U Nišu šahovski meč velemajstora i kompjutera

Velemajstor Miroslav Tošić i hibridni kompjuterski sistem AHIL 2018 kojim će upravljati njegov tvorac igraće šahovski meč.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2018.

23:25

U Nišu šahovski meč velemajstora i kompjutera
Photo by Juergen Schwarz/Bongarts/Getty Images

Meč će biti igran u petak na Univerzitetu Singidunum u Nišu, a AHIL-om će upravljati profesor Elektronskog fakulteta Vladan Vučković

Vučković je na konferenciji za novinare u Nišu najavio da će na tom meču biti predstavljena najnovija verzija šahovske aplikacije AHIL.

"AHIL je specijalni kombinovani sistem koji ima delimično ljudsku, delimično mašinsku prirodu. Kompjuter će se brinuti za taktičke varijante, moj zadatak biće odabir strategije", rekao je Vučković.

FIDE velemajstor Miroslav Tošić je kazao da je do sada imao priliku da igra protiv kompjutera i da pobeđuje, ali da će biti dosta teško igrati protiv AHIL-a, jer taj sistem ima samo jednu ranjivu tačku.

Direktor meča Bratislav Milovanović kazao je da se šahovski meč između AHIL-a i Tošića organizuje kako bi se promovisala primena naprednih tehnologija u razvoju šahovske igre i obeležilo pola veka od ulaska niškog šahovskog kluba Železničar u prvu Saveznu ligu.

Početak meča koji su organizatori predstavili kao "kompjutersko-šahovski spektakl" zakazan je za petak u 11.00, a ljubitelji šaha meč će moći da meč prate i putem interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: