Partizan gubio 18 pa razbio Budućnost – Novica servirao Zvezdi #1

Košarkaši Partizana savladali su Budućnost 94:83 i servirali najvećem rivalu Crvenoj zvezdi prvo mesto u ABA ligi pred plej-of.

Izvor: AK

Nedelja, 04.03.2018.

18:50

Partizan gubio 18 pa razbio Budućnost – Novica servirao Zvezdi #1
Foto: StarSport

Crno-belima ova 11. pobeda ne znači ništa u ABA ligi, osim osiguranja pete pozicije, ali znači zbog samopouzdanja pred Superligu Srbije.

S druge strane, Budućnost se ovim porazom u Beogradu skoro sigurno oprostila od prednosti domaćeg terena u doigravanju. Zvezda mora da izgubi oba poslednja meča da bi Podgoričani mogli do prve pozicije.

Crno-beli su nakon katastrofalnog prvog poluvremena u kojem su primili 50 poena i imali i 18 poena zaostatka, u nastavku demolirali Podgoričane i spektakularnim preokretom ih dobili prvi put posle dve i po godine.

Partizan je serijom 22:6 preokrenuo rezultat za samo pet minuta, te treći period završio sa 31:15. Budućnost je bila u egalu do sredine poslednjeg kvartala, a kada je Novica Veličković definitivno nokautirao goste. Veličković je odigrao skoro savršen svoj 401. meč u dresu Partizana. Promašio je samo jednom iz igre (9/10), pogodio sva četiri pokušaja za tri poena te utakmicu završio sa 28 poena uz pet asistencija.

Sjajno su ga pratili Amerikanac Kvami Von sa 17 poena i devet proigravanja, te Francuz Bondža Si koji je na novi ugovor odgovorio sa 14 poena (4/7 trojke) i 11 skokova.

Sjajan je u reketu bio i Đorđe Gagić sa 13 poena i osam uhvaćenih lopti, od čega čak sedam ofanzivnih. Dvocifren učinak imao je Aleksandar Aranitović sa takođe 13 poena, uz pet skokova i dva proigravanja.

Budućnost je predvodio Nikola Ivanović sa 13 poena, 12 je postigao Kajl Gibson, dok su po 11 dodali Aleksa Ilić i Džastin Dolmen. Nemanj Gordić je ubacio devet uz šest asistencija i četiri skoka.

Tok meča:

Foto: StarSport
Suad Šehović otvara meč prvim košem, ali uzvraća trojkom Si, koji je nedavno produžio ugovor sa Partizanom. Međutim, usledila je brutalna serija Podgoričana, trojke Gibsona i Dolmena za eksprenosnih 12:3 za goste.

Si novom trojkom vraća Partizan iz nokdauna, pogađaju još Gagić i Aranitović za 17:12, ali Gordić pogađa treću trojku za goste za novih +8.

Pecarski uzvraća istom merom, ali crno-beli nemaju rešenje u odbrani, četiri poena u nizu Ivanovića za najveću prednost Budućnosti na meču i kraj prvog kvartala 15:24.

Na startu drugog perioda Ilić donosi gostima prvu dvocifrenu prednost (26:15), ali Veličković sa dva penala vraća Partizan na -9. Partizan uspeva da "veže" nekoliko dobrih odbrana, ali Budućnost održava razliku (30:21).
Foto: StarSport
Crno-beli su se probudili i u napadu, Marinković pogađa trojku, potom odbrana donosi napad za povratak na tri, četiri poena zaostatka, ali Vanja ne pogađa u narednom pokušaju, a to kažnjavaju Popović i Šehović i Budućnost opet beži na +11 (35:24).

Ne pomaže tajm-aut Čanka, Podgoričani nastavljaju da "melju" crno-bele u svom ritmu, na jedan koš Partizana odgovaraju sa dva, pa trojkama Šehovića i Dolmena povećavaju maksimalnu razliku na +18 (50:32), dva minuta pre poluvremena.

Von i Gagić poentiraju u dva uzastopna napada i smanjuju zaostatak Partizana na 36:50 posle dva perioda.

Partizan sjajno reaguje posle poluvremena i ekspresno smanjuje deficit na jednocifren broj, Von pogađa dva puta, a Veličković i Si ubacuju po trojku za 46:53.
Foto: StarSport
Zbunjeni Podgoričani nisu stigli da se snađu, a crno-beli nastavljaju u istom ritmu i sa pet poena Sija u nizu prilaze na samo koš zaostatka (51:53), šest i po minuta pre kraja trećeg perioda.

Gibson i Lendri samo na trenutak obijaju nalet Partizana, ali Veličković ubacuje još jednu trojku, a potom Gagić realizuje oba slobodna bacanja za potpuno izjednačenje 56:56 na četiri i po minuta pre nove pauze.

Potpuno se raspala igra Budućnosti, pogubili su se gosti ovom furioznom serijom Partizana koju je nastavio Aranitović sa četiri uzastopna poena za 24:6 i potpuni preokret u trećem kvartalu na 60:56!

Tek u završnici četvrtine Budućnost uspeva da postavi odbranu koja ju je krasila u prvom poluvremenu, iz koje Ivanović dva puta poentira za izjednačenje, ali Partizan nastavlja da dominira u napadu, pogađa Von, a potom i Veličković koji ubacuje i trojku za maksimalnih 67:60.
Foto: StarSport
Usledilo je nekoliko promašaja domaćeg tima, što Podgoričani koriste i koševima Gordića smanjuju na 67:65 uoči poslednjeg perioda meča.

Kao što se očekivalo u poslednjem periodu je usledila žestoka borba u svakom napadu, pa je nastavljena rezultatska "klackalica". Ivanović preokreće za Budućnost, Gagić odličnim ofanzivnim skokom održava Partizan, da bi osam minuta pre kraja brutalno zakucao Ilić (71:72) nakon čega Čanak traži tajm-aut.

Gagić nastavlja sa odličnom rolom i pogađa koš uz dodatno bacanje za novu prednost crno-belih. Šehović ne uspeva da izjednači, a posle greške Gagića isto radi i Ivanović te faulira Vona zbog čega dobija nesportsku.

Amerikanac pogađa oba penala, a onda realizuje i napad za novih +6 za Partizan. Ivanović ne uspeva da tu prepolovi trojkom, ali Veličković pogađa četvrtu uzastopnu za ogromnih +9 (81:72), šest minuta pre kraja.
Foto: StarSport
Podgoričani prave novu grešku, Lendri gubi loptu, a to nastavlja da kažnjava maestralni Večiković za prvu dvocifrenu prednost Partizana (83:72).

To je dokrajčilo Budućnost koja je u potpunom nokdaunu bukvalno predavala loptu crno-belima, a oni nastavili da povećavaju prednost poenima Vona i Aranitovića za 86:72.

Nisu crno-beli ponovili grešku rivala s kraja prvog poluvremena kada se Budućnost opustila na +20 i lako dozvolila Partizanu da postigne četiri poena, a onda na tome izgradi maestralnu seriju u trećem kvartalu.

Partizan je nastavio da gazi Budućnost do samog kraja, povećao vođstvo do maksimalnih +16, da bi na kraju posle nepotrebne nesportske Marinkovića i pada ritma u završnici slavio pobedu sa 94:83.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

235 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: