniji tim od februara, nakon što se Rudi Gober vratio u ritam i u trejdu stigao Džae Krauder. Osim toga, Džez je radio na defanzivnim finesama polednjih nekoliko nedelja, videćemo da li je tim iz Solt Lejk Sitija sposoban da obuzda “zver” iz Oklahome. Mnogi se klade na tripl-dabl proek Rasa i u ovoj rundi. Ovde posebno prizivamo sedam duela.

Predviđanje: 4-3

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: