Murinjo nadmudrio Klopa – Rašford junak 200. derbija Ostrva

Fudbaleri Mančester junajteda savladali su najvećeg rivala Liverpul 2:1 (2:0) u jubilarnom 200. okršaju dva najveća engleska kluba.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Subota, 10.03.2018.

12:40

Murinjo nadmudrio Klopa – Rašford junak 200. derbija Ostrva
Foto: EPA/PETER POWELL

Žoze Murinjo nadmudrio je Jirgena Klopa i dobio direktan obračun u borbi za drugo mesto u Premijer ligi.

Liverpul je imao apsolutnu kontrolu nad ritmom utakmice od prvog do poslednjeg minuta, ali je Junajted "slomio" rivala iz dve sjajne i skoro identične akcije.

Oba puta je David de Hea ispucao loptu, oba puta je Romelu Lukaku dobijao vazdušne duele duboko na teritoriji Liverpula, a potom dva puta Markus Rašford nadmudrio svog čuvara Aleksander-Arnolda i matirao nemoćnog Karijusa.

Liverpul je u drugom poluvremenu konačno zaustavio Lukakua i potpuno neutralisao napad Junajteda, da bi se vratili u igru 25 minuta pre kraja zahvaljujući neobičnom autogolu Erika Bajia.

"Crveni" su dominirali u poslednjih 20 minuta, konstantno pritiskali odbranu Junajteda, ali nisu uspeli više nijednom da konkretno zaprete De Hei i golu domaćina.

Tako je Rašford postao junak 200. derbija i prve pobede u odbračunima ova dva velikana posle četiri uzastopna remija.

Murinjo je tek drugi put u karijeri slavio protiv Klopa, iako na ovom meču nije mogao da računa na svog najskupljeg igrača Pola Pogbu.

Junajted osam kola pre kraja sezone ima pet bodova više od Liverpula na drugoj poziciji.

Tok meča:

Foto: Getty images
95' Žestok pritisak Liverpula, odbrana Junajteda odoleva i dva puta izbacuje loptu u korner. Prvi šut Salaha na meču tek u 96. minutu, ali loš.

94' Mane je pobegao odbrani Junajteda, ali ipak jedan defanzivac domaćeg tima uspeva da izbije loptu pre opasnosti po gol De Hee.

90' Pouson je meč produžio za šest minuta

87' Prve čarke na terenu, gosti su nervozni dok Smoling leži na terenu nakon što je dobio udarac u međunožje.

83' Opasnost ispred Junajtedovog gola, Firmino je imao priliku za šut, ali je odlučio da propusti loptu do Manea, koga je osujetio Felaini.

80' Konačno gužva i u kaznenom prostoru Liverpula, centaršut Janga, ali Karijus uzima tu loptu u ruke.

80' Klop kreće na sve ili ništa, ofanzivni vezista Žoržinjo Vajnaldum menja beka Aleksander-Arnolda.

77' Opasan centaršut Lalane u kazneni prostor Junajteda, ali odbrana izbacuje loptu.

74' Apsolutna inicijativa Liverpula, devet kornera za goste, dok nijedan nisu izveli domaći. Junajted vreba šansu da "overi" pobedu iz kontranapada, ali Sančes i Lukaku su usamljeni na suprotnoj polovini terena.
Foto: Getty images
70' Murinjo dodatno "zatvara" prilaze golu, umornog Rašforda menja Maruan Felaini. Možda konačno vidimo nešto od do sada nevidljivog Sančesa.

66' GOOOOOL! Liverpul smanjuje na 2:1!

Fortuna je bila uz goste ovaj put. Mane je probio po desnoj strani i poslao centaršut u kazneni prostor, a Erik Baji u nameri da izbaci loptu loše je udara, pa pevom leve noge u skoku postiže neverovatan autogol. Ovo mu je prvi meč od novembra.

64' Klop pojačava napad, umesto Okslejd-Čemberlena uvodi Adama Lalanu.

60' Pola sata do kraja, Liverpul ima potpunu kontrolu, za razliku od prvog poluvremena "redsi" su dobro zatvorili Lukakua, pa je Junajted potpuno bezopasan.

54' Sporna situacija u kaznenom prostoru Junajteda, nakon centaršuta Robertsona sa leve strane lopta pogađa u šaku Valensiju, ali Pauson ne pokazuje na penal.

48' Liverpul nastavlja u istom ritmu, opet "crveni" prete kroz vazduh, opet je Van Dajk uspeo da šutira glavom, ali ponovo je bio neprecizan.

14:35 Nastavljen je meč, da li Klop može da preokrene situaciju?
Foto: Getty images
14:18 Kraj prvog poluvremena. Liverpul je imao kontrolu nad loptom, Murinjo je svesno prepustio posed Klopu, ali je Junajted iz dva poteza "uništio" odbranu rivala. M. Junajted – Liverpul 2:0

45+ Žestok pritisak Liverpula u završnici poluvremena, novi pokušaj posle kornera koji je izveo Milner, ovaj put je Lovren najbolje skočio u kaznenom prostoru Junajteda, ali i on loptu šalje pored gola.

44' Dobar napad Liverpula, Robertson je prošao po levoj strani, tražio je na drugoj stativi Salaha, ali Jang izbacuje loptu ispred Egipćanina.

38' Fantastična šansa za Junajted, Mata je ostao sam na petercu nakon centaršuta sa leve strane, pokušao je "makazicama", ali nije dobro zahvatio loptu. "Đavoli" su propustili zicer za 3:0.

34' Mektomini igra uz Matića verovatno najbolji meč u karijeri, "Đavoli" su potpuno "zatvorili" najboljeg igrača Liverpula Mohameda Salaha, Egipćanin se nije video u prvih 40 minuta derbija.

30' Dva dobra šuta Firmina sa distance u nizu, ali oba puta direktno u sigurnog De Heu.

27' Liverpul i dalje ima apsolutnu terensku inicijativu, ali Junajted postiže golove.
Foto: Getty images
24' GOOOOOL! Junajted vodi 2:0!

Skoro identična akcija kao deset minuta ranije. De Hea je ispucao, Lukaku opet dobio vazdušni duel, ovaj put je proigrao Matu koji utrčava u kazneni prostor, ali štoperi Liverpula uspevaju da mu izbiju lopti. Međutim, ona se odbija do Markusa Rašforda koji uz odbitak od Aleksander-Arnolda postiže drugi gol na meču.

23' Sjajna šansa za Liverpul posle kornera, ubecio je Firmino na peterac, Van Dajk šutira glavom, ali pored gola.

18' Pristijan napad Liverpula, centaršut Firmina, ali lopta prelazi za malo iznad glave Manea i završava pored gola.

14' GOOOOOL! Junajted vodi 1:0!

De Hea je ispucao loptu, Lukaku dobro skočio i glavom je prosledio do Markusa Rašforda koji ekspresno stiže do kaznenog prostora, jednostavnim lažnjakom izbacuje Aleksander-Arnolda, a onda sjajnom dijagonalom loptu šalje pored nemoćnog Karijusa.
13' Korner za Liverpul, ali loš centaršut Van Dajka.

9' Odličan pas Matića u kazneni prostor za Lukakua, ali Belgijanac ne uspeva da stigne loptu.

5' Lagan ritam na Old Trafordu, Liverpul ima veću kontrolu lopte, ali bez konkretnih akcija u završnici napada.
Foto: Getty images
13:30 Počeo je najveći engleski derbi. Peti remi u nizu ili će se konačno jedan radovati, a drugi tugovati?

13:15 Ovo je jubilarni 200. okršaj Junajteda i Liverpula. "Crveni đavoli" imaju bolji skor 79-55-65 (pobede, remiji, porazi)

12:55 Poslednja četiri međusobna duela su završena bez pobednika, a na oba u Mančesteru je bilo 1:1. U Liverpulu dva puta u nizu bez golova.

12:40 Ko će biti igrač utakmice: David de Hea, Aleksis Sančes, Romelu Lukaku, Mohamed Salah, Sadio Mane, Roberto Firmino?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: